Zondag openstelling in Winsum

image

Wanneer winkels in Winsum open mogen, is dat van D66 op ieder gewenst tijdstip. Wat ons betreft kunnen middenstanders daarvoor zelf hun keuze maken. Iedere winkelier is verantwoordelijk voor zijn eigen nering.
Dat doen ze ook al jaren, want er zijn in onze gemeente nog zaken, die tussen de middag sluiten of ‘s maandags de hele dag dicht zijn. Er is zelfs een horecaondernemer, die om hem moverende redenen, op zondag de deur gesloten houden. Het is de ondernemer zelf, die zijn markt kent en bedient. Als een supermarkt het gevoel heeft dat klanten op zondag naar elders gaan, dan is het te begrijpen dat deze de concurrentie aan wil. Andere bedrijven in Stad en Ommeland en ook benzinepompen noden om open te gaan op zondag. Kortom wat is er tegen een ruimhartige openstelling? Volgens D66 past daar een zondagse vrijstelling, die telkens weer moet worden aangevraagd, niet bij. Denk alleen maar aan de rompslomp voor zowel de gemeente als de winkelier. 

Als in Winsum 97% van de ondernemers denkt dat zondagsluiting beter voor ze is, dan is het aan hen om dat te doen. Dat mag alleen maar een kwestie zijn van een sleutel omdraaien. Net zomin als je voor de deur dicht doen een vergunning moet aanvragen moet dat ook gelden voor het open maken van de deur.

Wie nu iedere zondag open wil zijn, moet in het huidige voorstel ontheffing vragen. Administratieve rompslomp die volgens D66 niet nodig is.
Blijft over de vraag of er dan geen rustige zondag over blijft. Voor D66 een onbegrijpelijke vraag. Zondagopenstelling van winkels ontneemt immers niemand het recht op een rustige zondag of kerkbezoek.

This entry was posted in Politiek, Winsum and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.