Savonlinna

2013-0707 006 naar Kerimäki en PunkaharjuHet kost mij meerdere dagen om de naam van Savonlinna goed te schrijven. Op de een of andere manier blijft Fins niet in mijn hoofd hangen. Savonlinna wordt in reisgidsen als een van de drukste toeristenplaatsen beschreven. Een levendige markt en aan- en afvarende boten zouden deel uitmaken van dit centrum van het merengebied. Bij aankomst en na een verblijf van 3 dagen lijkt dat allemaal nog wel mee te vallen. Inderdaad is het hier wonderschoon. De meren in de omgeving zijn ongekend.

Alvorens iets over Savonlinna te schrijven moet het me van het hart dat de omgeving het enige is waarvoor je hier naar toe wil. De bossen en meren zijn stil. Het valt zelfs op dat we geen enkel zeilschip zien en dat op de meeste meren de toeristische vaart ontbreekt. Nabij Punkaharju aan het Pihalavesi ligt op een wonderschone plaats Cafe Ratkaviti. 2013-0707 085 PURUVESI meer café RantakiviZelfs koningin Beatrix heeft er ooit een hapje gegeten, ze werd er net als ons vast en zeker door de stilte en schoonheid van het meer getroffen.
Savonlinna ligt ook aan het water, iets dat niet zo moeilijk is, want er is hier water genoeg. De ijstijden hebben het landschap daarvoor in de juiste vorm gegoten.Het stadje doet saai aan, ons trekt het internationaal vermaarde opera festival. Op maandagavond maken we er een schitterende uitvoering van Wagners Lohengrin mee in Olavinlinna, het kasteel van Savonlinna. Het kasteel werd in 1475 gebouwd en diende als grens tussen oost en west in het toenmalige Zweeds-Finland. Het kasteel heeft drie torens en sterke muren. Oorspronkelijk waren er vijf torens, Twee ervan werden kapot geschoten. Toen de Russen het kasteel innamen vervingen ze de torens door hoeken.
2013-0707 094 SAVONLINNA Olavininna kasteelWij komen twee keer in het kasteel, de eerste keer na de première van Traviata, de opera die er de avond tevoren speelde; de tweede keer tijdens de Lohengrin. Het kasteel heeft een hoog kruip door, sluip door gehalte. Smalle gangen en grote zalen. Op het middenplein is een enorm overkapping gespannen en is een tijdelijke tribune opgebouwd.

Zaterdagavond kan Savonlinna zich eenvoudig met Winsum meten. Ook bij ons is het dan niet druk, al zien we hier een enkele toerist flaneren langs de boulevard. Een enkel bootje vaart af voor een diner op het Saimma meer. Eten doe je hier in nette kleren, al valt mij op dat de pakken van goedkope en slecht zittende snit zijn. We eten bij Malaaka een matig restaurant met mooi uitzicht. Twee flink aangeschoten dames staan hun plek aan ons af. Af en toe passeert er ook een stomdronken Fin. Alcohol blijf ondanks de hogere prijzen in dit land een probleem. De prijzen liggen dan ook een stuk hoger dan bij ons.

Als we later naar ons hotel terug rijden proberen we wederom een stadscentrum te herkennen. Dat lukt amper. Een jaar geleden waren we in Canada, de steden daar leken erg sterk op wat we hier zien. Groot en alles ver uit elkaar.  

2013-0707 081 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 082 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 083 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 084 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 086 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 089 PURUVESI meer café Rantakivi2013-0707 091 SAVONLINNA Olavininna kasteel2013-0707 092 SAVONLINNA Olavininna kasteel2013-0707 093 SAVONLINNA Olavininna kasteel2013-0707 095 SAVONLINNA Olavininna kasteel2013-0707 096 SAVONLINNA Olavininna kasteel2013-0707 097 SAVONLINNA Olavininna kasteel

This entry was posted in Reizen, Scandinavië and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.