WORDPRESS

clip_image002 1. Wat is WordPress en wat kun je er mee?
Met WordPress is eenvoudig een professioneel ogende website te maken en te onderhouden. Veel technische kennis is niet nodig. Oorspronkelijk was WordPress bedoeld al een blogtool, om regelmatig een internetartikel te plaatsen. WordPress is open source blog software die op een internetserver wordt gezet. Deze internet software is gratis.

2. Ontstaansgeschiedenis van WordPress
Het programma werd door Matt Mullenweg ontwikkeld. De eerste goede versie werkte in 2003. Hoewel er al sinds 1994 weblogs gemaakt werden was er technische kennis voor de opmaak nodig. Ontwikkelaars hebben uiteindelijk een aantal programma’s gemaakt. Daarvan is WordPress op dit moment het populairste.

3. Doel WordPress
WordPress is zeer handig voor het maken van een blog, bedrijfs-website, maar ook webwinkels. In feite is het mogelijk om bijna alle soorten websites met WordPress te maken. Het programma bevat een zogenaamde content management systeem (CMS). Met een CMS kan een gebruiker eenvoudig informatie aan een internet site toevoegen.
De informatie die aan de weblog wordt toegevoegd komt niet van kant en klare pagina’s maar wordt aan een database toegevoegd. Bij WordPress is dat een MySQL database. De informatie uit de database wordt met een speciaal script (PHP) tot een volledige website omgezet. De software is zo opgezet dat een gebruiker van WordPress hiervan verder geen kennis nodig heeft. De opmaak is met behulp van standaard thema’s, zogenaamde templates heel snel en simpel aan te passen. Uiteraard kan iemand met wat technische achtergrond ook zelf een template maken.
WordPress maakt gebruik van plug-ins die elk een eigen functie hebben. Deze losse plug-ins zijn meestal gratis van internet te downloaden. Het installeren daarvan is ook voor de beginner erg eenvoudig. Om alles te beheren gebruikt men het dashboard. In de dashboard is op zeer eenvoudige wijze de website naar behoefte aan te passen.

clip_image0044. WordPress weetjes

  • Online werken met Dashboard hoeft niet, het kan ook met het gratis programma, Windows Live Writer, waarmee de blog simpel van artikelen kan worden voorzien. (link: Windows Live Writer: http://explore.live.com/windows-live-writer)
  • Vanuit Microsoft Word kan eenvoudig een bericht in WordPress geplaatst worden.
  • Het is lastig om zelf een WordPress omgeving te plaatsen. Ook zijn er kosten aan verbonden. Gelukkig kan men bij WordPress.com een eigen omgeving aanvragen en opzetten. In deze gratis versie is er 2 GB ruimte voor bestanden zoals teksten, foto’s of filmpjes.
  • Er is verschil tussen de eigen opgezette WordPress installatie en de gratis kant en klare WordPress.com omgeving. Voor wie net begint met WordPress is de gratis optie een aantrekkelijke kennismaking. Wie uiteindelijk veel met WordPress.com doet en uitgekeken raakt op de beperkingen zal kiezen voor een eigen omgeving. Veel internet providers bieden een voor-geïnstalleerde versie van WordPress aan.
  • Op ieder geplaatst bericht kan gereageerd worden door een lezer.

5 Bijzondere WordPress gebruiksmogelijkheden
Met WordPress kun je erg eenvoudig een filmpje of foto’s plaatsen.
De filmpjes en foto’s zijn ook van YouTube of Flickr of Picasa in te zetten.
Een andere handige mogelijkheid is het koppelen van de blog met Twitter of Facebook om volgers over een nieuw artikel te informeren.

6. WordPress handleidingen
Er staan op internet veel handleidingen. Op de website http://handleiding.wordpress.com kun je een handleiding vinden over de gratis versie van WordPress.com. Een goede en gratis Nederlandstalige WordPress handleiding kun je vinden op http://wphandleiding.nl.

7. WordPressjargon

Dashboard = hier staat alles dat nodig is voor de opbouw en configuratie van de site
Plugins = extra functies
Widgets = onderdelen voor een zijmenu
Bericht = los artikel, een nieuw artikel staat altijd boven aan.
Pagina = een statisch webpagina, deze is vanuit een linkknop te benaderen

This entry was posted in Tools and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.