WIE ROEPT DE BOZE LERAAR TOT REDE?

Boze burgers van de Verenigde Staten kiezen een boze president, maar ook in Nederland schieten de boze-mensen-partijen als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt wel alsof de mens ‘boos’ als ideologie omarmt.
In Nederland lijken veel mensen boos en dus zijn er ook boze leraren.
Waarom zijn leraren boos?
Het lijkt er vooral op dat de overheid jarenlang het onderwijs als sluitpost op de begroting gebruikt. Leraren zijn vaak jarenlang trouw aan hun professie, dus maken ze die overheid in meerdere hoedanigheden mee. Het gevolg was dat werkdrukverhoging, salarisbevriezing en merkwaardige experimenten op de beroepsgroep werden losgelaten.
Boze leraren steken hun boosheid niet onder stoelen of tafels. Het is natuurlijk wel de vraag of ze gelijk hebben in hun boosheid.
Zo kwam in het vroege voorjaar het rapport Onderwijs2032 uit. Een rapport van de commissie Schnabel met voorstellen om het onderwijs eigentijds te maken.
Slechts weinig leraren zijn van de inhoud van het rapport op de hoogte. Een boze groep leraren mobiliseerde al spoedig een tegenactie. (link naar BON)
De Onderwijscoöperatie werd gevraagd het rapport eveneens kritisch te bekijken op de gevolgen voor leraren en hun onderwijs. De resultaten van het onderzoek van de werkgroep van de Onderwijscoöperatie waren uiteindelijk helder. Als er geen tijd, geld en sturing zal zijn, dan gaat het rapport Onderwijs 2032 niet lukken. Hiermee werd een groot aantal argumenten van de boze leraren bevestigd.
Wie denkt dat de boze leraren daarna niet meer boos waren, heeft het mis, boosheid lijkt een basishouding. Ook het lerarenregister moet het de laatste tijd ontgelden. Wie aan de boze anti-lerarenregister-leraren probeert uit te leggen dat het register voor en door hen is ontworpen krijgt enkel weerstand en ongeloof te verwerken. Deze onvoldoende geïnformeerde groep wil een register-exit nog voor we eraan begonnen zijn.
Dat leraren mogen meedenken en meewerken aan het ontwerpregister, gaat aan de boze collega’s voorbij. Om het bestaan van het register te garanderen en om dat register te laten werken is enige regelgeving nodig. Helaas kijken criticasters (lees: muggenzifters) niet naar de redelijkheid hiervan, maar komen met halfslachtige voorstellen veelal gebaseerd op onvoldoende kennis of verkeerde interpretaties.

Waarom toch dat boos zijn?
Boze mensen krijgen vaak spijt van die gemoedstoestand. Wanneer zeggen de niet-boze-mensen eens tegen de bozeriken dat het genoeg is geweest alvorens spijt te krijgen van wat je in je boosheid aanricht?
Leraren staan voor meepraten en kritisch meedenken in plaats van hun gelijk uitschreeuwen. In ieder geval is het te verkiezen om voor de inhoud te gaan, in plaats van een simpele online enquête plaatsen (die ook door niet-leraren ingevuld mag worden) of roeptoeteren via sociale media.

This entry was posted in Onderwijs. Bookmark the permalink.

Comments are closed.