10 ONLINE TOOLS voor DIGIBORDEN

Het traditionele krijtjesbord maakt in hoog tempo plaats voor digiborden. Grote leveranciers als Smart, ACTIVboard en Hitachi roeren zich op de onderwijsmarkt. Naast digiborden leveren deze bedrijven ook uitgebreide bij het digibord behorende software. Met die programma’s kun je vervolgens veelal “traditionele” ondersteunende materialen eenvoudig naar voren halen. Ruitjes, cirkels, landkaarten en tabellen tover je in een handomdraai te voorschijn. Menig verkoper laat dit soort fantastische zaken aan docenten en directieleden zien om hen van hun product te overtuigen. Wie nog nooit met een digibord heeft gewerkt vraagt zich direct af hoe dat allemaal te gebruiken. Ter geruststelling durf ik te beweren dat docenten amper 30% van de meegeleverde mogelijkheden inzetten. Eigen aanpak, lesstijl of achtergrondkennis zijn veel belangrijker dan aangeleverde formats. In dit artikel een aantal hints om op andere wijze de mogelijkheden van een digibord in te gebruiken. Veel materiaal is niet voor de Nederlandse onderwijsmarkt ontwikkeld, voor de meeste leerlingen met basiskennis  (computer) Engels is dat nauwelijks belemmerend.

Efficiënt digibord-gebruik vereist enige voorbereiding. Een docent moeten er wel opletten dat in een interactieve lessituatie het vinden van de juiste knop professionaliteit en betrokkenheid uitstraalt. Een beetje oefenen kan geen kwaad.

Een mooi programma om mee te beginnen is de Digibord toolbar (1). Daarvan zijn twee Nederlandstalige mogelijkheden voor handen. De een wordt gemaakt door Digibord op School http://www.digibordopschool.nl en de andere door Schoolbordenportaalhttp://www.schoolbordportaal.nl/ .
Na installatie van de Toolbar kan men er direct mee aan de slag. Zodra Internet Explorer opgestart is, is het vinden van een digibord vriendelijke vakgerelateerde website kinderspel.
De eerst genoemde toolbar is voor zowel VO als PO geschikt, de laatste enkel voor PO. Beide toolbar-makers hebben een uitstekende websites voor eerdergenoemde doelgroepen. Bij “Digibord op school” kun je een nivo selectie van de links maken van PO groep 1-4, 5-8 of 1-8 tot en met VO.  Schoolportaal verwijst op zijn site naar Symbaloo (2).

Starten met de les

Symbaloo (www.symbaloo.com) stelt je in staat een eigen opstartpagina te maken. Telkens als de internet browser opstart zie je een geblokte veld zelf  ingestelde links. Daarvoor heb je wel een account nodig. één aan!
Interactief werken verhoogt de spanning en houdt zo leerlingen bij de les.

Een aardige manier om dat te doen kan middels Mindmapping (3). Een heel bruikbare gratis online Mindmapper is Bubbl.us www.bubbl.us.  Direct nadat je op de website van Bubble.Us komt kun je met het maken van een Mindmap beginnen. Mindmaps zijn in wezen niets anders dan ballonnen met tekst die onderling een verband hebben. Leerstof kan zo heel overzichtelijk worden. Nadat je een eerste Mindmap hebt gemaakt kun je deze ook opslaan. Om dat te doen is een gratis account nodig. Samenwerken is mogelijk, maar ook de docent na afloop een Bubble als plaatje naar leerlingen sturen. Een andere online mindmapping tool is Mind 42 http://www.mind42.com/.

PowerPoint is en blijft waarschijnlijk een veel gebruikt medium voor de Digiborden. Het zoekraken van stick of verwijderen van harddisks komt helaas ook veel voor. Wie op Slideshare (4) (http://www.slideshare.net/) een presentatie publiceert kan deze altijd eenvoudig terug vinden. Slideshare accepteert PowerPoint- ppt, pps, pot en pptx; OpenOffice- odp, pdf; doc, rtf, xls; OpenOffice- odt, en ods bestanden. Kortom genoeg mogelijkheden om een presentatie op te slaan. Aanmelden is gratis.

Net zo handig is het om readers digitaal te verspreiden. Met ISSUU (5) is dat mogelijk. (www.issuu.com) Onbeperkte opslag zorgt ervoor dat je alles kunt plaatsen. De enige restrictie is het maximale aantal pagina’s (500) of de 100 mb opslag per document. De pagina’s zijn op het digibord als een boek om te slaan. 

De ouderwetse wereldbol heeft natuurlijk al lang plaatsgemaakt voor een digitale. De vroegere bollen leden nogal eens een kwijnend bestaan achterin de klas, de huidige virtuele (6) zijn draaibaar, leesbaar en inzoombaar en worden regelmatig bijgehouden. Er zijn twee grote spelers op dit vlak, Microsoft met Bing maps en Google met Google maps. Hoewel Google de grootste speler lijkt met meer mogelijkheden, geeft Bing een scherper beeld. Door beide bedrijven is een gratis applicatie uitgegeven, Google heeft Google Earth en Microsoft Bing maps 3D.  Vrijwel elke plek op de wereld is te vinden met behulp van satelliet- en luchtfoto’s. Bing 3D is te vinden bij:http://www.bing.com/maps/Help/VE3DInstall/ en Google Earth kan worden opgehaald bij http://earth.google.nl/download-earth.html.

Met foto’s is heel wat leuks te doen op een digibord, gelukkig zijn er diverse fotoverzamelsites (7). Te denken valt aan Flickr (www.flickr.com) en Picasa (http://picasa.google.nl/). Een heel bijzondere, aan Bing maps gekoppelde, is Photosynth. Hiermee is het zowel mogelijk een complete 3D omgeving te creëren als er een te bekijken. Wie bij Bing maps kijkt ziet soms een foto staan op de site. Klik hierop en je komt direct in een 3D fotoanimatie. Daardoor kijk je rond op de Amsterdamse Keizersgracht of nabij Ground Zero in New York. De foto’s zijn prachtig op een bord te verschuiven.
Photosynth (www.photosynth.net) is  in staat verbanden tussen foto’s te analyseren en in beeld brengen. Een groot aantal foto’s, genomen in dezelfde omgeving aan elkaar geplakt creëren een 3D omgeving.   Zo is het mogelijk door straten te lopen of vanaf gebouwen te kijken. Een vak als geschiedenis kan op deze wijze makkelijker een relatie met vroeger leggen. Leerlingen kunnen ook eigen werk met Photosynth tonen. Het enige dat daarvoor nodig is is een goedkope digitale camera en een inlogaccount bij Photosynth.

Interactief werken kan bijvoorbeeld ook heel mooi met de tijdlijnmaker (8). Met de tijdlijnmaker (http://www.timerime.com/) kun je in groepen een tijdlijn op een bord zetten. Voor leerlingen kan dat in elk geval een reden zijn de leerstof goed door te nemen, zodat ze zelf een plek op de tijdbalk plaatsen. Met een account blijft de tijdlijn bewaart. Leerlingen kunnen die lijn aanvullen met foto’s, teksten en zelfs geluid. Op de website van de maker van TimeRime zijn een aantal voorbeelden te zien.  

Digiborden lenen zich uiteraard goed voor animaties. Animaties die ten alle tijde te stoppen zijn maar waar ook in getekend moet kunnen worden Het bedrijf eduMedia (9) (www.edumedia-sciences.com) verzorgt zulke animaties. Ze zijn deels online te bekijken, maar wie een abonnement neemt kan ze ook downloaden en zonder internet in zetten.  De animaties zijn geschikt voor PowerPoint. Momenteel staan zo’n 500 animaties klaar voor elk schoolvak.

Als tiende en laatste een spelletje op het digibord. Een quiz aan het begin of einde van de les verhoogt de vreugde en de aandacht. Classtools.net stelt docenten in staat om op een wel heel simpele manier zelf een spel te maken, al dan niet met educatieve vragen. Ga naar www.classtools.net. Bekijk er eerst de korte instructievideo.
Je eerste spel maak je door aan de rechterkant op Arcade Game Generator te klikken,  dan vul 10 of meer vragen in, met het antwoord achter een sterretje *. Klik daarna een speltype aan onder Free Choice. Vergeet niet een wachtwoord in te vullen, leerlingen kunnen anders ongevraagd de tekst aanpassen.
Wil je de link naar het spel bewaren, klik dan op de diskette. Classtools is gratis en je hoeft niet aan te melden. Wie verder op de site kijkt ziet dat er meer spellen en tools zijn; in elk geval erg prettig om eens op een digibord te gebruiken.

TIPS

  • Onderzoek diverse websites voor de goede software, kijk in elk geval eerst of dat wat u wilt niet toevallig al in de standaard software is meegenomen.
  • Bereid een les gedegen voor, zorg voor voldoende vaardigheden met de software.
  • Experimenteer eerst thuis met het programma.
  • Online software is mooi, maar hou altijd iets op schijf of usb stick in reserve
  • Test de software snel voor de les even uit.
  • Gebruik portal programma’s bij online werken.
  • Laat ook leerlingen het digibord interactief gebruiken met hun eigen ideeën.

LINKS
Top 100 tools for Learning: http://c4lpt.co.uk/recommended/index.html
Instructiegereedschap digital schoolbord:http://www.schoolbordportaal.nl/schoolborden/index.html
ICT games: http://www.ictgames.com/resources.html
Kennisnet: http://digiborden.kennisnet.nl/
Topmarks (UK) http://www.topmarks.co.uk/INTERACTIVE.ASPX
Twitter: http://twitter.com/interwrite of http://twitter.com/digibord

This entry was posted in Vives. Bookmark the permalink.

Comments are closed.