Le Chemin des Dames

imageVia Flickr ontdekte de uitgever van een blad over slagvelden een foto van Fort de la Malmaison.Vanwege de strategische ligging werd gedurende de hele eerste wereldoorlog verbeten om dit fort gevochten. Naast het fort ligt een Duits kerkhof uit de 2de wereldoorlog, hier rustten 11.000 soldaten.

Wij waren er op 29 april 2011. Het was prachtig weer.
Daarbij reden we over de Chemin des Dames, wegens het bijzondere karakter van deze weg. De weg heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis.Twee dochters van de Franse koning imageLodewijk XV, Adélaïde en Victoire, gebruikten de weg in de achttiende eeuw om vanuit Parijs hun gouvernante in het kasteel de la Bove bij Vauclair te bezoeken.
Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien. Later zou hij naar de Dames de France worden vernoemd. Klik hier voor link naar website Voyage & Histoire.

imageHet plateau waarover de weg voert heeft vele malen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, ook al roept de Chemin des Dames in de allereerste plaats herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. De soms meer dan 200 meter hoog gelegen heuvelrug vormt een schitterende natuurlijke barrière en deze strategische ligging verklaart de grote belangstelling die machthebbers altijd voor de Chemin des Dames toonden.
Vanaf september 1914 bezetten de Duitse troepen de heuvelrug. Tot in 1917 was het front hier tamelijk stabiel. De Duitse legereenheden profiteren van deze lange periode om de Chemin des Dames in een onneembare vesting te veranderen.
Ze groeven zich in in de gewelven van een kalksteengroeve die ze zelf Drachenhöhle noemden, naar de rookwolken die ontsnapten uit de gangopeningen en die van veraf waren te zien. Deze naam werd later door de Fransen overgenomen: Caverne du Dragon.
 
De Franse generaal Nivelle wilde een eind maken aan deze stellingenoorlog en op 16 april 1917 limageanceerde hij een groots opgezet offensief.
Ondanks de deelname van de eerste Franse tanks (type Schneider) en intensieve artilleriebombardementen liep dit offensief uit op een grote ramp.
Nivelle hield koppig vol en ten koste van heel veel mensenlevens wist hij in mei 1917 Craonne en het plateau de Californië slechts voor even in bezit te krijgen.
 
Deze opzienbarende nederlaag ondermijnde het moreel van de Franse troepen en leidde tot een muiterij die werd bezongen in het chanson de Craonne.
 
Nivelle werd aan de kant gezet en generaal Pétain nam het bevel over. Na het moreel van de troepen te hebben hersteld begon hij een beperkt, maar goed voorbereid gevecht wat er in resulteerde dat de heuvelrug in november 1917 in Franse handen kwam.
Een verpletterend offensief van Duits kant korte tijd later dreef de geallieerde legers zuidwaarts over de Marne.
Een nieuw Frans offensief in juli 1918 leidde tot doorbreking van de vijandelijke linies. Op 10 oktober 1918 verlieten de Duitse troepen definitief de heuvelrug. Op de 13e werd Laon bevrijd.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157605215859058″]

This entry was posted in Frankrijk and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.