Cloud computing: goede voorbeelden

Gepubliceerd in Indruk juli 2011

imageKennisnet was voor dit artikel op zoek naar goede voorbeelden van het gebruik van cloud computing. Een oproepje op social media als Twitter en LinkedIn leverde direct een reactie op van Henk Orsel. Docent Nederlands aan het Zuyderzee College in Emmeloord én fervent gebruiker van ict, ook in zijn onderwijs. Zo plaatst hij op zijn Twitteraccount filmpjes die te maken hebben met de lessen. “En als ik een vraag tegenkom van een leerling, beantwoord ik die. Zo was er pas een leerling van het Zuyderzee College die aangaf moeite te hebben met natuurkunde. Een andere leerling vroeg zich af wanneer er een SO was.
Het handige van Twitter is dat je meteen kunt reageren en dat anderen je reactie ook zien.” Henk Orsel heeft niet alleen zijn eigen account, maar twittert ook via het account van de school, www.twitter.com/zzcollege. Dat wordt gevolgd door leerlingen en hun ouders.
Henk Orsel: “Niet alle docenten hebben iets met Twitter en andere social media, maar dat hoeft ook niet. Wel is het belangrijk om te laten zien hoe ict kan werken in het onderwijs. Ik heb bijvoorbeeld mijn schoolmailadres geïmporteerd in mijn Gmail-account. Eén van de voordelen daarvan is dat ik nu één adresboek heb met al mijn contacten. Een ander voordeel is dat Google veel diensten heeft die aan elkaar gekoppeld zijn. Zo maak ik ook gebruik van GoogleDocs. Documenten die daarin staan, kun je als link doorsturen naar anderen; je hoeft de bestanden dan niet als bijlage mee te sturen. Verder maak ik enquêtes via Google Forms, bijvoorbeeld met een quiz over de lesstof. Andere docenten krijgen wat mee van mijn activiteiten, met als gevolg dat zo’n twintig docenten hun schoolmailadres hebben geïmporteerd in Gmail en dat de school een offerte heeft aangevraagd bij Google voor het omzetten van alle mailadressen van alle medewerkers!”

imageWeinig nadelen
Op de vraag welke nadelen er kleven aan cloud computing, geeft Henk Orsel aan dat dat er maar weinig zijn: “Het enige wat ik kan bedenken, is het probleem dat ontstaat als je je wachtwoord vergeten bent, of als het gehackt wordt; dan ben je de pineut!” Verder noemt hij een aandachtspunt: “Wat je op social media zet, is openbaar. Daar moeten leerlingen zich bewust van zijn. We hebben afgesproken met onze leerlingen dat ze niet schadelijk twitteren over de school. Daarbij gaat het n iet om vloeken of schelden, maar wel om doodsbedreigingen, of bijvoorbeeld opmerkingen over iemands geaardheid. Eigenlijk is er geen verschil tussen wat je wel en niet kunt zeggen en wat je wel en niet kunt twitteren!”
Migratie in zomervakantie
Aad van der Drift is docent ICT bij het Zernike College én verantwoordelijk voor de implementatie van ict in het onderwijs. Hij blikt terug op een beurs voor onderwijs en ict in het voorjaar van 2009: “We worstelden toen net met onze servers; de systeembeheerders moesten bijvoorbeeld bij toerbeurt in het weekend een server herstarten! De servers konden niet op afstand bediend worden, dus daar werden ze niet vrolijk van. Tijdens de beurs had ik het daarover met een accountmanager van een ict-bedrijf en hij gaf aan dat we beter gebruik konden maken van Live@edu, een samenwerkings- en communicatieplatform van Microsoft. Op dat moment was er nog maar één instelling in Nederland die hiermee werkte. Ik ben gewoon begonnen met installeren en dat was heel eenvoudig. Een dag later vroegen een paar leerlingen of ze het ook mochten gebruiken aan het eind van die dag was de hele klas om. En later ook hun vriendjes en vriendinnetjes van andere locaties van het Zernike College. We hadden dus geen implementatieplan, maar binnen de kortste tijd gebruikte 20% van de schoolpopulatie Live@edu! Vorig jaar in de zomer hebben we in één keer alle mailadressen overgezet. Dat is wel een tip voor andere scholen: als je een migratie in de zomervakantie plant, is de kans op problemen het kleinst. Een andere tip is om ict bij docenten terecht te laten komen. Dat hebben we gedaan door een cursus te verzorgen; die was heel succesvol. De truc is om mensen iets mee te geven (in dit geval een boek over Outlook); dat is een lokkertje!
Leerlingen over de streep trekken om te werken met ict is niet zo nodig; zij vinden hun weg wel.
Plant
Scholen zoeken vaak zelf een oplossing voor ict-problemen. Daarmee wordt die oplossing een soort plant, die maar groeit en groeit. En uiteindelijk weet niemand meer hoe die plant verzorgd moet worden! Cloud computing vergt echt wel wat uitzoekwerk; heb wat geduld daarbij. Als je bijvoorbeeld een ingewikkelde dienst als Sharepoint in de cloud wilt gebruiken, moet je echt wel weten wat je gaat doen. En zorg bijvoorbeeld voor een goed toegangsbeheer; als één van onze leerlingen zijn wachtwoord kwijt is, weet hij bij wie hij moet zijn om de procedure voor een nieuw wachtwoord in gang te zetten. Verder is het belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de clouddiensten; de leverancier van de schooladministratie moet echt steen- en steengoed zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor Microsoft en Google; de felle concurrentie houdt hen scherp én goedkoop.

 

Link naar alle nummers van Indruk: http://web.kennisnet.nl/kennisnet/vo/docent/indruk

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.