ILLUMINADE in AMSTERDAM

imageimageDe somberste dag van het jaar is 24 december. Meestal regent het dan, is de stad vol met drukke mensen en ‘s avonds gaan de heidenen naar hun jaarlijkse rituele kerstmis.
Depressies worden op die avond geboren, dat weet men al jaren al te goed. Om die triestheid van iedereen die niet gezellig met 20 man aan tafel zit te verdrijven steken veel mensen lichtjes aan. Kerstbomen, kaarsjes en straatverlichting verdringen elkaar om de somberte uit de geest te verdrijven. Als lichttherapie ging ik samen met Tineke een nachtwandeling door Amsterdam maken.

Dit jaar (2012) vindt voor het eerst het Amsterdam Light Festival plaats. De historische binnenstad is 40 winter dagen het sfeervolle decor voor een lichtfestival, met grandeur, charme, vitaliteit en menselijkheid langs, op en aan het water. 

Niet alleen in Amsterdam, maar wereldwijd bloeien lichtfestivals op. Ze geven betekenis aan  openbare ruimte, laten cultuur en de schoonheid van eenvoud zien. Door in grote groepen de route te wandelen kom je in contact met anderen. Wij zaten in de kou van de kerstnacht aan een vuurtje met veel anderen nipten we aan een glaasje Glühwein. Ook in Singapore, Lyon, Eindhoven en  Sydney zijn lichtfestivals. Wie een echte kerstnacht wil beleven kan ik de volgende aanbevelen.
Wij eindigden na twee uur lopen in een helder verlicht Chinees restaurant bij het centraal station. Door de opstekende storm waren de laatste lichtjes uitgeblazen leek het.

2012-1224 ILLUMINADE Amsterdam


This entry was posted in Kunst, Nederland and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.