DAPPER DOORZETTEN

Gereden rit. Ruim 14 uur bus.Het vertrek vanuit Zuidlaren was vreemd. I.p.v. de route richting Bremen, sloeg de chauffeur af en ging hij richting Emmen. Nu is het niet zo dat je als passagier direct commentaar levert, maar hadden we dat maar gedaan. De weg was warm, lang en vooral suf. De bus was bij tijd en wijlen rustig, maar ook druk. De spanning van een trip naar Berlijn hing permanent in de lucht. Het landschap buiten was onbekend, ook het wegrestaurant Munsterland had nog nooit iemand in de bus bezocht. Helaas ging er nergens een lampje branden. Niemand kwam op het idee dat de professional met zijn TomTom werkende buschauffeur wel eens volkomen verkeerd kon rijden. Op een gegeven moment gaf hij aan dat we nog maar 20 km te gaan hadden voor Marienborn. Een mooi moment om een verhaal over deze obscure grenslaat af te steken. De borden wezen echter nergens Helmstadt of Berlijn aan. Reden om dan toch maar eens ouderwets de kaart te bekijken. Vreemd genoeg konden we de plaatst Siegen nergens vinden. Na enig speurwerk bleek de bus echter 200 km van koers te zijn geraakt. Ipv Marienborn had de chauffeur Marienberg ingetoetst en was zonder na te denken gaan rijden. Uiteraard konden we als begeleiders ons wel voor de kop slaan, al verwacht je zoiets niet.

002-BERLIJN dag 1-heenreisEr zat niets anders meer op dan de dag aan te passen. De reis naar Berlijn kende helaas nog een tegenvaller. De motor van de bus werd te warm. Met de voorraad drinkflesjes die we onderin de bus hadden konden we echter de reis naar een benzinepomp vervolgen. Bij de McDonalds op deze Raststatte bekeken vooral de tweede klassers de nog te rijden route. Ook zij kwamen erachter dat we nog een lange reis te gaan hadden. Na een stevige pauze waar de hamburger-multinational goed van profiteerde konden we weer verder. De koeling van de bus bleek het te houden en de reis kon voortgezet worden. Voor in de bus zat de heer Douma volop te genieten van Duitse scheurijzers die minstens een jaarsalaris van een modale docent kosten. Dat scheuren heeft ook negatieve gevolgen. Nabij Berlijn zagen we een ernstig busongeluk. Een auto had de bagageruimte van een kleine toeringbus geramd. De eigenaren van de koffers stonden beteuterd in de berm naar alles te kijken.
Berlijn reden we via de zuidkant binnen. De Oberbaumbrücke en East-side gallery zien we als eerste herkenningspunten. De Oberbaumbrücke is een brug over de Spree en verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain. De brug heeft twee niveaus, één voor het autoverkeer en voetgangers en één voor de metrolijn U1. Tijdens de deling van de stad vormde de Spree ter plaatse de sectorgrens en bestond er een grensovergang op de Oberbaumbrücke. Na de val van de Muur in 1989 en de Duitse Hereniging werd de brug gerenoveerd. Op 9 november 1994 ging de Oberbaumbrücke open voor voetgangers en het wegverkeer en sinds 14 oktober 1995 rijdt ook de metro weer over de brug naar de Warschauer Straße. Nabij dat metrostation ligt ook ons hotel. Het inparkeren van de bus leverde een schade op bij de auto naast de bus. Na een snelle incheck kon iedereen direct aan tafel bij Pizzeria Dach. Hoewel er voldoende pizza’s besteld waren werd de verdeling niet al te handig aangepakt. Sommige leerlingen moesten er een delen en anderen kregen er meer dan één per persoon. Een puntje van aandacht voor het volgende jaar. De bediening deed waarschijnlijk wel zijn best, maar het heen en weer lopende volk kan mogelijk voor verwarring hebben gezorgd.
016-BERLIJN dag 1-pizaria-DachWie denkt dat na al die uren in de bus zitten de leerlingen bekaf naar bed gaan heeft het mis. Sommigen zien het zelfs weer licht worden. Het hotel kent een goede nachtwacht, ze zorgen ervoor dat leerlingen niet gaan spoken. Dit kan echter niet voorkomen dat een van de kamers na het ontbijt de volgende ochtend in zin geheel weer in slaap valt. Flexibel als ze zijn doen ze de rest van de dag toch weer volop mee.

Link:
Foto: http://www.flickr.com/photos/aadvanderdrift/sets/72157629970712904
Hotel:http://www.all-in-hostel.com/

This entry was posted in Duitsland, Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.