SHAREPOINT op MANAGEMENTNIVEAU

Danny Burlage is mogelijkerwijs een van de meest enthousiaste SharePoint gebruikers in Nederland. Om dat te onderstrepen schreef hij een 332 pagina’s tellende boek voor managers al had hij er minstens 700 pagina’s aan willen besteden.

Wie het boek leest zal geen expert worden in het gebruik van dit platform. Hooguit kan een geboeide lezer meepraten over de inzet in zijn of haar bedrijf of school. Het boek gaat dan ook niet uit van de techniek maar van vele mogelijkheden die SharePoint biedt.

SharePoint 2010 op Managementniveau begint met een uitleg van wat het is. Hoewel de auteur aangeeft dat SharePoint een uitgebreide set met oplossingen is die direct out-of-the-box werken, moet de eerste die alles mogelijkheden ziet nog opstaan. De diversiteit van SharePoint is zo groot dat introductie in de eerste vier hoofdstukken vier bittere noodzaak is. Wie deze hoofdstukken (het liefst 2x ) doorleest gaat gaandeweg begrijpen hoe vernuftig en bijzonder SharePoint in elkaar steekt.

Al op bladzijde 11 wordt een handig voorbeeld gegeven van wat je zoal met SharePoint in een bedrijf, maar ook (zij het in mindere mate) op school kan doen. Leerlingen zullen graag in een afgeschermde omgeving aan een project willen werken net als bijvoorbeeld een sectie van docenten of een zorgteam. Via Team Sites is dit goed te realiseren. In heldere Jip en Janneke managementtaal weet Danny de lezer duidelijk te maken hoe het in elkaar steekt.

Vanaf hoofdstuk 4, “SharePoint als Intranet wordt besproken over de manier waarop samenwerken tussen personen ondersteund wordt en hoe organisaties, met behulp van SharePoint, een extranet (hoofdstuk 5) en een website (hoofdstuk 6) kunnen ontwerpen.

Uiteindelijk is SharePoint gericht op samenwerken in gemeenschappelijke documenten. Groot voordeel is dat men met SharePoint heel eenvoudig kan categoriseren, versieheer plegen en de documenten bewerken.

Vanaf hoofdstuk 20 wordt stil gestaan bij de manier waarop SharePoint in een organisatie geïntroduceerd kan worden en hoe organisaties het gebruik ervan kunnen stimuleren. Daarbij komt ook het ontwerpen van een beheersmodel aan bod. Immers hoe goed SharePoint ook is, als men geen implementatie traject doorloopt waarin ieder helder heeft wat hij kan dan neemt het gebruik af. Een SharePoint Governance-plan is volgend de auteur absolute noodzaak. In zo’n plan beschrijft de school of het bedrijf alle verantwoordelijkheden, processen, beleidsregels en technische inrichting ten aanzien van een SharePoint omgeving. Kort gezegd iedereen weet wat hij mag en kan doen.

Documentcontrole wordt de komende jaren heel belangrijk. SharePoint zal daar zeker zijn rol in opeisen. Danny Burlage heeft goed in de gaten dat degene die daarover beslissen niet de techneuten, maar managers zijn. Hen uitleggen wat je met SharePoint kan is een hele klus. Het boek “SharePoint 2010 op managementniveau”kan daar zeker een steentje aan bijdragen, al zal de manager het wel minstens 2x moeten lezen. Danny vraagt op zijn weblog om reacties en tips, een kan ik hem hier geven.

Maak een shortlist voor die managers die het sneller willen begrijpen dan 2x doorlezen.
Klik hier om het boek te bestellen.

This entry was posted in Recentie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.