ROEST OP DE KERSTMARKT

Dit jaar bezocht ik drie keer een kerstmarkt. De eerste keer was in Leer, de andere twee keer lagen op een bekendere locatie, namelijk in Wenen voor het Raadhuis en op het Maria Theresia plein.
De laatste kerstmarkt ligt ingeklemd tussen het Kunsthistorisch museum en het Natuurhistorisch museum. ’s Avonds worden deze musea in de donkere maanden spectaculair verlicht met lichtshows.
Een kerstmarkt of Weihnachtsmarkt is een Duits fenomeen rondom de kerstdagen. Op zo’n kerstmarkt staan dan diverse kraampjes, meestal de vorm van een kerststal waarin bibberende meneren en mevrouwen kerstartikelen, eten, glühwein en allerlei “heb-ik-niet-nodig-maar-is-toch-wel-leuk” spul verkopen.
Een kerstmarkt begint pas sfeer te krijgen als de schemer invalt en de lampjes alle prullaria extra aantrekkelijk maken. Ook de glühwein lijkt dan extra kruidig te smaken.
In Wenen passeer ik een unieke kraam. Een koude mevrouw in een bruine jas met puntmuts lijkt oud roest te verkopen. Drommen toeristen fotograferen en bekijken haar kraam met bergen schroeven, bouten, gereedschappen, maar ook fototoestellen en kinderspeelgoed. Alles van chocolade. Nooit eerder zag ik dat je van cacao zoiets kon maken. De neiging om iets te kopen is groot, maar prijs en transportmogelijkheden weerhouden mij daarvan. Wat foto’s in het kader van “dan hebben we de plaatjes nog” en een kopje glühwein uit geel laarsje maken de avond op dit plein compleet.

Foto-album Kerstmarkt Wenen

This entry was posted in Oostenrijk and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.