BOEK TWEE PUNT NUL

image

Louis Hilgers houdt van vreemde projecten. Eigenlijk houdt iedereen in zijn omgeving van vreemde projecten. Waar Louis is heb je vaak een digitale zindering met educatief randje. Louis is iemand die van onderwijs en gadgets houdt. Soms zie je aan hem dat alle ideeën die hij heeft een plekje moeten hebben in zijn tijdslijn, maar Louis wil meer dan op basis van een 24 uitgedacht kan. Nog maar net klaar met het ene project zit hij al weer in het volgende. In zijn omgeving heeft hij gelukkig medestanders. Een trouwe bondgenoot is Tessa Zadelhoff. Tessa zorgt ervoor dat de ambities van Louis in de tijdslijn passen. Daardoor kreeg dit duo dan ook binnen 4 maanden BoekTweePuntNul van de grond.

Dit voorjaar (2011) organiseerden Louis Hilgers en Marijke van der Brugge van i&i een studiedag in Limburg. Druk druk druk zou je zeggen, maar Louis was al weer met zijn volgende project aan het werk. BoekTweePuntNul

Dit project laat zich het beste omschrijven als een project met co-creatie, crowdsourcing en creative commons. Er komen maar liefst 125 artikelen in dit boek over de twee-punt-nul mogelijkheden in de digitale wereld.
BoekTweePuntNul gaat vooral over Web 2.0, Social Media en Webtools. Een boek waarin lezers kort, maar helder geïnformeerd worden over 125 sociale media en web 2.0 applicaties en webtools. Een spontaan auteurscollectief (van 125 experts) schreef de 125 artikelen. (klik op meer voor het  filmpje)

Onderwijsuitgave
Er is ook een speciale onderwijsuitgave met onderwijstips bij elke applicatie
Naast de 125 bijdragen bevat deze laatste uitgave dan ook een aantal extra hoofdstukken waarin het een en ander wordt toegelicht. Zo komt er iets over wat sociale media en Web 2.0 toepassingen zijn. Daarnaast ook uitleg over Creative Commons als auteursrechtenalternatief, didaktiek van de sociale media in de dagelijkse lespraktijk, beter leren en lesgeven met 2.0 en hoe scholen om moeten gaan met sociale media.

Creative Commons
Behalve de foto’s valt alle informatie in dit boek onder Creative Commons. Kennisspreiding met Boek Twee Punt Nul lijkt daarmee gegarandeerd. Onder Creative Commons wordt meer verstaan dan vrij kopieerbaar.
In Amerika is in 2001 Lawrence Lessing begonnen met het bevorderen van wat we open inhoud noemen. Het oorspronkelijke project wilde informatie om creatieve werken vrij beschikbaar te stellen. Dit om beperkingen van traditioneel auteursrecht of copyright te omzeilen. De werken die onder Creative Commons staan kunnen makkelijker gekopieerd en verspreid worden. Het is vooral bedoeld om anderen er verder mee te laten werken. Creative Commons kenmerkt haar licenties doordat ze heeft gezorgd dat de licenties begrijpelijk zijn zowel voor de mens (de Commons Deed) als voor machines (de metadata) en dat de licenties afdwingbaar zijn voor de rechtbank. Er zijn wel 4 punten waar je je aan moet houden als iets onder de Creative Commons te vallen.

  1. Naamsvermelding: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur.
  2. Niet-commercieel: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken mag niet voor commerciële doeleinden.
  3. Geen afgeleiden: het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk.
  4. Gelijk delen: het distribueren van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie.

(bron wikipedia en http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/)

Feestje twee punt nul
auteursboektweepuntnulHet boek werd na vier maanden productie op 8 oktober in Hilversum bij Beeld en Geluid gepresenteerd. Beeld en geluid is een prachtig gebouw met een tijdelijke functie. Het meest heeft het weg van het nationale buurtcentrum. Je kunt er filmpjes kijken, tentoonstellingen bezoeken en boven al is het een bijzondere architectuur. De enorme waterpartij voor het gebouw doet je wenkbrauwen overigens wel even fronsen. Water, beeld en geluid! Door het mediapark rijden toeristentreintjes met de bijzondere naam Hilliwood.

De glazen gevel van dit bouwwerk drukt diverse televisie beroemdheden uit. Ze staan er geglasschilderd bij. Al met al hebben we het over een monument van nationaal amusement. Wie in de shop in het gebouw kijkt en daar de oude series ziet die nog te koop zijn ziet al snel dat het vooral over het Nederlandse doorsnee tv amusement gaat. In de diepe rode kelder, de hel lijkt het wel, zie je kleine kamertjes waar je tv kunt kijken. Dit laatste is volgens de latere spreker Remco Bron binnenkort verledentijd. Alles is straks digitaal en je kunt het thuis op allerlei devices bekijken. Zijn evenknie, Vincent Everts geeft ter ondersteuning zelfs aan dat de hoeveelheid papier die gebruikt wordt in de VS van 1 miljard ton gedaald is naar 400 miljoen. Papierloos werken is in elk geval in opmars. Naar een museum gaan waar niet meer te halen valt dan dat wat je thuis al hebt is zeer zeker niet interessant, de doe dingen in het museum ten spijt.
In de hal zijn minstens 50-100 deelnemers aan het BoekTweePuntNul -project. Ik krijg ik het naambordje WordPress op gespeld.

Veel oude bekenden bij de boek 2.0 cakejes, nog meer onbekenden met bekende namen. Als we later op de trap voor een foto poseren weet ik dat op die prent een groot deel van ICT in het onderwijs dienend volk staat.

Het boek
Louis Hilgers en Tessa van Zadelhoff zwaaien elkaar regelmatig alle lof toe. Ze hebben inderdaad hard gewerkt aan dit boek. Op het platform voor hun voeten staan de boekjes, keurig ingepakt per persoon. We mogen er nog niet naar kijken. Eerst zal Remco Bron een toespraak houden. De visie van Remco is heel aardig, al denk ik dat het slechts een schets is. Kritische Twitter reacties op zijn verhaal blijven dan ook niet uit. Mooi vertelt maar wat dan? Het publiek in de zaal, ICT-minded, en velen uit het onderwijs zijn wellicht kritischer dan normaal.
Drie voorspellingen van Remco blijven me bij, in 2015 hebben we het er weer over.

  1. Alles wordt mobiel, niet alleen de telefoon maar ook lezen, internet en informatie
  2. Televisie gaat verdwijnen, er wordt steeds meer online gekeken
  3. Twitter zal vanaf nu minder belangrijk worden, reden we sturen informatiediarree over de mensen uit.

Of Remco gelijk heeft weet ik niet, wel valt mij op dat trendwatchers een smal denkraam hebben. Als we het later met een andere trendwatcher over een boek hebben dan kan hij er niet over praten. Papier is uit de iPad in. Door dit dogma blijft de inhoud van het onderwerp onderbelicht

Als Remco uitgepraat is komt het uitdelen van boek 2.0 aan de orde.
Al wordt nog wel zijn speeltje, de Ardrone, over de mensen uitgezonden. Leuk met de iPhone te bedienen.

De boeken worden per pakket uitgedeeld aan de deelnemers en gezamenlijk open gemaakt. Het boek is prachtig, mijn foto staat op de voorkant. Even zoeken dat wel. Het boek heeft maar een groot nadeel en minpuntje….het is van papier.

#feestjetweepuntnul

Bestellen: http://www.microwebedu.nl/bestellen/boektweepuntnul/

This entry was posted in ICT, Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.