Toename zwerfvuil doorn in het oog voor D66

reitdiepBewoners van buurtschap Wierumerschouw merken dat de hoeveelheid zwerfvuil flink is toegenomen sinds de gemeente Winsum is overgegaan op het Diftarsysteem. Dat is goed zichtbaar op de oevers van het Reitdiep bij de Wierumerschouwsterbrug. Natuurlijk spoelde er voor die tijd ook wel eens rommel aan, maar de groei ervan is momenteel verontrustend. Omdat het Reitdiepdal er door de toename van die troep niet aantrekkelijker op wordt, ruimt een aantal bewoners het afval zelf maar op. Ging het voorheen om emmers vol, nu is al een kruiwagen nodig. Het ingezamelde zwerfvuil wordt vervolgens in de eigen afvalcontainer gedeponeerd.

Door het Diftarsysteem draaien bewoners van Wierumerschouw voor de kosten op. Zij zijn overigens niet de enigen. Voorafgaande aan de huisvuilinzamelingsronde op de vroege woensdagmorgen deponeren ‘passanten’ regelmatig hun afval in de grijze containers, die de voorafgaande avond aan de weg zijn gezet. Het zwerfvuil bestaat soms ook uit zaken, die men eigenlijk helemaal liever niet in het pierenbadje van Garnwerd ziet, zoals gebruikte injectiespuiten, condooms en afval van wietplantages.

‘Zoiets laat je niet drijven richting kinderzwembad’, aldus één van de bewoners, ‘maar het is me nu duidelijk waarom de burgemeester zo blij was met Diftar in z’n nieuwjaarstoespraak, want wij hebben hier de zooi, het werk plus de kosten, terwijl de Gemeente Winsum nog geld van ons beurt als we het in onze containers laten afvoeren.’  Maar niet alleen bewoners van Wierumerschouw hebben klachten. Ook in het Winsumerdiep drijft erg veel rotzooi. Daarnaast vinden bewoners in het Winsum veel afval in de bosjes.

In onze gemeente gebeurt dus nu precies, waarvoor wij als D66 altijd hebben gewaarschuwd. Door invoering van Diftar worden onze mooie omgeving vervuilend belast.

This entry was posted in Politiek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.