ASSERSTADSLOOP samen met mijn zoon

imageIeder zichzelf respecterende provinciehoofdstad heeft een eigen hardloopwedstrijd die de stad typeert. Zo kent Groningen op 28 augustus de Bommenberend loop, Zwolle de halve marathon en Leeuwarden de Loop Leeuwarden.
Assen leek tot een paar jaar achter te blijven. Wellicht dat men daarom vier jaar geleden besloot de Asserstadsloop te organiseren. Het evenement vindt plaats in het centrum van het uit de kluiten gegroeide buitenverblijf van Lodewijk Napoleon. Assen is inmiddels al lang niet het brinkdorp van weleer. Ook deze snelst groeiende noordelijk stad verdient meer stedelijke allure en daar hoort een aansprekende stadsloop bij. Midden in het modern ogende Assen, ik heb er jaren gewerkt en herken de wegen van weleer niet meer, ligt cultureel centrum de Nieuwe Kolk, de plaats van inschrijving. De loop was behoorlijk duur voor een 10 km wedstrijd, maar iedereen kreeg er wel direct een ChampionChip bij, wellicht dat daar een deel van de kosten uit verklaard kan worden.
imageimageCa. 50 jaar geleden werd besloten de vaart vanaf het centrum van Assen tot aan het Noord Willemskanaal af te sluiten voor vaarverkeer. De kolk, een ruimte tussen de twee sluizen, werd gedempt, hier kwam een parkeerplaats en theater voor in de plaats. De nieuwe kolk is de vervanging van de oude. Het nog klinisch schone en lege gebouw werd pas op 1 maart van dit jaar geopend. Alle reden in elk geval om niet direct na de inschrijving naar buiten te hollen.
Ik was in Assen met mijn zoon, die wilde na vele jaren wel weer eens meelopen in een wedstrijd.


Hij gaf daarbij aan er niet echt voor getraind te hebben, maar wilde wel voor de eerste plek gaan. We waren redelijk vroeg, maar het weer, in deze dagen zo wisselvallig, was prachtig. Een mild voorjaarszonnetje, liet alles er schitterend uitzien. Wellicht door stroomstoring die we bij het binnenrijden van de stad meemaakten werd de start enigszins uitgesteld. Het kon ook zijn dat de organisatie op dit punt nogal te wensen overliet. Ruim een kwartier te laat klonk uiteindelijk de starttoeter van Harm Noor. Deze speaker was hier ook weer van de partij, volgende week treedt hij volgens schema op in Winsum.

imageDe start op het kruispunt van de Weiersstraat en de Vaart N.Z. is wellicht erg leuk voor de toeschouwers, die zien immers aan alle kante de lopers langskomen, maar was erg rommelig. De latere starters van de 5 km stonden dan ook tussen de 10 km lopers. De speaker kan dat nog zo nadrukkelijk aangeven, niet iedereen hoort zijn luide instructie. De entourage was overigens prachtig. Verzekeraar de Witte had in elk geval met een prachtige boog uitgepakt. De eerste kilometers tegen de vaart in waren met de zon in de rug zeer aangenaam. Na de brug over het Kanaal te zijn gepasseerd komen we in een jaren zestig woonwijk. Het is er stil op straat, behalve voor de PABO. Een groot spandoek met enorme taalfout gaf te denken. Toen ik dat de studenten toeriep kreeg ik een forse portie kritiek toegeworpen. Hij zou authentiek Assens zijn. Na de meester P.J. Troelstralaan bogen we aan de andere kant van de Vaart, dit keer de zuidzijde, linksaf om voor de eerste keer het startpunt weer te passeren. De vijf kilometer was inmiddels ook op stap gegaan en zag je aan de andere kant van het kanaal lopen. Hier was het duidelijk waarom de start relatief chaotisch was. De banen van de lopers dienden gescheiden te blijven.
Aan het einde van de Doctor Nassaulaan ligt een hertenkamp. Met wijde boog lopen we om dit stuk geconserveerde tuinnatuur. Assen is in het centrum niet krap gebouwd. De herten zijn hier dan ook van een ruim bemeten weiland voorzien. Assen heeft een Dr. Nassaucollege, genoemd naar de eerste rector van dr Hendrik Jan Nassau (1791-1873). Al in 1884 kreeg het deel van de Hoofdlaan vanaf het Kerkplein tot het einde van het hertenkamp zijn naam. De mooie villa’s verraden een classicistische, chaletstijl, gotiek en eclectische stijl. In deze buurt woont ook de commissaris van de Koningin. We passeren weer op een haar de start-finish plaats met de hoorbare speaker om vervolgens richting centrum te gaan. De afzetting van dit deel van het parcours was niet optimaal. Helaas ook de belangstelling niet, alleen waar de cafés terrassen hadden ingericht werden we begroet. De route Oudestraat, Ceresstraat, Mercuriusplein waren qua sfeer een dieptepunt. Op een gegeven moment vroeg ik mijn zoon dan ook of we nog wel op het parcours liepen. Een creatieve ingreep hier zou de overigens mooie loop aanzienlijk opfleuren. Vlak voor we weer de Weiersstraat nabij de Nieuwe Kolk lopen luidt de achterkant van een parkeergarage de opperste inzinking in. Het is even leuk als je weer langs de Weiersstraat richting start gaat. De muziek en sfeer hier laten zien dat er heel wat uit de la is getrokken om er een mooie wedstrijd van te maken. Helaas ben ik niet zo van de twee rondjes, maar als je de 10 wil volbrengen zit er niet veel anders op. Gerard die nog steeds bij mij loopt heeft zich net als ik voorgenomen samen over de finish te gaan. In een iets rustiger tempo gebeurt dat dan ook in een tijd van 49.31 min, iets om gelukkig mee te zijn. Met opgeheven armen lopen we onder het toeziende oog van de speaker naar een flesje water dat we kregen bij het passeren van de meet. image

Tijd: 49,31 (zie hier: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2012/jun/16/assen/10k_Tot.html)
Afstand: 10 km
Foto’”s: http://albums.phanfare.com/isolated/BtabjosC/1/5626121

This entry was posted in Hardlopen, Nederland and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.