MUURTOCHT (2)

Schillingbrücke – Gropiusstadt ( U-bahn Lipschitzallee) route 2

De muur lag voor de DDR voor een deel langs de Spree, handig voor de Oost-Duitsers want zo kon de grenspolitie over grote stukken makkelijker de controle behouden. Met snelle speedboten werden zwemmers uit het water gehaald, of als het even kon doodgeschoten. Is die schietgrage politie overigens wel veroordeeld vraag ik me af? Moord is moord en in politiek verband gepleegd kan dat toch niet snel verjaren.Vluchten gebeurde vaak langs de Spree, maar ook bij het Teltowkanaal, dat deels door West-Berlijn liep maar her en der ook een grenskanaal was. Foto’s

  2016-0721 016 MUUR(2) kunstproject Schlesisches Tor uit 1987Een fietstocht langs de resten van de Berlijnse muur is historisch zwaar beladen. Luchtiger is dat er ook een andere kant aan de fietstocht zit, je leert Berlijn en een deel van Duitsland in al haar facetten kennen. Deze tweede route kent minder spectaculaire plekken dan de vorige, maar wel zie je nog steeds hoe gewone Duitsers aan weerszijden van de muur het landschap indeelden.

Nabij de Schillingbrücke pakken we de draad weer op en fietsen eerst langs topattractie nummer 3, de East Side Gallery Dit stuk binnenmuur tegenover Ostbahnhof werd ooit door goede graffiti-kunstenaars bewerkt. die werkstukken zijn zo mooi dat ze nu al een aantal keren zijn hersteld wegens hun historische en toeristische waarde. Gezien het grote aantal touringcars en nog groter aantal Japanners passeren we deze an sich mooie plek snel. De schitterende Oberbaumbrücke bekijk ik met extra aandacht. Tot de scheiding van de stad in 1961 was dit een grensstation, daarna trad het verval in. De prachtige brug is gelukkig bewaard gebleven en bedient nog steeds de metro tussen Kreuzberg en Friedrichhain.

Vlak voorbij de Oberbaumbrücke is aan de rechterkant van de brug een bijzonder kunstwerk. Spuitbusvandalen hebben het beklad, maar de bijzonderheid is nog steeds te bewonderen. Via internet ontdekken we wie het heeft gemaakt en wat het voorstelt. Het geheel lag er al voor de Wende, vooral de man en vrouw op de grond verdienen aandacht.

Nog even langs het Schlesiger Bush, een park met een wachttoren, wat zijn die torens trouwens lelijk. 2016-0721 060 MUUR(2) Treptower ParkVervolgens fietsen we richting Treptowerpark. Wie in Europa nog wijze woorden van massamoordenaar en leugenaar Stalin wil horen komt hier aan zijn trekken. De vele duizenden jonge soldaten die hier begraven liggen dienen alle respect, maar als de 25 miljoen vermoorde Sovjetburgers een stem hadden gehad, dan hadden ze volgens mij desnoods met een tandenborstel de woorden van de Grote Dictator weggepoetst. We danken, meer nog dan aan de Amerikanen onze vrijheid aan de soldaten van hier, maar de verering voor een massamoordenaar en gevaarlijke gek staat mij tegen.

Het is een reusachtig park, fietsen verboden, maar door de enorme afstanden van dit in 1949 reeds klaargekomen herdenkingsoord, is een fiets erg prettig.

Na Treptow nemen we binnendoor de weg en komen zo weer op de Mauerweg route. We gaan richting Osthaven en het Treptowerkanaal.
Nadat we bij Dreieck Neukölln het Treptowerkanaal was passeren komen we bij een stukje binnenmuur. Bewaard gebleven omdat de wegenbouwers er geen last van hadden. In 2001 werd het een monument en nu wordt het door stevige hekken beschermd tegen nog humane erosie.

Vermakelijk is de tunnel die verderop in Johannistal werd gegraven richting telefoonleiding van de Sovjets. Nog voor de tunnel klaar was wisten de Russen er vanaf en heeft men alles gewoon laten gaan. De NSA kon in die tijd al 440.000 telefoongesprekken analyseren. Een stukje van de mislukte tunnel is geruimd en te vinden in het Geallieerden museum.

2016-0722 09 MUUR(3) GropiussstadtDe eerste route gaat tot Gropiusstadt. Walter Gropius maakte de plannen voor deze plaats, die gebouwd werd in de jaren zestig. Bijzondere maar niet onaardige hoogbouw. Gropius was van 1915 tot 1920 getrouwd met Alma Schindler, de weduwe van componist Gustav Mahler, met wie hij al voor Mahlers dood een relatie had. In de jaren 20 en dertig van de vorige eeuw ontwikkelde hij huizen voor de massa. In 1919 stichtte Walter Gropius in het Duitse Weimar een rijksschool voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers, waar moderne, functionele vormgeving werd onderricht, het Bauhaus, vanuit het ideaal om mooi en praktisch design voor iedereen bereikbaar te maken.
De doelstellingen van het Bauhaus waren:

  • een grondige ambachtelijke opleiding
  • creëren van hoogwaardige technische en esthetische producten
  • accent op de functionaliteit van producten
  • betaalbare producten leveren door industriële productieprocessen
  • samenwerking binnen de kunstdisciplines om tot een Gesamtkunstwerk te komen
  • integratie van kunst in het dagelijks leven

Of Gropiusstadt aan deze doelstellingen heeft kunnen voldoen is maar de vraag.

 

Link naar Wrangelkiez kunstwerk bij Oberbaum Brücke

This entry was posted in Duitsland, Reis foto's, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.