VLIEGTUIG van Schiphol naar Pike

1000001510.JPG Het vliegtuig naar Seattle vertrekt rond 11.00 uur vanaf Schiphol en landt op ongeveer dezelfde tijd weer in Seattle, de hoofdstad van de staat Washington. In werkelijkheid duurt de vlucht dus 9 uur, hetgeen 7950 km vliegen is. We vliegen over Engeland, de Atlantische oceaan, IJsland, Groenland en Canada. Het wolkendek benam ons veelal het uitzicht, maar de laatste uren van de vlucht hadden we toch een prachtig uitzicht op de bevroren en besneeuwde meren van Canada. Jammer dat foto’s maken vanuit een vliegtuig zo’n hopeloze zaak is. Na de douane controle, die in de VS niet onderdoet voor die van een vroegere Oostblok staat lopen we onmiddellijk naar het bureau van Avis. Een alleraardigste man doet nog een verwoede poging ons een duurdere auto aan te smeren. Groter dan de GMC die we nu hebben willen we niet, het zijn en blijven lastige apparaten op de weg en benzineslurpers.1000001529.JPG Als we de verhuur in lopen en de auto vinden is het eerst even de mogelijkheden bestuderen. Voorzichtig rijden we vervolgens richting Issaquah. Daar heb ik een motel geboekt. Na inspectie van de hotelkamer vertrekken we naar het centrum van Seattle. We willen wat brood en water kopen. Dat doe je in een shopping mall. Door Pike Place in te toetsen kom je hopelijk langs zo’n winkelgebied. Dat klopt ook, maar op de heenweg was dat niet te zien vanuit onze auto. We arriveren dus vanzelf in het centrum van Seattle, de auto parkeren we vlak nabij de markt.

1000001517.JPG Pike Market is een plek gelegen nabij de oude haven van Seattle. Het is nu meer een toeristische attractie waar met vissen wordt gegooid en waar de groenten mooi gemaakt hoog staat opgestapeld. We zien er Aziaten, Japanners en Indianen. Op diverse hoeken van de straat staan oudere mannetjes ballonnen te verkopen. Een goed pensioen lijkt niet voor iedereen weggelegd.
De markt is iets van zijn charme kwijt, aan de havenkant ligt nu een vierbaansweg. Op de markt treffen we het op deze zaterdag, een groepje jongens zingt niet geheel onverdienstelijk Beatles liedjes. Vlak daarnaast verkopen Aziaten prachtige tulpen, de kleuren zien er toch anders uit dan bij ons. Wij zouden dit soort bloemen ook niet meer accepteren, de meesten zijn al in volle bloei, zodat ze hooguit nog maar een dag of twee staan. De groenten zien er uitzonderlijk mooi opgepoetst uit. Door er een beetje wax en water overheen te doen glimt het volop, bling bling fruit. Tineke koopt er komkommer en paprika, later kopen we nog eens groenten-chips in een zak.
De dag duurt voor ons langer, daardoor zitten we om een uur ’s nachts in het Waterfront café aan een echt Amerikaanse maaltijd. Voor mij is dat kipburger met cheddarcheese, voor Tineke een schotel uit de salladbar.
Als we de kleurrijke markt nog eens overlopen en bij de eerste echte Starbucks winkel naar binnen willen blijkt dat onmogelijk. Een lange rij wachtenden verspert de ingang.

Het is zaterdagmiddag, de Mariners spelen. We komen in de drukte van de honkbalsupporters terecht. Alles wordt door veel mensen geregeld zodat we redelijk eenvoudig het centrum kunnen verlaten.
Zoals ik al aangaf, op de terugreis komen we een Mall tegen. Een uitstekende gelegenheid om dollars te pinnen en een telefoontje te kopen. Het is met de telefoon van Tineke namelijk niet mogelijk te bellen in de Verenigde Staten.
In een winkel, met de illustere naam “ Factories” kopen we wat zaken. Het meest opvallende hier is dat je er aan het kopen wordt gezet, zo kost een fles water $1,79 maar 12 flessen krijg je voor $ 10,- . Consumeren zal je!

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626614387778″]

(gepubliceerd 23 april 2011)

This entry was posted in Reizen, Verenigde Staten and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.