Wat is WordPress?

imageWordPress wordt wereldwijd door heel veel mensen gebruikt om websites te bewerken en te beheren. Vermoedelijk is de oplossing die WordPress biedt zelfs het meest toegepast. De belangrijkste reden dat zo velen WordPress gebruiken ligt aan de eenvoud waarmee de inhoud van een website vorm geeft. De basis van WordPress is zo handig dat een ieder die kan tekstverwerken ook daarmee overweg kan. Het instellen van een WordPress-site kost wel enige moeite, maar als de site eenmaal klaar staat hoeft er nog maar weinig te gebeuren. Dankzij grote hoeveelheden kleine programma’s, zogenaamde plug-ins, zijn er meerdere mogelijkheden om een mooie interactieve web omgeving in te richten. Het zijn niet alleen de bloggers die verhalen publiceren met WordPress, ook in het bedrijfsleven, non-profit organisaties en het onderwijs gebruikt men het. Naast een webblog zou er met WordPress meer te doen zijn. In een column bij Kennisnet doet Kaj Rietberg zelfs de suggestie dat een eenvoudige ELO ook wel eens tot de mogelijkheden kan horen. Of dat laatste wel zo is is tot daar aan toe, maar met WordPress kun je meer dan alleen Bloggen.

Inhoud aanpassen

Het gemak van een WordPress website heeft vooral te maken met het content management systeem (cms) en gratis cliënt software.

De cms is in feite online software waarmee je direct in de website iets aanpast. Om hierbij te komen moet je eerst inloggen. Daarna is in de web omgeving de inhoud van de site aan te vullen of aan te passen. Die inhoud bestaat naast tekst zo nodig ook uit foto’s, muziek, video of documenten. Voor de cms is bijna geen technische vaardigheid nodig om die te beheren. Naast deze online software is het ook mogelijk om het gratis Live Writer van Microsoft te gebruiken zodat informatie opgemaakt en wel in WordPress verschijnt. Zelfs smartphones als iPhone, Androïd en Windows Phone 7 hebben software, waarmee de inhoud van een WordPress-site te bewerken is. Het is zelfs mogelijk direct uit Word 2010 en artikel op een WordPress-site te plaatsen.

Heel aantrekkelijk zijn ook de kosten van alle software die nodig is om de website online te krijgen. Deze software voor een volledige WordPress-site is gratis en werkt op iedere degelijke webserver. Heel veel webhosting-leveranciers hebben in hun standaard aanbod de WordPress-installatie al klaar staan. De techniek van het installeren is snel te doorgronden. Wie helemaal niet van het installeren houdt, kan gebruik maken van het gratis www.wordpress.com Daar kun je een eigen subdomein aanvragen om direct aan de slag te gaan. Publicaties in de vorm van werkstukken en onderzoeken geeft leerlingen meer inzicht in de te bestuderen materie. Met WordPress kan iedereen heel goed een onderzoek, werkstukken of wat dan ook publiceren. Samenwerken in WordPress is heel eenvoudig. De laatste versie van het programma heeft de mogelijkheid om een groep sites, van bijvoorbeeld leerlingen in een klas, onder de supervisie van één persoon te plaatsen. Om dit voor elkaar te krijgen zal wel een duik in de techniek nodig zijn. De multi-site biedt in elk geval de mogelijkheid in één omgeving meerdere sites te beheren. We laten voor de rest van dit artikel de installatie voor wat het is, daarover is genoeg op internet te vinden. Tientallen forums kunnen iedere beginner helpen. Wie met WordPress start kan dat het beste in de gratis omgeving van WordPress.com proberen. Deze plaats is zeer geschikt voor leerlingen.

Werken met WordPress
Op de website www.wordpress.com kan iedereen zich aanmelden, klik daarvoor op de knop “Get Started here”. imageVervolgens is het zaak de gevraagde gegevens in te vullen. Wie op juiste wijze de procedure heeft doorlopen zal na aanmelden in het dashboard terecht komen.
Als je ingelogd bent krijg je een Dashboard te zien. Dit dashboard bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het overzicht van actieve onderdelen op je site, een keuzemenu aan de linkerkant en nog wat andere zaken. Dit Dashboard is ook Nederlandstalig in te stellen.

Standaard bestaat het dashboard uit drie kolommen. Links staat het menu met blokken waarin drie categorieën beheersonderdelen. Het eerste deel is een soort beheersomgeving voor je account bij WordPress. Dit is niet echt nodig voor je site. Het tweede is berichtenbeheer en de laatste het uiterlijk. In berichtenbeheer werk je aan de inhoud van je website. Het gaat daar over:

  • imageBerichten; dit zijn de artikelen die op je blogpagina of homepage verschijnen.
    Het belangrijkste van een site is informatie toevoegen. Onder berichten staan mogelijkheden om dit online te doen.
  • Media; afbeeldingen, video’s, mp3’s en andere bestanden die je wilt plaatsen en waarnaar je een link maakt.
  • Koppelingen; dit zijn links naar andere websites die je hier organiseert.
  • Pagina’s;, dit zijn artikelen die statisch zijn en via een link te bereiken. De “contact pagina” en de pagina “over ons” zijn voorbeelden van pagina’s.
  • Reacties; hier beheer je de reacties die achtergelaten worden op de website.

In het laatste menublok, het uiterlijk, regel je vooral hoe de site eruit komt te zien.

Het uiterlijk van een site is erg belangrijk. Met de opmaak, die bij weergave in te stellen is, kun je de bedoeling van de site verduidelijken. Hoewel het mogelijk is zelf een omgeving te maken, hebben duizenden vrijwilligers en professionals dat al voor je gedaan. Op de site van www.wordpress.org staan ruim 1400 weergaven of templates die al 38 miljoen keer zijn gedownload. In www.wordpress.com zie je bij Weergave 150 thema´s die met een druk op de knop het uiterlijk van je site veranderen (sommigen templates zijn niet gratis).
Widgets geeft een overzicht van de geïnstalleerde plug-ins. Met slepen komen die op de plek waar je ze wilt hebben.

Je kunt met meerdere personen aan de site werken. Gebruikers geeft een overzicht wie ook aan de site mogen werken. Diverse rollen bepalen wat iedereen mag doen. Dit is vooral van belang als leerlingen moeten samenwerken.
Onder Extra staan import- en exportmogelijkheden. Zo is de site ook nog mee te nemen naar een andere omgeving, bijvoorbeeld je eigen geïnstalleerde website.
Bij Instellingen staat vooral de site administratie, zo geef je daar aan in welke taal je de website wil hebben.

Vooral in het uiterlijk moet je als nieuwe gebruiker wat tijd investeren; hier bepaal je vooral de lay-out van de site. Staat die eenmaal goed dan heb je er nauwelijks omkijken naar.

Toegevoegde waarde voor het onderwijs
imagePubliceren is een goede manier om kennis te verwerken. Waren dat vroeger nog scripties met de hand geschreven en voorzien van plaatjes. Leerlingen zette nu massaal de tekstverwerker in. Met WordPress is het mogelijk een stap verder te gaan. Een leerling kan bijna alles publiceren in een degelijke mooie website met een prachtig uiterlijk. Wie zijn werk publiceert, leert omgaan met opmerkingen van anderen. Bij WordPress gaat het dan om de inhoud, en niet de techniek. Zowel online als met Live Writer of zelfs Word 2010 is publiceren een fluitje van een cent.

Links:

This entry was posted in ICT, Vives and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.