MIDDELSTUM Hippolytusrun

MIDDELSTUM had geluk met de zon,

Het is al weer een tijdje terug dat ik bij de ijsbaan van Middelstum mij ging inschrijven. Van de laatste keer herinner ik me nog een paar rokende mannen achter imageeen tafel waar je je startnummer kon ophalen. Voor rokers was dit keer geen plaats. Het was overvol in het kleine gebouwtje. De IJsvereniging IJsbaan Middelstum organiseert al vanaf 2002 ieder jaar de deze Hippolytusrun welke onderdeel is van het BuurContact Loopcircuit.
De run is een rondje rond de kerk van de heilige Hippolytus. De Hippolytuskerk is een gotische kruiskerk die in de vijftiende eeuw werd gebouwd, in opdracht van Onno van Ewsum. Na diens terugkomst uit het Heilige Land, gaf hij als dankoffer voor zijn veilige terugkeer opdracht tot de bouw van deze parochiekerk gewijd aan de Heilige Hippolytus.
Een rondje rond de kerk, zo kan deze loop het beste worden betiteld. Wel een rondje rond een heel bijzonder dorp. Middelstum is immers een oud radiaalvormig wierdendorp. Wie de kaart van de loop bekijkt ziet onmiddellijk dat we telkens aan de rand van de radialen het rondje maken. Loop je 10 kilometer dan geniet je zelfs twee keer van deze radiale loop.

Als ik op de ijsbaan aankom hoor je al van verre Jan Kooistra van SV Friesland zijn best doen de geluidsboxen op te blazen. Mijn matige gehoor heeft geen enkele moeite met de verstaanbaarheid. Jan begroet mij hartelijk, hetgeen prettig voelt na jaren afwezigheid. Achter het hek staan meer bekenden, de hardloopfamilie Houtman, Merwin Dollison, Albert van der Ziel, Hilda Broekhuizen , Wim Ammeraal, Harm-Jan Postmus en Han Korhorn, Jeannet Bakema en Anja en Bert Schaaphok om er maar enkelen te noemen.

Na betaling van een geringe bijdrage mag ik een inschrijfformulier invullen en probeer ik bij de inschrijftafel te komen. Iedereen komt, zoals gewoon, op het laatste moment. Niet zo gek want buiten regent het nog behoorlijk, wie heeft er ook zin om in die nattigheid te wachten op het startschot. Al snel na de jeugdloop wordt het droog en doet zelfs de zon en geslaagde poging door te breken.

Ik doe mijn uiterste best om als laatste te vertrekken, ergens moet je de beste in zijn en zowaar dat lukt mij hier ook nog. Wie denkt dat het daarna in sukkeldraf lopen is heeft het mis. Niets zo goed voor je zelfvertrouwen als veel mensen inhalen, hetgeen lukt. Onderweg kom ik opvallend veel shirts van Loopgroep Kameleon tegen. Een club vernoemd naar de oprichtster die nogal eens van haardracht wisselt. Ik zie haar staan, ze moedigt mij aan door te gaan. Voorbij de bejaardenwoningen van de Korenweg langs slaan we linksaf de Coendersweg in. Deze weg is, zeg maar, de velg van het radiale dorp. Pas bij de Groensingel schieten we een beboste omgeving in. Niet voor niets heet de straat die we kruisen dan ook “De Bosrand”. Verscholen in het groen liggen de restanten van de burcht Ewsum (uit 1280) . We lopen er om heen. Van de laat middeleeuwse burcht resteert alleen nog maar een dubbel omgracht terrein, een schathuis, het benedendeel van een ronde overwelfde geschuttoren en een stukje ringmuur. Het is prettig in deze omgeving te lopen. Het ziet er voor de lopers meer naar uit dat het een oprijlaan voor een boerderij is dan een burcht.
De wegregelaars bij Ewsum goed werk voor de overstekende lopers. Wegregelaars zie je overal en het er naar uit dat veel vrijwilligers bij deze wedstrijd zijn betrokken.

Wie de radiaal van Middelstum loopt komt op de Trekweg aan het dorpse schoon toe. De rondweg is hier erg aantrekkelijk. Weinig kijkers, maar die er zijn moedigen iedere loper aan. Achter het venster van een prachtige boerderij kijkt een jonge moeder verschrikt naar de bonte stoet in loopkledij. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze verbaasd de doorbrekende zon begroet. Zelfs twee vissers zitten alweer langs de kant van de zonnestralen te genieten. Vlak voor de Burgemeester F. van Ankenweg bemerk ik nog enig vals plat. Vals zeker want aan de andere kant van de weg stort ik weer naar beneden. De laatste 300 meter voor de finish lukt het me iets te versnellen. Bij de Ploegersweg af kom ik weer op het terrein van de ijsbaan zit mijn rondje erop. Jan Kooistra noemt mijn naam in verband met de site www.loopjeloopje.nl . Ik krijg een eierkoek, lever mijn kartonnen chip weer in en wandel vervolgens terug naar Winsum.

Links:

Over Hippolytus: http://www.newadvent.org/cathen/07360c.htm
Middelstum: http://www.middelstum-info.nl/Middelstum%20Algemeen.htm
LoopjeLoopje: www.loopjeloopje.nl
Foto’s Herman Rinket: www.artemis.phanfare.com/5613711

Loop gegevens:
5 km
19e plaats
25 min 46 sec

This entry was posted in Hardlopen, Sport and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.