ROCKPORT, 1000 eilanden in één uur

104-CANADA-13-8-2012 ROCKPORT 1000 IslandsEcht een plezier doe je ons er niet mee, maar als je in Canada iets van het water wil zien dan moet je de boot op. Wij gaan dan ook in Rockport, ca. 250 km ten noord-oosten van Toronto, aan boord van een toeristenboot.
Eerst overnachtten wij in Gananoque een stadje dat volop van ons soort toerisme profiteert, ook al is de waterkant op weinig plaatsen echt bereikbaar.
Bij de ticketoffice krijgen we geen kaartje maar een badge aan een koord om onze nek. Wie zo de boot ingaat voelt zich geoormerkt toeristenvee.

De wachtenden op de kade zijn merendeel van Aziatische afkomst. Het is niet vreemd dat de derde gesproken taal Mandarijn is. Ik neem maar aan dat naast Frans en Engels taligen de overigen weten waar de gids op het bandje het over heeft. De inscheping gaat merkwaardigerwijs met enig nodeloos dringen. Een ouder stel kruipt voor en gaat vervolgens achter elkaar aan het raam zitten.
109-CANADA-13-8-2012 ROCKPORT 1000 IslandsStipt 10.00 uur vertrekt het omgebouwde visserskotter richting 1000 eilanden. De naam is zomaar gekozen, want volgens de norm die men aan het begrip eiland stelt zijn het er bijna 1800.
De norm geeft aan dat een eiland 365 dagen droog staat, een boom heeft en is een oppervlakte heeft van minstens 960 vierkante meter. Zou je die norm niet mee laten doen dan zijn er waarschijnlijk een paar duizend eilanden meer. De eilanden liggen in de Saint Lawrence rivier, een breed water welke na de oorlog van 1812 de grens tussen Amerika en Canada vormt.
De boot waarop wij plaats nemen is een oude haveloze brik, dat was wel te verwachten want de vertrekplaats zag er al niet beter uit. Drie mannen in korte broeken, zelfs de politie zie je er mee rondlopen, sjacheren eerst met een boekje over de omgeving. Men schroomt er niet voor om bij herhaling reclame voor drankjes, pizza’s en eigengemaakt sauzen te maken. De standaardprijs voor alles lijkt daarbij de 20 Canadese dollars te zijn.
Volgens de vrolijk Engels, Frans en Mandarijn sprekende meneer uit de luidsprekers was het gebied waar wij varen ooit van de Iroqois, inmiddels is het door vele handen gegaan.

De vorming van dit park heeft te maken met de geologische werking op het Canadese schild dat hier ligt. Dit schild is in beweging, waardoor er een rivier ontstond met daarin eilanden.
In 1812 vond op de plek waar wij varen een echte slag tussen oorlogsbodems plaats. De Amerikanen wilden uit expansionistische overwegingen Canada innemen. Ze dachten aanvankelijk dat dat een makkie zou zijn, maar hadden niet gerekend op de koppigheid van de Engelsen. Deze laatsten stuurden een paar regimenten en wat zeeschepen ter verdediging. Uiteindelijk werden de Verenigde Staten op hun plaats gewezen en bleef Canada tot op heden min of meer Brits.

112-CANADA-13-8-2012 ROCKPORT 1000 IslandsSnelle boten spurten ons voorbij. Hier wonen ook de rijken van New York. In de lucht vliegen meerdere groepen vogels. Als we varen komen we niet geheel ongemerkt in de USA. Twee kleine eilandjes zijn door een bruggetje met elkaar verbonden (welke is nu het schiereiland?) Luid roepend op heen en terugreis, uiteraard drietalig, wordt gemeld dat dit de kleinste grensbrug van de wereld is. Vallen die Amerikanen me toch weer mee, want eerder hoorden we alleen superlatieven in het groot.
We varen via Amerikaanse wateren naar het Heart eiland. Op dit eiland heeft een vroegere eigenaar van een groot aantal hotels, de Amerikaan George Boldt, na een aantal prettige vakanties op het eiland een kasteel laten bouwen.

115-CANADA-13-8-2012 ROCKPORT 1000 IslandsDat was rond 1900; naast het kasteel kwam er ook alle luxe als golfbanen en tennisvelden. In 1904 stopte de bouw onmiddellijk na het plotseling overlijden van Louise Kehrer Boldt.
Ruim 73 jaar werd het kasteel verwaarloosd. De overheid kocht uiteindelijk het Hart eiland (originele naam) voor één dollar en ging het voor 15 miljoen dollar opknappen tot toeristische trekpleister.

De eilanden zijn, het is nu hoog zomer, volop bevolkt. Sportvissers en varenden zien we overal. Naast een van de huisjes zien we een enorm groot jacht liggen. Nog steeds de speeltuin voor de rijken.

Rockport, maandag 13 augustus 2012

Link naar foto-album: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157631105389910

This entry was posted in Canada and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.