Sint Pietersberg, waar mergel kalk is

imageDe zuidelijke startplaats van het Pieterpad ligt bovenop de St. Pietersberg. Deze berg heeft meer weg van een leeg geknabbelde gatenkaas dan een echte berg. Kalk wordt er al eeuwen weggehaald waardoor er nog maar nauwelijks iets van het geologische fenomeen over is. Gelukkig is de helling die uitkijkt op Maastricht nog min of meer in takt.
Wie niet anders weet zou het gevoel hebben op een solide heuvel te staan. Wellicht dat daar ook de naam St. Pietersberg vandaan komt. In het evangelie van Mattheüs zegt Jezus op een gegeven moment: “Jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen, en de poorten van het dodenrijk zullen haar niet kunnen overweldigen” (Mattheus 16:18-19). In onder andere Leiden, Utrecht, Breukelen en Maastricht vind je eveneens kerken die naar de heilige sleuteldrager zijn genoemd. Wie uiteindelijk het Pieterpad tot een goed einde volbrengt zou zelfs door moeten om het echte Pieterpad te lopen, hetgeen niets anders is dan een voettocht naar Rome. De tocht eindigt daar bij de opvolger van Pieter in de Pietersbasiliek op het Sint Pieterplein in Vaticaanstad.

Al eeuwen wint men krijtgesteenteblokken in kalksteengroeven die voornamelijk werden gebruikt als bouwsteen en als grondstof voor cement. Dat laatste gebeurt door de tot 2018 aanwezige dagbouwwinning van losse brokken (ENCI). Als gevolg van de ondergrondse krijtgesteentewinning was er in het begin van de 20e eeuw een gangenstelsel ontstaan dat zich uitstrekt van het Fort Sint Pieter op de helling aan de stadkant tot voorbij de Belgische grens in het zuiden. De ondergrondse gangen zijn bij elkaar bijna 150 km lang. Sommige delen zijn reeds ingestort, anderen zijn een toeristische attractie. Hoewel je overal bordjes ziet waarop wordt aangegeven hoe je bij die grotten komt sla ik dit deel over.
Het kalk is ruim 200 miljoen jaar geleden ontstaan in het Trias, toen op deze plaats een Krijtzee lag. Die zogenaamde Krijtzee was een ondiepe tropische zee die een groot deel van Noord-Europa bedekte tijdens het Laat-Krijt. Er heerste toen een warm klimaat en de zeespiegel stond heel wat hoger dan tegenwoordig. (250 meter). In deze zee zijn krijtkalken afgezet die nu in Zuid-Limburg aan het oppervlak komen. Deze krijtkalken bestaan uit skeletjes van miljarden eencellige organismen zoals coccolieten (eencellige wieren met microscopisch kleine kalkplaatjes) en foraminiferen (dierachtige eencelligen met een kalkskelet). Nu de kalkformatie van de St. Pieter. Ze noemen het hier mergel, maar dat is het niet. Mergel is namelijk een afzettingsgesteente bestaande uit een mengsel van klei en fijnverdeelde kalk, mergel bestaat voor 25-75% uit kalk en voor het restant uit klei. De Limburgse mergel is door de geringe hoeveelheid klei geen mergel maar kalksteen.

De stoffige berg herbergt op het hoogste punt de sinds 1983 bestaande startplaats van het Pieterpad. Het pad werd ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en haar Groningse vriendin Bertje Jens. In Vorden en in de boswachterij het Sleenerzand bevinden zich ook monumenten ter ere van genoemde ontwerpsters. Dit monument is dus het derde officiële monument van LAW 9. (Lange Afstands Wandelpad). Het monument is een hardstenen paaltje met de tekst “Tussen wens en vervulling ligt een grote afstand. Pieterburen 480, Nice 2480”.

imageDe moeders van het Pieterpad begonnen het te ontwikkelen in 1978. Als motief gaven de dames aan dat ze ook wel eens in eigen land dagenlang wilden wandelen. Toen ze brainstormden over een naam besloten ze het pad te laten lopen van Pieterburen, in het noorden van de provincie Groningen, naar de Sint-Pietersberg, in het zuiden van de provincie Limburg. Ze beschreven het traject “zodat kinderen, vrienden en kennissen het later ook eens zouden kunnen wandelen”. Ze hadden daarbij nooit het idee om dit pad het bekendste langeafstandswandelpad van Nederland te maken. Deze plek aan de rand van de kalkafgraving wordt dagelijks door veel wandelaars gepasseerd. We zien er dan ook honden, paarden, kinderwagens en erg veel families lopen. LAW 9 sluit hier aan op de GR 5, veel wandelaars gebruiken het Pieterpad dan ook als aanlooproute richting Frankrijk of Santiago de Compostella. Voor wie net klaar is, is het er goed rusten. Voor de luxe reiziger een bankje, voor de diehard een boomstam.

Startpunt: vanuit St-Pietersberg
Gelopen: 0 km van totaal 0 km
Datum: maandag 28 mei 2012

VIDEO

This entry was posted in Nederland, Pieterpad and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.