HYPER-V

In het Microsoft Executive Briefing Center kregen we meerdere visionaire lezingen, maar ook ene aantal zeer technische, heel goed was de bijeenkomst over Hyper-V  de virtualisatie van Microsoft.

 

De bijeenkomst betrof een aantal punten, te weten:

 • Architectuur
 • veiligheid
 • Demonstratie van virtualisatie
 • System centre
 • Virtual machine manager

Er zijn meerdere voordelen om de virtualiseren:

Utilization: het gebruik op een server neemt toe mbt tot maximale capaciteit die een server heeft, daardoor efficiëntere inzet van de beschikbare bronnen. Het is mogelijk de server online te houden er een virtuele server uitvalt Als laatste voordeel kan worden genoemd flexibiliteit, door meerdere servers op één server te plaatsen is de hardware voor alle servers  identiek, de servers communiceren derhalve met standaardhardware. Op dit moment is slechts 6% nieuwe servers is virtueel. Er kan dus nog wel wat bij.

Er wordt ingeschat dat in 2010 slechts 17% gevisualiseerd is. Microsoft denkt echter dat het met Hyper-V ruim 35% zal zijn. Er zijn diverse problemen met virtualisatie:

 1. Hoe beheer ik het
 2. Hoe zet ik het in

Microsoft opteert voor een brede inzet op gebied van licentie, infrastructuur, server management, interoperabiliteit en applicatie virtualisatie. (Softgrid) Diverse zaken kunnen virtueel worden van datacentrum naar desktop:

 • VDI desktop virtualisatie op thin clients
 • Presentation virtualisatie
 • Profile virtualisatie
 • Server virtualisatie
 • Application virtualisatie

Het geheel wordt gemanaged door één manager-server.

Op mijn vraag hoe het met de nabije toekomst met multimedia zal gaan werd optimistisch geantwoord, maar de oplossing is er nog niet, immers RPD en multimedia gaan nog niet samen. De kosten reductie met virtualisatie zijn opvallend: Minder servers, de harddiskruimte is beter deelbaar en er is minder server-rackruimte nodig. Hypervisor is een virtualisatie op een server die op X64 is gebaseerd. Hoewel er meerdere soorten 2008 servers komen zit Hyper-V in de zelfde mate in alle servers.

Ook diverse IT bladen is het nieuwe Hyper V opgevallen en dan ook zeer positief door ZDnet en Infoworld beoordeeld, zelfs Linux freaksworden er volgens ZDnet enthousiast van. In de Hypervisor is de virtualisatiesoftware zelf beperkt gehouden. Hypervisor is daardoor 640 k groot. De architectuur t.a.v. Hyper-V is zo danig dat alle software er op kan werken. Hiervoor is een schil ontwikkeld die platform en drivers koppelt. Deze koppeling voorkomt ook nog eens een grote hoeveelheid intern dataverkeer.

Een aantal features van Hyper-V im Windows 2008:

 1. Clusteren van servers  wordt een eenvoudiger bezigheid.
 2. Het maken van back-up is via Hyper V eenvoudiger, Hyper-V verzorgt de snapshot.
 3. Er is een core-installatie mogelijk, hierdoor is het niet nodig dat er eerst allerlei software draait die de Hyper V aan moet sturen.

Security
Er wordt op meerder manieren ene veilige omgeving gemaakt

 • Isolatie: geen sharing van devices
 • Iedere virtuele machine krijgt een eigen io bus, er is geen contact tussen de virtuele machines
 • Virtuele machines kunnen alleen via tcp/ip netwerk met elkaar communiceren
 • Gastgebruikers kunnen geen dma attacks uitvoeren omdat ze nooit verbonden zijn met de server
 • Gasten kunnen niet in het geheugen komen van de Hypervisor

Systeemcenter

Het systemcenter heeft een aantal functonaliteiten

 1. Operation manager, deze geeft de toestand van je systeem aan, houdt alles eenvoudig.
 2. Configuration manager
 3. Data protection manager, geeft ook de status van database, regelt de back-up

Physical 2 Virtual, Virtual to Virtual, Powershell scripting, Hyper-v farm, templates, dit alles komt in het systemcenter samen. In dit systemcenter zit ook en virtualmachine manager. Hyper-V zal aan het eind van dit jaar uit beta zijn en beschikbaar komen als volwaardige virtualisatie methodiek.

This entry was posted in Recentie, Verenigde Staten and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.