VALENTIJN voor jeugdsoos Eagle

Rolf Prummel, lijsttrekker D66 met bestuur Jeugdsoos EagleDe jaarlijkse Valentijnsverrassing werd dit jaar overhandigd aan de Jeugdsoos Eagle in Baflo. Het bestuur van D66 Winsum had daarvoor een van de vrijwilligers van de soos benaderd. Uit piëteit met het overlijden van Els Borst werd de overhandiging een week uitgesteld, maar afgelopen op donderdagavond 20 februari werd de Valentijnstaart alsnog overhandigd.

Jeugdsoos Eagle in Baflo is een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen en zelfwerkzaamheid door jongeren. Niet voor niets kreeg deze soos in december van het afgelopen jaar nog een aanmoedigingsprijs van de provincie Groningen. Met die Provinciale Vrijwilligersprijs wilde de provincie haar waardering laten blijken voor het vele vrijwilligerswerk in Stad en Ommeland.

De soos werd met hulp van 80 vrijwilligers verbouwd. Op dit moment zorgen ruim twintig vrijwilligers ervoor dat de jeugdsoos dagelijks geopend is en er tal van activiteiten georganiseerd worden in het dorp.

Als de Winsumer D66 delegatie arriveert is er volop bedrijvigheid in de soos. Een aantal meiden speelt in de hoek van de soos met een spelcomputer, achter de bar staan twee jongens die hun uiterste best doen het gezellig te maken. De D66 delegatie wordt verwelkomd door het bestuur van de soos bestaande uit Marlies Bregman (secretaris), Steven van de Veeke (voorzitter) en Remco Groot (penningmeester). Wij zijn niet zo lang meer de bestuursleden zo bezweert Marlies ons, zij heeft het bestuurswerk jaren lang gedaan, maar vindt het nu tijd dat anderen het stokje overnemen. Het was een leerzame tijd zo geeft Marlies de delegatie aan. “Ik heb eigenlijk twee linkerhanden, maar door te proberen en te doen kan ik zo langzamerhand heel aardig kitten, plamuren en organiseren. Zelfwerkzaamheid was bij financiering een van de subsidie voorwaarden. Voor 1/3 kregen we een subsidie van de gemeente, 1/3 sponsorgelden en 1/3 moesten we het zelf doen. De vrijwilligers hebben uiteindelijk de verbouwing gerealiseerd. “Het waren niet altijd mensen die iets met onze soos hadden, maar door ons enthousiasme hielpen er heel veel mee. Het speelde in het hele dorp en dat is echt een hele ervaring.

Een verbouwingscommissie zag gedurende de gehele periode toe op wat er moest gebeuren. “Dat viel nog niet mee”, geeft Remco aan. ”We hebben ruimt 130 vergaderingen gehouden die soms wel 4 uur duurden. Wellicht door de goede samenwerking en het vele overleg is de verbouwing daardoor ook binnen de begroting gebleven. In het begin kwam de aannemer er bij zitten, tot we ontdekten dat hij uren schreef. Daarna hebben we het wat dat betreft korter gehouden. Zo konden we alles relatief goedkoop realiseren”. Het zelf doen was een hele uitdaging, waarbij we veel hulp bij hebben gehad vanuit jongerenwerk. Ook vanuit de inkoop hebben we scherp meegekeken.

Volgens Remco de Groot wist men heel veel werk uit handen van de aannemer en installateur te nemen om zo flink te besparen! Bijvoorbeeld het zelf plaatsen van een bar op de boven en beneden verdieping, zelf kabelgoten plaatsen en zelf ook een keuken aanleggen. Ook de toiletten deden we zelf net als het tegelen en diverse timmerwerk. Trots vertelt Marlies hoe men ook zelf de nieuwe buitenmuren heeft gevoegd.

De soos ziet er werkelijk schitterend uit. Tijdens de rondleiding komen in een prachtige geisoleerde ruimte. De muziek geeft hier door de isolatie geen overlast meer le3dt Remco. Aan alles is gedacht, zo zij de kabelgoten verplaatsbaar en de boxen afneembaar. De strak en stemmig grijs geverfde ruimte ziet er na een jaar gebruik nog even mooi en nieuw uit.
Het team jonge vrijwilligers achter Jeugdsoos Eagle heeft ook voor haar eigen sponsoring en financiering gezorgd. Ze hebben dan ook vele avonden besteed aan het enthousiast maken voor de plannen.

Het project, 6 jaar geleden opgezet, naderde zijn voltooiing op 25 januari 2013. Dat ook toen nog niet alles af was bleek uit de verbazing van de meegekomen fotograaf. Als oud soos-lid was hij er al enige tijd niet waren geweest. Een prachtige bar, uit smalle plankjes hout samengesteld prijkte op de bovenverdieping.

This entry was posted in Politiek, Winsum and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.