VIER MUIZEN IN DE KLAS

imageHet is maar de vraag of ergonomische hoogstandjes in de klas nodig zijn. Ik vroeg acht leerlingen om met mij mee te denken over de bruikbaarheid van vier heel bijzondere muizen. Voor hen bijzonder, want sinds jaar en dag gebruiken wij de standaard Logitech-muis. Sommige pc’s hebben zelfs een muis met ps/2 aansluiting en deze doen precies wat je van een muis zou verwachten
De ergonomie van muizen kent sowieso een bijzondere geschiedenis, een aantal jaren leek het of iedereen aan de een of andere vorm van RSI leed, terwijl je daar nu nog nauwelijks iets van verneemt. Toch is het goed om naar jongeren in de groei te kijken als het om hun houding gaat, vooral achter de computer waar ze soms uren achtereen doorbrengen.image

Alvorens leerlingen aan het woord te laten steeds eerst een korte inleiding over de geteste muizen.
In deze test zal het over de volgende muizen gaan:

  • · RollerMouse Free2
  • · DXT Precision Mouse
  • · EZ-Evolution SRM
  • · Deal Extreme vingermuis

Leerlingen testen de muizen

 

RollerMouse Free2 (prijs ca. 240,-)
imageDit is een ergonomische en nauwkeurige RollerMouse. Door het ontwerp is het mogelijk er een toetsenbord vlak op te zetten Zogenaamde risers (plaatjes die aan de muis vastzitten) maken het mogelijk om het toetsenbord op juiste hoogte te laten werken zodat comfort en werkhouding prima zijn.

Volgens de makers van deze muis zijn handen en armen in de meest neutrale zone ten opzichte van het toetsenbord te gebruiken. Daardoor is het risico op nek-, schouder- en armklachten of RSI tot een minimum beperkt. Met deze Rollermouse hoef je dus geen muis meer in de hand te nemen. Het is tevens mogelijk te navigeren met een vlakke en uitgestrekte hand, waardoor de belasting van nek, schouder en arm beperkt blijft. De eigenlijke muisfunctie wordt met slechts twee of drie vingers uitgevoerd door de rollerbalk. Deze balk is aan te sturen met lichte, kleine bewegingen. Voor extra comfort kunnen schouders en armen rusten op een armlegger van een stoel en doen enkel handen en vingers het werk. Deze muis won in 2010 de NECE ergonomieprijs.

Leerlingen (Maurits en Kim) die de muis gebruikten vonden dat je er even aan moest wennen. Er eenmaal aan gewend, dan werkt het volgens hen sneller dan een gewone muis. Met een mooie kopieerknop kun je zo snel iets kopiëren, daardoor werkt de muis snel. Ook het toetsenbord zit lekker in de buurt, maar voor gamen is het niet zo goed.Volgens de leerlingen is het een hele coole fijne muis en werkt prettig. Ze roemen de goede handondersteuning en fijne uitgewerkte techniek. Het handigst vonden ze de dubbel-klik-knop.

DXT Precision Mouse (prijs ca. 100,-)
imageDe volgende geteste muis is de DXT Precision Mouse. Deze muis combineert de polspositie zoals we die in ruststand op een tafelblad kennen met de “precisie”grip van een pen. Werken met de muis is een precisietaak, denk aan schrijven en tekenen. Door de ‘Precision’-grip kun je volgens de producenten nauwkeuriger en daardoor efficiënter navigeren. De DXT Precision Mouse is ontwikkeld door een team van fysiotherapeuten en ergonomen. Het concept van de DXT Precision muis wordt het “Nieuwe Muizen” genoemd. Door de Precision Grip kun je veel nauwkeuriger en accurater navigeren waardoor sneller te werken is en er minder fouten worden gemaakt. Een verantwoorde muis met volgens de makers de volgende voordelen:

  • · Ergonomisch: ontspannen, neutrale pols en handpositie
  • · Productief: ‘Precision’-grip voor zeer accuraat navigeren
  • · Universeel: knop voor rechts- of linkshandig gebruik
  • · Universeel: geschikt voor zowel grotere als kleinere handen
  • · Mobiel: compacte “ergonomische” muis
  • · Gebruiksgemak: snelle gewenning, herkenbare pen-grip
  • · Uniek design: ontwikkeld door team van specialisten
  • · Hoge kwaliteit: ‘state-of-the-art’ onderdelen en beste materialen

De leerlingen (Dries en Stefan) die er mee hebben gewerkt geven aan dat het niet zo’n lekkere muis is. Het snoertje aan de muis is te kort. Er is door de verticale grip wel een heleboel gewenning nodig. De reacties waren vrijwel unaniem, “voor ons niet bruikbaar”. Hoewel erg sterk uitgedrukt, bleek dit wel doordat de leerlingen al heel snel weer over gingen naar de oude vertrouwde Logitech. Niet iedereen was trouwens zo negatief. De nauwkeurigheid bleek een positief punt.

De EZ-Evolution SRM verticale muis
imageDit noemen we ook wel de Vertical Grip mouse is de goedkoopste uit het assortiment. (49 euro) .
Deze optisch ergonomische muis beschikt over twee knoppen en een grote scroll knop. De muis bevordert door de opstaande vorm de neutrale verticale stand van arm, hand en vingers. Hierdoor verlaagt de spierspanning in de arm, hand en pols. De duim en wijsvinger begeleiden de muis. De vingers bedienen de schuin naar beneden liggende knoppen en het scrollwiel.
Deze muis is beschikbaar voor links- en rechtshandigen en goed inzetbaar als preventieve muis. De Evolution SRM muis dient gebruikt te worden met de volledige arm, in 90 graden én voor het lichaam.
Handbreedtes tot 8.8 cm passen het beste, deze muis is minder geschikt voor kleinere handen.

Deze muis werd door leerlingen (Jord en Ineke) erg gunstig gewaardeerd. Het enige nadeel vond men dat mensen met kleine handen er niet makkelijk mee om kunnen gaan. Een ander hard oordeel was de lelijkheid, maar beiden vonden dat verder van ondergeschikt belang.Tot zover de negatieve kanten, want daartegenover staat dat hij lekker in de hand ligt en precies is. Over het design waren andere leerlingen een andere mening toegedaan, een enthousiasteling vond hem zelfs mooi. Unaniem was men wel over gemak en handliging, beiden oordeelden zeer positief. Daarbij beweegt de muis ook erg soepel. Voor in de school lijkt dit dan ook een prima optie.

Dan als laatste de Novel 3D Optical Finger Mouse (€ 4,94)
imageDeze is te koop bij Dealextreme. De muis schuif je met een klittebandje op je vinger. Met de duimzijn twee knoppen te bewegen. Ook deze muis installeert zich net als de anderen automatisch. Door vlak op de tafel te schijnen werkt het ding als een muis.

Leerling Stefan vond het een pracht gadget. De hele klas was zelfs enthousiast. Na afloop van bijeenkomst verlootte ik deze gadget. Iedere leerling wilde graag mee doen. Stefan kwam er uiteindelijk achter dat hij zijn aanvankelijke optimisme snel moest temperen. Bij gebruik van een toetsenbord sloeg de muis op de toetsen. telkens op het toetsenbord. Afdoen is volgens Stefan geen optie. Het kost een heleboel tijd om telkens dat klittebandje vast te zetten.

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.