OPEN DAG

imageIk heb altijd mijn twijfel over open dagen. Uiteraard twijfel ik niet aan de noodzaak voor de school, maar veel eerder aan de eerlijkheid. Hoe dan ook, toen mij werd gevraagd mee te doen aan de open dag van onze school heb ik besloten gewoon eerlijk te zijn. Geen praatjes, wel de inhoud en een beetje visie.
Iedereen deelt een pamflet uit over zijn vak, dat deed ik ook. De 150 die gedrukt zijn verdwenen in rap tempo. De reacties waren erg positief en verbazend. Mijn aandacht in de lessen ligt sterk bij programmeren. Natuurlijk vertelde ik de ouders en hun leerlingen dat er meer wordt gedaan dan op papier staat, maar programmeren is wel de basis.Daarvoor gebruik ik Scratch, Makey Makey, Gamemakereen de allerbesten die meer willen en kunnen leren werken met php.Daarnaast gebruiken leerlingen ook office applicaties en hun mail. Tevens werken ze in de cloud en komen de bedenkelijke aspecten van internet ook aan de orde.
Zelf ben ik nog niet helemaal tevreden over het curriculum, maar dat is de eeuwige aanzet tot verbeteren. Lesgeven in de digitale tijd is niet stilstaan bij wat je hebt, maar eeuwig vernieuwen.

Ik vond het nodig om ook ouders te informeren en leerlingen al vast te motiveren. De banaan van Makey Makey hielp daar zeer zeker bij. Op mijn, zie hieronder, pamflet dan ook een voorkant voor leerlingen en een achterkant voor ouders. Schoor gepraat kon ik, tevreden, na drie uur voorlichten naar huis. Enne, ik heb het nooit mooier gemaakt dan het is!

INFORMATIEKUNDE

SCRATCH

clip_image002Je kunt heel snel leren om met Scratch te werken.
Het is zelfs niet nodig om een programma op de computer van je ouders te installeren.

Scratch is gratis software, ontwikkeld om te leren hoe computers werken. Het is alsof je met lego aan het bouwen bent.

Je kunt er van alles mee doen: animaties maken, rekenen, verhalen, games, simulatie en muziek. Ondanks dat alles eenvoudig kan, kan het ook heel ingewikkeld worden.

HOE START JE?

Ga naar de website: http://scratch.mit.edu ->

Ga daarna naar: clip_image004 probeer het, simpel toch??

clip_image006Je kunt ook iets programmeren en daarna er iets mee doen. Op de tafel ligt Makey Makey.
Met de MakeyMakey kun je functies van de computer (elk merk, geen drivers, geen instellingen), overnemen met 2 draadjes!

Dus doe wat leuks, zoals:

· Speel piano op een banaan

· Teken zelf je PacMan controller, of

· Bestuur de camera van je computer met de poes!

· … < WEES CREATIEF EN BEDENK ZELF IETS > …


LINKS

Werken met Scratch: http://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=getStarted
Handleidingen vind je op:
www.scratchweb.nl
Makey Makey: http://www.tofspeelgoed.com/makey.php

Voorbeelden en Scratchkaarten (handleiding): http://scratchweb.nl/

 

achterkant met informatie voor ouders:

 

PROGRAMMEREN

Leerlingen van nu zijn opgegroeid met het internet, de tablet en de smartphone. Digitale technologie vormt een deel van hun sociale leven en ook bij het Zernike College zijn digitale leermiddelen niet meer weg te denken.

clip_image001Zo’n gek idee is het dus niet zijn, om programmeren op het lesprogramma te zetten. Pas dan kun je spreken van echte digital natives.

Bill Gates van Microsoft is fervent voorstander van programmeren op school:
“Leren om programma’s te schrijven rekt je geest en helpt je beter na te denken. Het creëert een bepaalde denkwijze en dat is nuttig op alle terreinen,” aldus Gates.

Verschillende organisaties zijn op dit moment bezig het vak programmeren op de kaart te zetten.

Bij Atheneum extra doen we dat al langer. Afgelopen jaren maakten leerlingen spellen met Gamemaker.


PROGRAMMEREN IS GELUKKIG GEEN SUFFE BEZIGHEID
Een buitenlandse organisatie die het programmeren in de les aan het promoten is, is het Amerikaanse Code.org. Zij stellen dat iedere leerling op iedere school de kans moet krijgen om te leren programmeren.

Er is een wereldwijd tekort aan computerprogrammeurs, en dat terwijl het makkelijker is om te programmeren dan veel mensen denken.

Code.org bouwt aan een database van alle scholen waar je kunt leren programmeren: of ze nou een hele opleiding, online cursussen of zomerkampen aanbieden. Programmeren is allang geen suffe bezigheid meer. Vanessa Hurst, ambassadeur van Code.org en oprichter van CodeMontage, beaamt dat: “Ik denk dat als iemand mij had verteld dat software eigenlijk over de mensheid gaat, over het helpen van mensen door gebruik te maken van computertechnologie, dan zou het mijn visie op programmeren veel eerder hebben veranderd.”


SCRATCH
Een opvallend en op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd initiatief is Scratch, een aantal jaar geleden ontwikkeld door het MIT Media Lab in Cambridge. Het is een programma waarmee je je eigen interactieve verhalen, spelletjes en animaties kunt programmeren en delen in de online community.
Door te oefenen in Scratch kun je vanaf jonge leeftijd leren om creatief te denken, systematisch te redeneren en samenwerken.
Op de ‘Bekijk voorbeelden pagina” staan allerlei voorbeelden verdeeld in verschillende categorieën. Het is de moeite waard om eens te kijken wat jonge programmeurs al voor elkaar hebben gekregen.


Website met voorbeelden
: http://scratch.mit.edu/

This entry was posted in ICT, Onderwijs and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.