PIETERPAD krijgt aandacht

Dagblad journalist Roelof van Dalen besteedde vrijdag 4 juli aandacht aan de gevaarlijke route tussen Winsum en Garnwerd. Deze tweede etappe is al jaren een doorn in het oog voor het Nivon, de beheerder van het Pieterpad. Veel alternatieven zijn er niet, tenzij de politiek wil ingrijpen. Het lijkt alsof de wil er is, nu alleen nog even doordrukken.

Hieronder het uitstekende artikel van Roelof.

image

  • Roep om veiliger Pieterpad
    Route tussen Winsum en Garnwerd gevaarlijk
  • ’We wachten al bijna drie jaar op oplossing’

Een van de gevaarlijkste stukken uit de hele Pieterpadroute. Zo duidt de Werkgroep Pieterpad de slingerweg tussen Winsum en Garnwerd aan.Wandelaars lopen er over de rijbaan die steeds drukker wordt gebruikt door auto’s, boeren en vrachtverkeer. Hoog tijd voor verandering, vindt eigenlijk iedereen.

Maar zicht op een oplossing? Dat is er nog lang niet.”We wachten al bijna drie jaar”, verzucht raadslid en fervent Pieterpadloper Aad van der Drift (D66) van de gemeente Winsum.

Woordvoerder Wim Trip van de provincie Groningen bevestigt dat het probleem complex is. Er spelen nogal wat belangen. Er zou een nieuw pad moeten komen dat vrij ligt van de rijbaan. Het zou over landerijen van boeren moeten lopen en die staan daar niet bepaald om te springen. Dat zijn alvast zes agrariërs om mee om tafel te gaan. Dan is er nog de provincie die er iets van moet vinden, de gemeente en een gebiedscommissie. “Daar komt nog bij dat het een kwetsbaar gebied is”, zegt Trip.

“Er zit allerlei flora en fauna, zoals weidevogels.” Wethouder Jaap Hoekzema van Winsum erkent het probleem. “Aandacht is er volop”, verzekert de wethouder vanGemeente Belangen (GB). “En er zit ook vooruitgang in. Ik hoop dat we dit jaar nog een heel eind komen, maar ik kan geen termijn geven. De provincie voert de gesprekken en bepaalt het tempo.” Concreter kan Hoekzema het nog niet maken.

Zijn eigen partij baalt daarvan. Vooral omdat de nieuwe weg zowel een voet- als fietspad zou moeten worden. Een nieuwe fietsroute zou een verademing zijn voor kinderen – en hun ouders – die tussen Winsum en Garnwerd fietsen. “U schuift het gemakkelijk naar de provincie”, zei fractievoorzitter Gerke Kersaan van GB deze week tegen ’zijn’ wethouder. “Maar we hebben het hier gewoon over veiligheid.”

D66’er Aad van der Drift hoopt dat er snel duidelijkheid komt: “Ik wil een datum horen, maar ik weet dat het lastig is. Alleen al die zes boeren: dat wordt een hoop onderhandelen.”

@ roelof.van.dalen@dvhn.nl

This entry was posted in Pieterpad, Politiek, Winsum and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.