Ricoh Learning Challenge: Zernike College

Geplaatst op oktober 7, 2014 door Jeroen Spierings

Uitreiken prijzen RicohDe Ricoh Learning Challenge: vandaag aan het woord één van de prijswinnaars het Zernike College. Van januari 2014 tot en met mei 2014 heeft Ricoh een wedstrijd georganiseerd voor het voortgezet onderwijs: de Ricoh Learning Challenge. Deze wedstrijd heeft als doel om het onderwijs uit te dagen om leren leuker, boeiender en persoonlijker te maken. Via een reeks artikelen willen we de prijswinnaars aan het woord laten.

Project: leren zonder docent

De school:
Het Zernike College is een school voor voortgezet onderwijs van vmbo tot en met atheneum-plus. De school kent zeven locaties in de regio Haren (Groningen) voor in totaal 3600 leerlingen. 

De inzending:
Het Zernike College wil onderwijs meer docent onafhankelijk organiseren door de inzet van ‘flipping the classroom’, realtime lessen op afstand voor meerdere locaties en zelfstandig werken door leerlingen.

Vijf vragen aan:
Aad van der Drift, docent informatiekunde, aardrijkskunde en wetenschap en onderzoek.

Waarin is het Zernike College uniek als het gaat om ict?
Voor onze school is ict een permanente uitdaging. We zijn aan het opkrabbelen vanuit een financiële dip. De middelen zijn dus beperkt. Daarnaast hebben we wel veel leerlingen, maar die zijn verdeeld over zeven locaties. Dat maakt het organiseren van een goede infrastructuur lastiger.
Buiten ict om: onze school is redelijk uniek in het onderlinge vertrouwen dat leraren en leerlingen elkaar geven. Onze docenten willen het de leerlingen zo aangenaam mogelijk maken. Daar doen ze alles voor.

Waarom heeft de school meegedaan aan de Ricoh Learning Challenge?
Vooral om intern de inzet van technologie voor het anders organiseren van onderwijs op de kaart te zetten. De boel een zetje te geven. Er kan zoveel, maar er profollica uk heerst een wat afwachtende houding. Achteraf is voor mij vooral ook de kennismaking met de andere deelnemende scholen prikkelend geweest. Ik heb veel ideeën opgedaan.

GroepsfotoWat is er op het Zernike College met de plannen tot nu toe gebeurd?
Op kleine schaal zijn er al wat langer individuele docenten die experimenteren met het opnemen van hun lessen. Een enkeling geeft leerlingen soms een opdracht om vervolgens de klas te verlaten in het vertrouwen dat ze hun werk serieus doen. Maar het is nog pionieren.

De prijs is uitgereikt. Wat merken jullie leerlingen daarvan?
We hebben de beamer en de iPads die we gewonnen hebben direct in gebruik genomen. Maar dat is slechts hardware. Ik hoop dat onze leerlingen steeds meer op een andere manier les gaan krijgen. Dat zal echt wel even wennen zijn, ook voor hen. We gaan een beroep doen op hun zelfsturing, het zelf nadenken.

Waar staat het Zernike College over een jaar?
De techniek is op alle manieren klaar voor het anders organiseren van ons onderwijs. Het kan met de huidige middelen. Er is alleen nog maar wat lef nodig. En een gevoel van urgentie. Een leraar filosofie die voor één les voor 14 leerlingen naar locatie X moet komen, dat kan eigenlijk niet meer. Ik wil laten zien dat het op een andere manier al kan. Ik merk dat steeds meer collega’s en teamleiders oren hebben naar nieuwe oplossingen. Ach, we zijn een elastische school, goed in staat te schakelen. Het gaat goed komen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Erno Mijland.
Lees meer over onderwijsinnovatie in het
docuMens dossier van NRC
Origineel bericht: http://ricohblog.nl/onderwijs/ricoh-learning-challenge-prijswinnaars-zernike-college/

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.