e-tool 13 – WORDLE

wordleWerkstukken worden nog steeds volop in papieren vorm ingeleverd. Niet zo verbazend, want veel docenten lezen liever van papier dan van een beeldscherm. Leerlingen besteden veel tijd aan het maken van een mooi werkstuk. De inhoud komt dan nog wel eens op de tweede plaats.

 

Vooral de voorkant is daarbij erg belangrijk, ziet die er mooi uit dan doen docenten veelal minder moeilijk. Docenten en leerlingen die Worldle kennen weten dat het om de inhoud gaat, zo simpel is Worldle. Met Worldle maak je eenvoudige prachtige word clouds:

  • Ga naar wordle.net
  • Klik op de menubutton Create
  • Plaats (kopieer) een of meer woorden in het witte vlak
  • Klik op de knop Go en … klaar

 wordle2

Het plaatje kan niet bewaard worden, maar is wel met een screen-shotgemakkelijk op te slaan. Een screenshot met Windows kun je maken met behulp van take-a-screenshot.org.

Aangezien je deze java applet niet zomaar kunt printen, is printen als een PDF file een goede mogelijkheid om het ontwerp te bewaren.

 wordle3

Via de knop Randomize zijn meerdere ontwerpen mogelijk. Nog aardiger is het, als je de link neemt van een zgn RSS feed. Die vind je meestal op een website. Bijvoorbeeld bij ictnieuws.nl zoek je naar RSS, klik daarop en je komt in een andere website.

De URL van die website kopieer je en plaats deze in het tweede blanco veld (let op laat dan het bovenste leeg). Na op submit te hebben geklikt komt er een prachtig overzicht van de site.

 wordle4

Wie Worldle naar eigen hand wil zetten kan dat doen via een paar knoppen linksboven. Verwijderen van veelvoorkomende woorden (ook Nederlands), lettertype en achtergrondkleuren zijn in te zetten. Zelfs de stand van de letters is aan te passen.

Ook bloggers komen aan hun trekken, wie een Wordle opslaat krijgt onmiddellijk een code om op zijn site te zetten. Voorbeeld gebruikt voor deze Wordle: ICTnieuws Wordcloud

wordle5

(zie ook RSS feed van ICTnieuws)

Zie ook de website
43 interessante manieren om Wordle in de les te gebruiken.

wordle6

logoictnieuws[4][3][2][2][2][2][2][2][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.