LuisterBieb-app

imageWie vroeger kennis tot zich nam deed dat veelal met een boek. De gelukkigen die zich scholing konden veroorloven gingen naar college. De rest van je kennis verwierf je van anderen, anderen die meestal net zo weinig wisten als jijzelf. Dat laatste is verandert, kennis verkrijg je nu deels via tv, sociale media en radio. Gelukkig lezen mensen nog boeken, maar dat neemt af. Daarvoor in de plaats komen de ePub en het luisterboek.

Zelf ben ik een liefhebber van luisterboeken, vooral non-fictie boeit mij. Bij menig tankstation duik ik het rekje luisterboeken in en koop ik een hoorcollege over meestal historische onderwerpen. Zodra de spreker ook nog een komische noot (Maarten van Rossem, Herman Pley) weet te raken is hij direct favoriet. Wat ik bij papieren boeken niet vaak doe, doe ik bij luisterboeken wel, ik gebruik ze vaak twee keer om de kennis te vergaren.

 

Sinds enige tijd heb ik de bibliotheek weer ontdekt, ze hebben er de wereld aan luisterboeken. Over dit instituut had ik gemengde gevoelens. Als 8 jarige luisterde ik in de net geopende bibliotheek in Almelo al naar voorlezende dames die met strenge bril en hoge stem de kindertjes tot aandacht maanden. IK kwam er vaak, tot ik alle boekjes had gelezen en men mij niet meer iets leuks kon bieden. Lange tijd kocht ik boeken liever zelf dan de verouderde bieb te raadplegen.
Luisterboeken zijn duur en soms vallen ze wel erg tegen (bijv. Midas Dekker). Reden genoeg om internet af te zoeken naar deze boeken, een activiteit die m.i. geen recht doet aan de makers. Een auteur doet zijn stinkende best en mag daar m.i. best voor betaald worden. Een bibliotheek is een mooie oplossing voor dit dilemma.

Sinds 24 april van dit jaar heeft de Bibliotheek een luisterapp beschikbaar. Iedereen, lid of niet, kan die App downloaden. Tot mijn genoegen is deze App ook nog eens gevuld. Mijn hoorcollege-luisterboeken-held, Maarten van Rossem heeft een aantal van zijn lezingen er op gezet. Een korte rondgang door de ca 200 boeken brengt verder boeken als “Oorlogsverslaggeving van levensbelang’ door Arnold Karskens, ‘Het zijn net mensen’ door Joris Luyendijk, Lieve Joris en Bas Haring maar ook ‘Dik Trom’ van C. Joh. Kieviet, ‘De drie Musketiers’ van Alexandre Dumas, ‘20.000 mijlen onder zee’ van Jules Verne en ‘De boeken der kleine zielen’ van Louis Couperus aan het licht. In september 2013 zal er voor Bibliotheek leden meer beschikbaar komen.

De App zelf vereist even aandacht voor de gebruiker, het is namelijk de bedoeling dat je het boek download en dan pas afspeelt. Daarna werkt alles zeer soepel. Het eerste luisterboek dat ik heb opgehaald was ene Engelstalige over het verschil tussen Obama en Romney. Ouwe koek, welnee een prachtige analyse van de hedendaagse politiek van de VS.
Luisterboeken zijn altijd weer verrassend, voor mij vooral onderweg in de auto.

De App is gratis via iTunes store te downloaden.

Links:
Promofilm: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZMG6SyYvlsg
iTunes: https://itunes.apple.com/nl/app/luisterbieb/id632719134?ls=1&mt=8
Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.bibliotheek.android.luisterboeken
Informatie
: http://stichting.bibliotheek.nl/nieuws/73924.luisterbieb-app-nu-beschikbaar-voor-iphone-en-ipad.html
Bibliotheken: http://www.bibliotheek.nl/luisterboeken

Promofilm

This entry was posted in ICT, Tools, Webtools and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.