TROMSØ en de krant

2013-0718 688 Alta Jiepmaluokta rotstekeningenIn het Rica hotel lag ineens een krant voor onze deur, helaas onleesbaar. Met een beetje moeite kom je een heel eind in het Noors, maar de finesses mis je.
Tromsø is een aardige stad. Na de uiteengerukte bewoning noordelijker is hier weer sprake van compacte stedelijke bewoning. Uiteraard ook een plek om een Nederlandse krant in de kiosk aan te treffen. Dat laatste is niet meer mogelijk. Internet met zijn online kranten heeft het papier vervangen.

imageIn oude tijden was het erg lastig te weten wat er gaande was. Zo herinner ik me dat ik in Turkije was en er een enorme rel over een neergeschoten Koreaans vliegtuig was. Zelfs in Ankara was toen geen krant beschikbaar om dit leesbaar te verhalen. Nadat ik weer thuis was waren de rel en de mogelijkheid van het uitbreken van een derde wereldoorlog al weer voorbij. Nu is dat anders. Met mijn iPad download ik in willekeurig in welk hotel dan ook de krant. Indien gewenst kijk ik ook nog even naar het laatste journaal.

Het lijkt echter of daar niets mee is gewonnen, snoepte ik vroeger een berichtje aan de kiosk mee, desnoods uit de Telegraaf, nu moet ik het dagelijks doen met het wel en wee van iedere epo-slikkende wielrenner. Meer informatie krijg ik niet.
Was het zoveel slechter in de tijd dat het nieuws tot me kwam via de wereldomroep? Die zender had wel eens de neiging een Nederlandstalig plaatje op de korte golf te draaien, maar de nieuwsanalyses kwamen vaak van de best correspondenten. Voor dat laatste was de geluidskwaliteit niet belangrijk, als het bericht maar over kwam.

Oude kranten die je uiteindelijk in je bezit had koesterde je tot en met. Die krant kwam meestal een dag na uitgave in je bezit. Niet half gelezen weggooien, want dat deed je pas nadat tot de meest suffe advertenties alles was doorgespit. Daarna kon je er altijd ook nog een ander mee plezieren. Ik vroeg me af hoe het mogelijk was dat we nog zo snel in Jerusalem, Madrid of Parijs aan het nieuws konden komen. Een fantastisch netwerk van krantendistributie lag daaraan ten grondslag, nu ingeruild voor het wereldwijde web.

This entry was posted in Reizen, Scandinavië and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.