NETVIBES

tool 60 uit BoekTweePuntNul

image

Netvibes is een gratis service om je eigen internetpagina te maken, net als iGoogle. Hmm… dat is toch niet spannend? Het wordt pas interessant als je die pagina gaat zien als een kenniscockpit. Je bouwt jouw eigen kenniscockpit – of die van een klantenkring. En dat gaat eigenlijk vrij simpel.

Die kenniscockpit stel je samen met bouwsteentjes die je toegang geven tot allerlei soorten informatie, van het weer en je twitter-account tot je eigen blog. Maar ook kun je allerlei soorten hoogwaardiger content ontsluiten en bijvoorbeeld beschikbaar maken voor de hele wereld (of juist niet). En… je kunt je site automatisch laten updaten zodat je steeds weet wat er speelt in jouw zelf afgebakende vakgebied. Van die bouwsteentjes – ze heten widgets – zijn er inmiddels zo’n 180.000. Oef, wat is kiezen toch altijd moeilijk 😉

Wat doet het UMCG hiermee?
De Centrale Bibliotheek van het UMCG gaat nog een stap verder. Ze hebben natuurlijk een zeer diverse klantenkring met allerlei segmenten, van studenten en ziekenverzorgers tot doctoren en onderzoekers. En daarbinnen zijn weer allerlei specialisaties. Wat ze doen voor sommige segmenten is een gerichte kenniscockpit aanbieden met een selectie aan bronmateriaal.

Sterker nog: het is niet eens een kenniscockpit wat ze aanbieden, maar een bouwdoos voor een kenniscockpit. Via internet heeft de doelgroep toegang tot een pagina met daarop alle voorgeselecteerde bouwstenen om zelf een eigen Netvibes pagina mee te maken. Daarom spreekt men bij de bibliotheek over ‘afhaalpagina’s’ of een ‘Toolbox’ voor bibliotheekgebruikers. Zelf schrijven ze hierover:

De Toolbox dient als voorbeeld hoe gebruikers hun eigen persoonlijke selectie van “Tools” kunnen maken, inrichten en beheren. “Tools” voor het zoeken naar literatuur, het bijhouden van de vakkennis, zakelijke en prive communicatie in de meest brede zin, kunnen verzameld worden in een eigen persoonlijke online startpagina. Door de bijna onbeperkte mogelijkheden van Netvibes adviseert de CMB Netvibes als meest geschikte applicatie. Alle inhoud in deze Toolbox kan worden gekopieerd, ge-shared en aangepast aan uw eigen wensen. De Toolbox bevat talrijke zoekmogelijkheden, klaar voor gebruik, direct vanaf de startpagina, maar ook Nieuws over uw vakgebied in de vorm van RSS, inhoudsopgaven van tijdschriften, video’s, podcasts, presentaties etc

Hierna vind je een voorbeeld van zo’n afhaalpagina. Let wel: het is een gespecialiseerd vakgebied, veelal Engelstalig en dus niet voor iedereen even toegankelijk. Maar het gaat om het voorbeeld. Zie hier.

Links
site: www.netvibes.com
uitleg: http://www.waltervos.nl/blog/hoe-werkt-netvibes/   

tool uit: image

This entry was posted in Webtools and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.