Windows 8.1 – een mooie update

imageAfgelopen week (18 oktober 2013) werd de eerste grote update van Windows 8 uitgerold. Na een langdurige installatie lijkt het alsof er niets is gebeurd. Schijn bedriegt, al zijn de (beter aanpasbare) tegels gebleven, de integratie met online diensten is beter. Steeds vaker kopen mensen een nieuwe tablet in plaats van een computer. Met Windows 8.1 komt de volledige integratie van Windows op tablets nog meer nabij. Als je je account voor het eerst gebruikt, verschijnen geanimeerde tips in de vier hoeken van het scherm. Zij geven uitleg over de speciale functies van de hoeken.

De startknop is nog niet helemaal terug, maar er is wel een heleboel functionaliteit aan toegevoegd. Als je met een pc werkt is dat wel handig, al went het werken met de Windowstoets prima. De nieuwe startknop werkt niet zoals verwacht: een klik toont geen menu maar leidt de gebruikers terug naar de tegelinterface. Een klik met de rechter muisknop op de surrogaat-startknop biedt dit wel.

Windows 8.1 zit zoals gezegd nog meer in de Cloud. Bij het installeren van Windows 8.1 is de Microsoftaccount te koppelen aan de Windowsaccount. Skype is nu ook actief achter het vergrendelscherm, waardoor er altijd kan worden gebeld. Bestanden worden nog nadrukkelijker opgeslagen in de Cloud. Het verschil tussen lokale en online-opslag verdwijnt volledig.

Op mijn RT tablet zit na de update een prettige versie van Outlook 2013. Na het aanmaken van een tegel vervangt dat die idiote versie die er eerst zat. De oorspronkelijke Mail-app voor Windows 8 was slecht en vervelend, het zit er nog wel maar is te verwijderen. Ook is het erg handig te weten dat er een bescherming is gekomen tegen online tracking, maar in de tegelversie van IE11 kun je zelf aangeven of je je wil beschermen tegen websites die je bezoek volgen (via Do Not Track). Het is ook mogelijk te kiezen of je cookies wil blokkeren.

Nog even een paar snelkoppelingen die je in de PC versie van Windows 8.1 uitstekend kunt gebruiken.

 • Windows –> het Startscherm (scherm met metro interface) of naar de vorig geopende applicatie.
 • Windows toets + C Charms openen.
 • Windows toets + Tab Opent aan de rechterkant een overzicht van de geopende programma’s
 • Windows toets + Q Mogelijkheid tot het zoeken door de pc.
 • Windows toets + X op startmenu
 • Windows toets + D Ga naar leeg bureaublad
 • Windows toets + E Openen van Windows Verkenner
 • Windows toets + F1 Windows Help wordt geopend
 • Windows toets + R Het uitvoeren scherm wordt geopend
 • Windows toets + P Instellingen weergeven voor meerdere beeldschermen
 • Windows toets + L Het gebruikersaccount wordt vergrendeld
This entry was posted in ICT, Recentie and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.