DONG XUAN

Het is prachtig herfstweer als we laat in de middag richting Herzbergerstraße fietsen. De Danzigerstraße en Landsberger Allee zijn niet direct prettige wegen om te fietsen. Auto’s staan zodanig geparkeerd dat je altijd moet oppassen of er niet iemand zijn deur opent. Naast elkaar fietsen is uit den boze, wil je niet met een race-gek in contact komen.
We passeren eindeloze rijen hoge flats. Allen nog uit de DDR tijd, maar met een kleurtje en een fleurtje zien ze er veel beter uit dan 28 jaar geleden. Als we de Vulkanstraße inslaan komen we in een oud industriegebied. Lelijke lege panden doen niet vermoeden dat ergens het Dong Xuan gebied ligt, tot we een merkwaardig spandoek zien waarop aangegeven wordt dat we in elk geval in de buurt zijn. Tussen twee afbraakpanden zien we in de Herzbergerstraße de markthallen liggen.

In de DDR was er behoefte aan goedkope arbeidskrachten. Deze werden gekocht in de communistische broederstaat Vietnam. Na de hereniging keerden veel Vietnamese contractarbeiders gedwongen door werkloosheid, afgunst en discriminatie terug naar hun geboorteland. Sommigen bleven echter in Berlijn en slaagden erin als zelfstandige ondernemer een bestaan op te bouwen.
Zo ook Nguyen van Hien, die handelde in kleding uit Polen. Samen met collega’s uit Berlijn leek het hun een goed idee om een specialistische groothandelsmarkt in Berlijn te beginnen, waarmee Dong Xuan ontstond.
Het Dong Xuan Center in de wijk Lichtenberg is een kopie van de Dong Xuan Market in Hanoi. Volgens de oprichters verkeer je in de hal eigenlijk in Hanoi, daar zien de markthallen er precies hetzelfde als hier.

We beginnen maar in marktzaal 1, uiteraard een smartphone winkel, verder supermarkten met allerlei (niet goedkope) groente- en fruitvariëteiten, nagelstudio’ s, allerlei elektrische artikelen, kappers voor drie euro’ s, plastic bloemen, kleding, decoratieve artikelen, restaurants, speelgoed, schoenen en tassen, kleurrijke lichtborden. We schaffen een uitstekende fietspomp voor 5 euro aan. Opvallend trouwens dat alles voor vijf euro gekocht kan worden. Te weinig om te pingelen, net goed genoeg voor het product dat we kopen.

Na hal 2 is het genoeg geweest en gaan we terug, het schemerdonker maakt de omgeving extra luguber, vooral als je weet dat we waarschijnlijk de enigen zijn die per fiets de markthallen aandoen.
Meer foto’s van Berlijn

Locatie

This entry was posted in Duitsland and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.