Lopen in Jahn stadion

469-BERLIJN 26-7-2012 JanhstadionLopen in het Jahn Stadion in de Berlijnse wijk Prenzlauerberg is een bijzondere ervaring. Op het er naast liggende voetbalveld speelde in het verleden BFC Dynamo. BFC werd gerund door de Staats Sicherheit en de hoogste chef van deze spionnenclub, Erich Mielke, kwam hier regelmatig. Toch was het stadion niet het stadion van alleen BFC Dynamo, ook clubs als Hertha BSC en FC Union Berlin speelden er. Laatstgenoemde clubs hebben overigens nog steeds een flinke afkeer van de oude Stasi vereniging BFC Dynamo.
Het Jahn stadion is een groot sportpark met een bokshal,tennisvelden, voetbalveld en wat men in Duitsland een Tartanbahn noemt. Een Tartanbahn is een kunststof loopveld. Het bedrijf 3M gaf na de olympische spelen van 1968 deze naam en sindsdien is het een merknaam geworden.
Het hardloopveld ligt er nooit verlaten bij. Als er geen wedstrijden zijn of als er niet getraind wordt in verenigingsverband dan kan iedere serieuze sporter er zijn rondes lopen.
Het is 30 graden als ik tegen de avondschemer bij het stadion aankom. De zon doet tussen de huizen zijn uiterste best om zo warm mogelijk aanwezig te blijven. Mijn zoon en ik gaan voorzichtig aan 20 rondjes beginnen, ik maak er al snel 25 van. Overal zie je bezwete lichamen, de baan is zelfs op een laat uur goed bezet. Sommigen lopen in groepjes, anderen alleen. Een groepje niet al te snelle lopers haal ik regelmatig in, maar er zijn er ook die mij na een aantal ronden weer voorbij rennen. Naast de rustige sociale joggers, zie je ook individualistische sprinters. Twee heel jonge lopers maken er al sprintend regelmatig een wedstrijdje van, om na de door hen zelfgekozen eindstreep uitgeput neer te vallen. Een merkwaardig soort interval training. Gerard loopt lange tijd met mij mee, maar zet er op een gegeven moment de sokken in. Uiteindelijk haalt hij mij een hele ronde in.

 

De meters op de baan ervaar je soepeler dan die op een weg ergens in Berlijn. Wat ik me echter wel

kan voorstellen is dat het saai wordt voor wie er iedere week een aantal keren komt. Niet voor niets is lopen ook genieten.
De Tartanbahn is volgens diverse artikelen op internet aantrekkelijk voor singles. De saaie rondjes bieden genoeg gelegenheid om ook eens om je heen te kijken. Wellicht is het lopen hier een primitieve gezondheidskeuring.

Friedrich Jahn, waarnaar dit stadion genoemd is was een merkwaardig soort nationalist. Hij organiseerde bewegingsoefeningen die hij als eerste “turnen” noemde. De oefeningen deed hij om de Pruisen weerbaarder te maken tegen de almaar dreigende legers van Napoleon. Ook in Nederland zijn diverse verenigingen naar deze oerPruis genoemd. Ik denk daarbij aan de atletiek- en turnvereniging in Stadskanaal. Jahn is niet echt een bewonderenswaardige man, zoals gezegd had hij nogal wat nationalistische sentimenten. Hij bepleitte de Duitse eenwording en een sterke militaire staat. In 1852 overleed Jahn zonder de eenwording (1871) mee te maken.

472-BERLIJN 26-7-2012 JanhstadionHalverwege de baan staat een klein monument voor Achim. Niemand in mijn omgeving weet wie hij was, ook navraag bij de bewakers levert niets op. Wel hoor ik dat de herdenkingsplaats al ruim 8 jaar aanwezig is. Er branden op deze plek ledlampjes nadat de schemer inzet.

Op het middenveld wordt door een tiental personen druk gevoetbald. Daar het een training betreft is het niet voor iedereen toegankelijk. Wel zie je aan de randen van het veld diverse mensen uitgebreid rek- en strekoefeningen doen. Regelmatig rollen er ballen langs de strekkers en voor de voeten van de lopers op de baan. Soms worden ze teruggeschoten, maar er lopen ook efficiënt trainende sportlieden. Lui die geen meter meer dan voorgenomen gaan en dus de bal links laten liggen.

Het oranje opgloeiende Tartan wordt in de ondergaande zon van prachtig rood avondlicht voorzien. Langs de tribune lopen ineens meer dan de 6 banen waarop wij onze rondjes doen. Er zijn op dit stuk ook nog een aantal extra banen voor sprinters. Overigens is de binnenbaan niet beschikbaar voor de gewone lopers, daar trainen de allersnelsten.

Na de 25e ronde wil ik mij bezweet gaan douchen. Helaas zijn de ruimtes om het zweet te verwijderen afgesloten en onvindbaar. Het is donker als we onze weg vervolgen naar de andere kant van de stad, waar ons hotel ligt.

Berlijn, donderdag 26 augustus 2012

link naar meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157630787944762

This entry was posted in Duitsland and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.