EERSTE ICT-NOORD CONFERENTIE

ICT professionaliseert

imageHet is net een geopende telefoongids, het KPN bouwwerk van onze eerste Conferentie. Opdrachtgever van dit bijzondere bouwwerk was KPN, die met “Meerwold” begin jaren ’90 een trainingslocatie voor medewerkers realiseerde. Het toen ultramoderne gebouw scoort qua ontwerp nog altijd hoge ogen. (lees hier meer over het gebouw).
Na oprichting van ICT-Noord (voorheen de ICT-Voorhoede scholen) begon men hier met de zogenaamde Portefeuillehouders vergaderingen. Een ideale plaats voor de eerste Noordelijk ICT in het onderwijs conferentie.

 

Naar aanleiding van een uitsprak van een van de leden werd in 2013 de aanzet tot deze conferentie gegeven. In het bestuur van ICT-Noord is in het verleden veel ervaring opgedaan met het organiseren van o.a. de i&i conferenties. Vooraf was gerekend op een deelname van ca. 100 personen, met het hotel was gelukkig een flexibele afspraak gemaakt. Uiteindelijk kwamen maar liefst 220 personen op de conferentie af. Het programma was volgens de drieslag “deskundigen, bedrijven en praktijkervaringen” opgebouwd.

Voorzitter Sense de Groot legde in zijn openingsspeech uit dat dankzij ICT ook de discussie over didactiek weer ontstaat. Didactiek is een belangrijke basis van het onderwijs. Verder personaliseert ict, leren op maat wordt meer en meer belangrijk. Al met al genoeg redenen om ook te kijken naar de ict-bekwaamheden van docenten. Ook de rol van systeembeheer zal de komende tijd snel veranderen, wordt hij straks niet een DOA (digitale onderwijs assistent)?

imageNa Sense de Groot was het de beurt aan Michel van Ast, deskundig in leren en ict aan de beurt. Allereerst gaf hij aan dat we onder nieuwe technologie de technologie van na je geboorte moet verstaan. Wie ouder is heeft dan ook heel wat nieuws te verwerken. Gebruik van nieuwe technologie doet anders leren. Bij wiskunde kwam Michel tot het inzicht nadat hij twee jongens gevraagd had om een filmpje te maken van de moeilijkste som: de rol van de docent lijkt te veranderen.
Een school die Michel begeleidde investeerde al zeven jaar in “spullen” (laptops, digi-boorden etc.), maar er veranderde in de les niets. In het onderwijs draait alles om “Autonomie Meesterschap en Zingeving”.
Michel heeft voor docenten dan ook een aantal belangrijke aanbevelingen:

 • Laat leerlingen vragen stellen.
 • Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen.
 • Durf langzaam te gaan. Neem de tijd.
 • Zoek balans tussen inhoud, didactiek en techniek
 • Neem de ruimte die er is, er is veel meer ruimte (op school) dan je denkt.
 • Activeer leerlingen
 • Techniek verandert niet de les dat doet de docent (daar zit het succes)
 • Durf glorieus te falen, ga het experiment aan.

imageEen mooi voorbeeld van werken in de klas volgens Michel van Ast:
www.diy.org Hier kun je een maker van filmpjes worden. Als je klaar bent, upload jij jou product, met drie uploads krijg je een badge. Daar houden mensen van en zeker kinderen.
De conferentiedag had vier workshoprondes en wie eens een ronde wilde overslaan kon uitgebreid met een aantal commerciële partijen praten. Voor de markt (georganiseerd door Martin Smelt, die ook achter de Ipon zit) was een mooie centrale ruimte ingepland. Een 10 tal uitstekende, het onderwijs vertegenwoordigde partijen, was dan ook aanwezig.

Uit de ochtend ronde halen we twee sessies naar voren om het karakter van de conferentie te benadrukken.

Allereerst de leerpaden van Edutrainers, gepresenteerd door Emma Paul. Zij maken online materiaal en cursussen. Maar naast het online werken bieden ze workshops aan. Zelf rechtstreekse hulp is voor docenten mogelijk, daarvoor kunnen ze van Skype, mail en telefoon gebruik maken.

De deelnemers maakten ter plekke een account aan en zaten enthousiast mee te doen. Naar aanleiding van deze workshop komt ICT-Noord voor iedereen met een aanbod. Dat aanbod zal middels een nieuwsbrief bekend worden gemaakt.

Een andere Workshop ging over een bijzondere uit de IT wereld afkomstige wijze van werken. Eduscrum. Ellen Reehorst presenteerde deze bijzondere wijze van lesgeven.
In het bedrijfsleven zorgt Scrum ervoor dat ontwikkelaars productief en plezierig samenwerken. EduScrum is een bewerking van Scrum, maar dan voor het onderwijs. De opzet is leerlingen energiek, doelgericht, effectief en efficiënt te laten samenwerken. Het is een co-creatief proces.

Na de lunch hield Bert Boshoven de volgende keynote, Hij komt van SIZO een organisatie die snelle implementatie van ICT in Zoetermeers Onderwijs voor staat.
Bert gaf aan dat hij ict heel klein ziet worden. Een bijzondere uitspraak van hem was: “Vroeger gooiden we het over de schutting, tegenwoordig luisteren we naar vragen van de docenten”.
Net als Sense de Groot eerder aangaf voorspelt Bert dat de systeembeheerders een andere rol krijgen. Schoolmanagers moeten andere keuzes maken, maar welke? Het advies van Bert is om eerst een doorkijk naar de toekomst te maken. Daarna pas kijken naar de invulling, kortom weet waar je aan begint en waar je mee bezig bent is zijn idee. Ook de rol van de ict-coördinator verandert, deze persoon wordt steeds meer een i-coach. De docent of leerkracht komt centraal te staan. Ict wordt een geïntegreerd onderdeel van de lessen. Voor leerlingen is ict geen issue, maar hun ict-vaardigheden (mediawijsheid) zijn beperkt. Nog even haalt hij daarbij het T-Pack model aan. Ook is Bert van Boshoven een groot voorstander van een landelijk ICT curriculum gebaseerd op kerndoelen en eindtermen.

Uit de tweede ronde workshops nog twee voorbeelden die kenmerkend waren voor de inhoud van deze ICT professionaliseert conferentie.

Allereerst de workshop van Pauline Maas. Met haar workshop “Mindfull omgaan met Sociale Media” gaf zij een zeer interactieve presentatie. Uitgangspunt was het Social Media Onderzoek 2014 door Newcom. Het bijzondere aan de presentatie van Pauline is dat je deze nog in zijn geheel kunt beluisteren met de presentatie ernaast. Haar verhaal is hier te bekijken De website presentain.com geeft daar alle watte?om dit ook eens zelf te proberen.
Centraal in de workshop van Pauline staat niet zo zeer het waarschuwende vingertje t.a.v. sociale media, maar veeleer de bewustwording. Ze kleedt dat ook mooi aan met twee filmpjes, een mooie clip_image003poster die op de website van Meester Tim te vinden is. Deze vertaling is handig om als uitgangspunt bij lessen te nemen. Ook informatie overload, of infobesitas kwamen aan de orde.
Het filmpje over digitale overload is al heel vaak bekeken en kan prachtig als illustratie dienen samen met een andere film uit 1999 waar Frans Bromet aan voorbijgangers vraagt of ze een mobiele telefoon nodig hebben.

In de vierde ronde lag het voor de hand ook te kijken naar de toekomst van de techniek in de school. Jacco Heicoop, ICT manager bij het Drenthe College in Emmen gaf een zeer boeiende workshop. Het lukte hem om continue met de zaal in gesprek te gaan. DE ICT afdeling van het Drenthe college ondersteunt 12.000 mensen verdeeld over 18 locaties. Bestond het beheer ooit uit 27 fte, nu is dat teruggebracht naar 11 fte. Men heeft dat bereikt door heel veel beheerstaken zo te standaardiseren dat er veel minder zelf gedaan hoeft te worden. Dat is een opvallend succes, want er komen steeds meer devices per persoon. Iedere connectie is daarbij maximaal 4 megabit per device.
Jacco gaf na een boeiende discussie over wat iedere school betaalt de deelnemers een aantal tips mee.

 • Cloud betekent steeds minder beheer.
 • Gebruiken Office 365.
 • Geen iPads maar BYOD

imageDe laatste Keynote werd gegeven door een zeer ervaren bergklimmer die geleerd heeft om met tegenslag om te gaan. Wilco van Rooijen gaf een boeiende presentatie waarin vooral zijn levensfilosofie naar voren komt. Wilco van Rooijen is de eerste en enige Nederlander die op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits en de Three Poles bereikte (de zeven hoogste toppen op elk continent en de Noordpool, Zuidpool en de hoogste pool, de Mount Everest). Met Team Wilco van Rooijen onderneemt Wilco projecten en expedities vanuit een heldere filosofie: dromen, durven, delen, DOEN! Met deze expedities, verhalen en avonturen wil Wilco grenzen over, dromen waarmaken en mensen inspireren.

De conferentie was verdeeld in een dag- en avondprogramma. In het besloten avondprogramma kregen de schoolleiders de opbrengsten van deze dag gepresenteerd.

Links uit dit artikel:

This entry was posted in ICT and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.