SPAAZE doet meer met kurk

imageMaak van je digibord een kurkbord.
Vooral de wat oudere docenten herinneren zich nog maar al te goed het kurken opprikbord. Dat zoiets ook op een digibord te gebruiken is toont Spaaze aan.
Spaaze is een prikbord met een kurkmotief achtergrond. Het prikbord is vele malen groter dan het zichtbare deel van het digibord. Hierdoor is een zeer interactieve les mogelijk. Heel eenvoudig gezegd: met Spaaze “maak je een digitaal prikbord”.

STARTEN

  1. Het is steeds handiger om je aan te melden voor programma’s die online beschikbaar zijn.
    Zo is het mogelijk om je op Spaaze aan te melden met je Google account, hetgeen we dan ook doen. Ook met een Yahoo account kun je inloggen.
  2. Het eerst dat daarna opvalt zijn twee linkjes die midden op je scherm verschijnen.
    We zien nu een kurken achtergrond met twee links, “Getting Started” een Engelstalige handleiding en de Spaazeblog. Dit kun je lezen, maar ook verwijderen. Dat laatste kan door de link naar onder te slepen. Er verschijnt automatisch een prullenbak.
  3. We kunnen nu het lege blad gaan vullen. Klik links boven op het + teken.
    Daar zie je een mogelijkheid om een Bookmark (link), Label, Note, Youtube/Vimeo (online film), Plaatje of foto en een HTML snippet toe te voegen.
  4. Een mooi overzicht van alles krijg je door op clip_image001 te klikken. Dit scherm laat zien wat er zoal op de Spaaze staat. De knop ernaast zorgt er weer voor dat je in het midden van het veld uitkomt. clip_image002
  5. Het Spaaze bord is te bewegen. Dit is soms lastig, maar door met de rechtermuis op een stuk kurk te klikken is er een optie om het bord te vast te zetten (Fix Board). Ook de losse items kun je vastzetten zodat ze niet meer verplaatst kunnen worden.

MOGELIJKHEDEN
Wat kun je zoal op je bord zetten. Hieronder voorbeelden van de bij punt 3 genoemde opties.

Bookmark (link),
clip_image003Hier kun je links neerzetten. Die zijn te openen ter vervanging van de Spaaze website, maar ook in een ander tabblad.

Label
clip_image004
Hiermee plaats je een stukje tekst op je bord

Note
clip_image005
Er verschijnt een soort kladblok. Hierop kun je een stuk tekst plaatsen. De tekst kan natuurlijk ook vanuit Word direct worden geplakt.

 

 

 

Youtube/Vimeo
clip_image006

Door de link van een film uit Youtube of Vimeo te plaatsen is het filmpje zichtbaar op het Spaaze board. Door op het filmpje te klikken kun je die afspelen

 

 

 

 

 

 

Plaatje of foto
clip_image007

Deze zijn zowel van internet te halen als op de Spaaze ruimte te zetten. Er is maximaal 50 mb beschikbaar, dus is een plaatjeslink van internet handiger als je vele foto’s hebt. Door te slepen is het plaatje op elk gewenst formaat in te stellen.

 

 

 

 

File
Op de Spaaze kan ook vast een document staan. Zo’n document kan de docent gaande de les inzetten. Na het downloaden van bijvoorbeeld een Word document start het automatisch op.
clip_image008

 

 

 

 

HTML snippet

clip_image010Hier kun je codes zetten om bijvoorbeeld foto’s, Twitter of welke informatie van een website dan ook te plaatsen. Heel handig om bijvoorbeeld een twitterwall op het bord te plaatsen.

Een eenmaal ingevuld bord blijft gewoon staan. Toch zijn er nog een aantal extra’s die je vinden zijn onder Default board. De geplaatste informatie is nu als HTML pagina te bekijken. Een andere optie is samenwerken. Door het board te publiceren kan een iemand anders ook informatie toevoegen.

 

 

Link
http://www.spaaze.com/

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.