SPEELCONTRASTEN VAN HETZELFDE

[vrview img=”http://vddrift.com/wp-content/uploads/2016/08/1.jpg” pimg=”https://c8.staticflickr.com/8/7306/28055745423_1f425dc7f5_n.jpg” width=”640″ height=”320″ ]
Zowel de speelgoedwinkel van Oom Philipp als het monsterkabinet van Hannes Heiner zijn speelgoed voor de mensheid. Het monsterkabinet omdat het een speeltje van volwassenen is, net als de speelgoedwinkel van oom Philipp.

2016-0730 01 BERLIJN Lakritz Schönhauser AlleeOm in de goede sfeer te komen kopen we eerst een zakje honingdrop in de Lakritzwinkel aan de Schönhauserallee. In de winkel praten we met de eigenaresse over Gummibärchen, medicinale drop enz. Het aanbod is vooral veel wijngum en helaas weinig echte drop.

Oom Philip woont in zijn winkel, zo lijkt het. De winkel van Oom Philipp, een zachtaardige 40er is te vinden in de Choriner Strasse 35. Onkel Philipp zijn winkel (http://www.onkel-philipp.de/) bevat alle mogelijke speelgoed in volledig ongeordende toestand. Philipp is naar eigen zeggen kind gebleven en speelt graag. Net als een paar kinderen die er rond lopen en rennen en zich in een onbeperkte en onbegrensde kinderspeelgoedwinkel wanen.
Onkel Philipp heeft nieuw en oud speelgoed. Alles door elkaar. Zijn speelgoed krijgt hij en knapt hij op tot nagenoeg nieuw, alles ziet er dan ook netjes uit. Opvallend weinig elektronica. Hoe hij de winkel schoon en nog enigszins geordend houdt is een raadsel.

Het Monsterkabinett (www.monsterkabinett.de) bevindt zich in de catacomben van de Rosenthalerstrasse. Het is een kunstproject ergens uit de jaren 80, de tijd die men de Berlijnse wilde kunstjaren noemt. In de ruimte worden monsters tentoongesteld die bewegen en digitaal aangestuurd worden. Ergens in de kelder zien we dan ook een figuur achter een rode monitor de zaken aansturen. De makers stellen het voor als een oncontroleerbaar machinepark van afgrijselijke monsters, hetgeen ook wel zo lijkt. Gek genoeg zijn de monsters niet eng, maar vreemd.

Elf vreemd aangestuurde en eng aandoende monsters bewegen zich heen en weer. Het spektakel wordt ingeleid en begeleid door een vrouw die echt bij deze onderwereld past.

2016-0730 11 BERLIJN RosenthalerstrasseVoor mij is het meest bijzondere de spiegelzaal waar vier nagenoeg uit elkaar gevallen monsters naargeestige klanken ten gehore brengen. De locatie waar je de monsters kunt vinden is bijzonder, misschien wel de opvallendste van Berlijn. Hier in het achterhofje van de Rosenthalstrasse was ooit een bezemmakerij, de eigenaar beschermde menig Joodse werknemer. Een Anne Frank tentoonstelling en graffiti trap maken deel uit van deze bijzondere plek.

http://www.monsterkabinett.de/

Foto’s

30 juli 2016

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.