KLM boeven

imageBoeken online kent zekere enige nadelen. Dat mochten wij op weg naar Madrid ervaren. Onze reis hadden we in januari geboekt bij ebookers. Een online reisbureau zoals Arkefly of Transavia. Tenminste dat dachten we. Zoals ik vaker een reis boek, vulde ik mijn gegevens in zoals zo vaak. Wellicht niet handig dat ik telkens mijn voornaam gebruik, maar Adrianus en Jantina zijn namen die wij nimmer gebruiken. Het reisbureau vroeg, volgens mij, ook niet meer dan onze voor en achternaam dus waarom een deel van onze doopnamen?

Op Schiphol kwamen wij ruim op tijd aan. Zoals bekend kondigt NS bij de eerste de beste vlok sneeuw al aan dat er een speciale dienstregeling is, die meestal ongunstig voor de Schiphol-reiziger uitvalt. Daar wilden we in elk geval voor zijn. Voor ons geen priority-incheck, daarop was deze budgetreis niet begroot. Eerlijk gezegd ben ik ook blij met Economy, dat klinkt toch heel wat beter dan tweede klas. De blauwe kleuren van KLM in combinatie met de naam Economy geven trouwens een zeer vertrouwd beeld. Kortom, met economy ben ik tevreden. Ook de beperkte beenruimte is op een slechts twee uur durende vlucht geen probleem. Tevreden liepen we naar de balie.

Nog voor ik de koffer mocht afgeven vroeg een knorrige meneer naar ons paspoort. Hij controleerde onze voornaam en de paspoortnaam en gaf onmiddellijk aan dat er een probleem was. Aad kon misschien nog dezelfde als Adrianus zijn, maar Tineke was zeker geen Jantina. Onze internationaal vliegende parade-paardje was niet bekend met deze twee oernederlandse namen. We mochten ons, aan het andere einde van de hal bij de “service balie” vervoegen. Geen idee wat dat betekende, maar we kregen de mededeling mee dat dat ons wel geld ging kosten. Nu gaat de KLM binnenkort ook de bagage financieel belasten, dus waren we gewaarschuwd.

Een forse, aardige, dame aan deze balie gaf aan dat hiervoor inderdaad een administratieve handeling van € 80,- p.p. voor moest worden betaald, anders konden we niet mee. Ik wierp tegen dat mijn naam sowieso niet goed geschreven was, immers de spaties tussen van en der ontbraken ook nog. Dat was internationaal en daar was volgens haar niet aan te ontkomen. Doller werd het toen ze aangaf dat bij KLM deze fout vaker door mensen werd gemaakt. Vroeger betaalde je daar € 15 voor, nu is daar € 65 bij op gekomen door de vele fouten van al die domme mensen. De KLM, ging ze verder, vindt het erg vervelend dat mensen hun paspoortnaam niet gebruikten.

Naar de reden daarvan gissend interrumpeerde de overigens nog steeds aardige mevrouw dat wij toch wel wisten hoe onze namen luidden. Dat iedereen mij al 57 jaren Aad noemt was voor haar niet belangrijk. Het ging om de naam in je paspoort. Zoals het daar staat, zo heet je. Een verdere discussie leek mij zinloos, deze mevrouw bleef stug bij haar idee van hoe ik moest heten. Tot mijn grote verbazing kreeg ik daarna als naam vanderdrift/adrianus. Een naam die ik mijn hele leven nog nooit gehad heb, en zoals ik ook niet in mijn paspoort wordt genoemd. Welke naam ik ook invoer, er zal altijd een verkeerde ticketnaam ontstaan.

Zelfs KLM weet dat. Ik ben al jaren in het bezit van een KLM ivory card. Om de een of andere reden had ik die bij me. Ik liet de kaart aan haar zien en ze gaf direct aan, dat die ook niet in orde is. Vreemd want ik had net weer spaarmiles op de kaart toegevoegd. Idioter werd het toen we weer bij de koffer-aflever-balie kwamen. Dezelfde knorrige meneer stond er nog steeds. Wilde weer onze paspoorten zien en liet ons door. Daarna werd nergens en nooit meer naar naam en paspoort gevraagd. Ook bij de instapbalie voor de gereedstaande 737-800 niet, ook in het vliegtuig niet. We zaten daar wel ineens op een premium seat. De aardige mevrouw was zeker aardig, ze had ons als kleine compensatie op een luxere stoel neergezet. Opvallend was ook dat de vliegtuigcrew bijna overdreven aardig was. Het leek wel doorgestoken kaart. Zowel op heen en terugreis werd onze naam verder niet meer gecontroleerd.

This entry was posted in Spanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.