VERANDERINGEN op korte en middellange termijn in onderwijs

imageHet technologisch Horizon Report K-12, waar ICT- en onderwijsspecialisten over de hele wereld aan mee hebben gewerkt, is eind mei 2011 online gepubliceerd. In het rapport staan zes belangrijke en opkomende technologieën beschreven die het lesgeven en leren beïnvloeden.

Het rapport is een Amerikaans initiatief van de adviescommissie New Media Consortium dat ieder jaar wordt gepubliceerd. In het rapport staan zes technologieën beschreven die het onderwijs op de korte-, middellange- en langere termijn beïnvloeden:

  1. Cloud computing; via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens ( op korte termijn)
  2. Mobiele technologie (op korte termijn)
  3. Game-based learning (twee tot drie jaar)
  4. Open content (twee tot drie jaar)
  5. Learning analytics (vier tot vijf jaar)
  6. Persoonlijke leeromgevingen (vier tot vijf jaar)

Daarnaast beschrijft het rapport trends en uitdagingen zoals het belang van digitale geletterdheid.
Klik hier voor het hele rapport.

Het rapport geeft een goed beeld over nieuwe technologieën die voor het onderwijs belangrijk zijn op zowel korte als lange termijn”, zegt lector Guus Wijngaard van het lectoraat eLearning. “Kleine computers zoals iPad’s en mobiele telefoons hebben een iedere dag groeiende verzameling software. Ook hebben ze allerlei functionaliteiten zoals camera’s, microfoons, kompassen, navigatie en andere sensoren die in het onderwijs en leren kan worden ingezet.”
De ICT- en onderwijsspecialisten zijn in het rapport het met elkaar eens over het gebruik van ICT-middelen. Wijngaards: “Waar de specialisten het met elkaar eens zijn is dat je nooit ICT moet inzetten omdat het leuke apparaten zijn. Uitgangspunt is en blijft wat je wilt onderwijzen en leren. Technologie wordt ingezet als het onderwijs- en leerproces vergemakkelijkt of zelfs verbeterd wordt. Wat er in Nederland speelt is overal elders ook aan de orde.”

De nieuwe technologieën die de komende vijf jaar het onderwijs beïnvloeden zijn beschreven in het kort:

1. Cloud computing
Cloud computing bestaat al een tijdje, maar drukt pas sinds kort zijn stempel op de onderwijswereld. Hoe beïnvloedt dit het lesgeven en het leren? Volgens het rapport maakt Cloud computing een einde aan de strenge licentieregels, de hoge kosten en het intensieve onderhoud dat kenmerkend is voor traditionele software. Het gevolg is dat scholen en universiteiten nu snel en eenvoudig toegang hebben tot kant-en-klare onderwijs- en leerapplicaties via het internet, waardoor het aantal beschikbare digitale hulpmiddelen enorm toeneemt.

2. Uitbreiding van het lesprogramma met mobiele apparaten
Mobiele apparaten bieden studenten al de mogelijkheid om te studeren waar en wanneer zij willen. Omdat Android tablet-pc’s de concurrentie aangaan met de iPad van Apple, worden er steeds meer educatieve programma’s ontwikkeld – zoals e-book readers, tools om aantekeningen te maken en creatieve hulpmiddelen – waardoor het voor studenten nog eenvoudiger wordt om altijd en overal toegang te hebben tot het lesprogramma.

3. Motiverende methodes gebaseerd op games
Game-based learning (leren door middel van educatieve computerspellen) heeft een grote vlucht genomen in het voortgezet onderwijs, maar heeft nog steeds last van een gebrek aan goede educatieve games. Ontwikkelaars van onderwijsmateriaal hebben moeite om de technologie die in computergames wordt gebruikt bij te houden, maar naarmate meer scholen games willen gebruiken in hun lessen, zullen de ontwikkelaars van onderwijsmateriaal hun achterstand gaan inhalen.

4. Open digitale inhoud voor iedereen
Vrij toegankelijke schoolboeken bieden talloze voordelen, waaronder lagere kosten en snelle aanpassing aan nieuwe informatie. Een voorbeeld zijn de Free High School Science Texts, geschreven op vrijwillige basis door experts voor arme scholen in Zuid-Afrika. Omdat de boeken online worden aangeboden, kunnen opleiders binnenkort naar hartenlust kiezen uit het dagelijkse aanbod aan nieuwe lesstof.

5. Persoonlijke leeromgevingen
De vaak door leerplatforms aangeboden personal learning environments (PLE’s) bieden studenten controle over hun leertempo, -stijl en -wijze. Studenten die gebruik maken van PLE’s kunnen hun eigen ‘hulpmiddelenbibliotheek’ samenstellen met materiaal dat past bij hun leerstijl.

6. Individueel lesgeven met behulp van leeranalyse
Leeranalyse klinkt misschien wat saai, maar als je de prestaties van je studenten kunt bewaken en hier op in kunt springen, biedt dat grote voordelen voor zowel de docent als de student. Tot nu toe richtte leeranalyse zich op studenten in de gevarenzone, die vervolgens konden worden gecoacht om uitval te voorkomen. Maar de technologie kan ook gebruikt worden om de meest effectieve pedagogische benadering voor bepaalde leerstijlen te bepalen en om de manier van lesgeven aan te passen om tegemoet te komen aan de behoeften van individuele studenten.

This entry was posted in ICT and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.