ARNSWERDER PLATZ, plein met mega stieren

Door de herfst zijn de bladen van de bomen en valt ons een merkwaardige rode beeldengroep op die we niet eerder hadden ontdekt. Er wordt volop verbouwd en gegraven in de nabijheid van het beeld. We zijn hier in een klein parkje, de Arnwerder Platz.

Het plein werd aangelegd rond 1900 en is vernoemd naar Arnswalde (provincie Pommeren, sinds 1945: Choszczno). In 1937 kreeg het de naam Hellmannplatz (vernoemd naar de nasi-martelaar Friedrich Hellmann) pas in 1947 werd het weer Arnswalder Platz. Tussen 1974 en 1995 was het gebied in opdracht van de gemeenteraad zonder naam, omdat niemand direct aan het plein woonde, waardoor het geen betekenis had voor de post. Nog steeds is het plein omgeven door hoge gebouwen.

Het meest valt de Taurus Fontein op. Oorspronkelijk werd deze beeldengroep ontworpen voor een monumentale fontein in Buenos Aires. Na een deal kwam in 1934 kwam de 300 kubieke meter gehouwen steen uit de steengroeve bij Rochlitz naar Berlijn. Het geheel is vooral pompeus en door zijn massaliteit nog niet eens zo lelijk. Het stelt een stier met visser voor. Een bassin met een diameter van 7,7 meter en een paddenstoelvormige steen in het midden van het gevaarte is bedoeld om water overheen te laten stromen. Aan beide zijden is een stier van vijf meter hoog aan de waterbak bevestigd. Aan de voet van de machtige dieren staan een boer met bundels maïs, een visser met een net en een herder met rammen alsmede een moeder met een kind. Al met al een merkwaardig overblijfsel uit dictatoriale tijden.

Meer foto’s van Berlijn

Locatie

This entry was posted in Duitsland and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.