STRABEEK, twee bezienswaardigheden in een gehucht

imageWie vanuit het prachtige Geuldal het gehucht Strabeek komt binnen lopen vraagt zich verbaasd af waarom dit gehucht is genomen in de route. Er is in Strabeek helemaal niets te beleven zelfs geen treinstation. Daarentegen is het verderop gelegen Valkenburg veel mondainer en heeft wel een station.

Er is wel een stationnetje geweest in Strabeek. Dat lag naast de in 1850 door Generaal De Ceva gebouwde villa op het grondgebied van hoeve Strabeek. De hoofdingang werd bij de bouw in de richting van de nog aan te leggen spoorlijn gebouwd. Waarschijnlijk heeft generaal De Ceva aan de spoorwegmaatschappij eisen gesteld en daarbij het privilege van een eigen stopplaats afgedwongen. De bewoners van wat nu het Geerlingshof heet konden na opening van de spoorlijn in 1853 direct op de trein stappen. Het was een halteplaats op verzoek, waarbij de trein middels een rode vlag tot stoppen werd gevraagd.

Er zijn in het stille Strabeek slechts twee opvallende bezienswaardigheden, de een is een kapel en het ander hoog en beton. De Heilige Familiekapel, zie je aan je linkerhand als je vanaf het Pieterpad Strabeek binnenloopt. De kapel werd in 1894 gebouwd door Bernardus Philippi, naar men zegt als dank voor de vele genezingen die dankzij St.-Gerlachus plaatshadden. Er was echter al een Gerlachuskapel in de buurt, dus werd deze kapel gewijd aan de Heilige Familie. Eens in de drie jaar doet de kapel dienst als rustaltaar tijdens de Sacramentsprocessie. Een sacramentsprocessie is een processie waarbij een hostie in een monstrans op plechtige wijze door de priester door de straten van een stad of dorp gedragen wordt. Dat gebeurt op sacramentsdag ( 2e donderdag na Pinksteren). De eerbied voor de belichaming van Jezus Christus, de heilige Hostie, wordt zo tot uitdrukking gebracht. Een ander verhaal lijkt mij echter aannemelijker als het om dit kapelletje gaat. De pastoor die tijdens de processie met zware monstrans naar het gehucht Broekhem liep vond de route aan de lange kant. Een rustaltaar onderweg zou hem zeer welkom zijn.
Bernard Philippi, een zeer godsdienstig en niet onbemiddeld man, kwam aan die wens tegemoet en liet in zijn weiland een kapel bouwen. De kapel is opgetrokken uit mergel, met uitzondering van de boog boven het smeedijzeren hekwerk. Deze bestaat uit baksteen. De sluitsteen van de boog bevat het jaartal 1894 en de initialen B.Ph. Op het altaar staan drie gipsen beelden: Jezus, Maria en Joseph. De inwoners van Strabeek zorgen eens in de drie jaar voor een passende versiering bij de processie.

imageDe andere opmerkelijke bezienswaardigheid is het viaduct dat bijna over het gehucht heen ligt. Over het viaduct loopt de A79. Deze autosnelweg is een oost-westroute die Maastricht met Heerlen verbindt. De slechts 18 kilometer lange weg kent één dalbrug, en die ligt naast Strabeek. In 1967 werd begonnen met de aanleg van de snelweg, eerst tussen Heerlen en Klimmen. Pas in 1975 werd het huidige viaduct gebouwd. Dit viaduct is mooi in zijn lelijkheid. Het was er nooit gekomen als milieuactivisten er eerder waren geweest. Pas na het gedoe bij o.a. Amelisweerd begon men zich af te vragen of dit soort grootschalige en lelijke bouwwerken wel passen. Voor Zuid-Limburg was het te laat. Gelukkig is vanuit Broekhem en Strabeek het zicht aan de lelijkheid grotendeels onttrokken.

Als je een tijdlang het Pieterpad over holle wegen en door bossen hebt gelopen heeft zo’n dalbrug iets overweldigends. Een dalbrug is een brug waar de doorrijhoogte niet in verhouding staat met de auto’s die er onderdoor moeten. Onderaan de brug is het, zoals vaker met dit soort bouwwerken, vies. Een illegale stort en veel rommel maken het er niet prettig toeven. Vanuit de verte is de brug echter een bijna toeristisch en uniek bouwwerk, het is immers de enige dalbrug in ons land.

Ik slaap in Broekhem, slapen in Strabeek is ook mogelijk, maar de keuze valt op een mooi en prijsgunstig Fletcherhotel op de grens van Broekhem en Strabeek. Het hotel is prima voor een nacht en het personeel het vriendelijkste dat ik ooit in Limburg meemaak. Ik heb mijn boeking niet correct uitgevoerd, want ik had er gisteren voor een dag eerder geboekt. Men lost dat met een computerclick op, ik mag de nacht alsnog inhalen. Als ik voor de volgende dag een lunchpakket mee vraag i.p.v. een ontbijt merk ik ook nog eens dat ik in een ander Fletcher hotel, iets verder op heb geboekt. Ik had voor hotel Valkenburg gekozen maar zonder extra kosten mocht ik slapen in Burghoeve. De bedden waren prima en het hotel pittoresk, wat wil je nog meer?

 

Route 1: vanuit St-Pietersberg

Gelopen: 14 km van totaal 14 km

Datum: vrijdag 8 juni 2012

Film van onderweg:

This entry was posted in Pieterpad and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.