POLITIEK CAFE

image

GARWERD – De Winsumse afdeling van D66 organiseert op de avond van vrijdag 29 juni een politiek café, waarvan het thema de ‘gemeentelijke herindeling’ in de provincie Groningen is. Het gaat hierbij om een uiterst actueel onderwerp.

De bijeenkomst vindt plaats in de Doorrit van het zo bekende Café Hammingh.
Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Spreker tijdens de avond is ervaringsdeskundige Bert Bouwmeester. Hij gaat in discussie met Piet de Vey Mestdagh, die ook nog een korte inleiding houdt en met het publiek. Avondvoorzitter is Jacob Zwinderman.

Bert Bouwmeester (1959) is sinds 2004 burgemeester van het Drentse Coevorden een gemeente met zo’n 36.000 inwoners. Daarvoor was hij tot de gemeentelijke herindeling de laatste burgemeester van Monster en daarvoor wethouder (D66) in Zaanstad.

Bouwmeester studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn huidige ambt bekleedt hij vele functies. Zo is hij o.a. voorzitter van het Openbaar Lichaam Eems Dollard Regio, lid AB en Mozer-commissie Euregio en lid coördinating Council on Trans Siberian Transportation. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Brandweer Opleidingen Noord.

Piet de Vey Mestdagh is sinds vorig jaar Gedeputeerde (D66) in de provincie Groningen. In zijn portefeuille zitten o.a. de bestuurlijke organisatie, het toezicht op de gemeentefinanciën en internationalisering. Daarvoor was hij docent aan de Hanzehogeschool (Institute voor Engineering). De Vey Mestdagh is o.a. lid van het bestuur van het Huis van de Nederlandse Provincies te Brussel en lid van de Stuurgroep Eemsdelta. De gemeentelijke herindeling is voor hem een hot item. Onlangs werd hij door Europa NL uitgeroepen als Europeaan van de week.

In de provincie Groningen met veel kleine gemeentes staat een gemeentelijke herindeling voor de deur. Alle huidige gemeentes (23) krijgen er mee te maken. Het gaat om een onafwendbaar proces. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek gedaan door een onafhankelijk adviesbureau in opdracht van de provincie Groningen. Daaruit kwam naar voren dat gemeentes zelf het initiatief moeten nemen en dat de provincie als regisseur moet optreden. Aan het eind van dit jaar moet er een plan klaar liggen.

This entry was posted in Politiek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.