Digibord, online tools

 

Naast digiborden leveren grote leveranciers als Smart, ACTIVboard en Hitachi ook uitgebreide educatieve software. Met deze programma’s kun je vervolgens veelal ’traditionele’ ondersteunende materialen eenvoudig naar voren halen. Online zijn er ook veel tools te vinden. Aad van der Drift ging voor Vives op zoek.

Eigen aanpak, IesstijI of achtergrondkennis zijn veel belangrijker dan aangeleverde formats. In dit artikel een aantal hints om op een andere manier de mogelijkheden van een digibord te gebruiken. Veel materiaal is niet voor de Nederlandse onderwijsmarkt ontwikkeld, maar voor de meeste leerlingen met basiskennis [computer-] Engels is dat nauwelijks belemmerend. Efficiënt digibord-gebruik vereist enige voorbereiding. Een docent moet er wel bij stilstaan dat tijdens een interactieve lessituatie het vinden van de juiste knop professionaliteit en betrokkenheid uitstraalt. Een beetje oefenen kan dus geen kwaad.

Een mooi programma om mee te beginnen, is de Digibord tooIbar. Daarvan zijn twee Nederlandstalige mogelijkheden voor handen. De een wordt gemaakt door Digibord op School [alle websites zijn te vinden aan het eind van dit-artikel, red] en de andere door Schoolbordenportaal. Na installatie van de tooi bar kan men er direct mee aan de slag. Zodra Internet Explorer is opgestart, is het vinden van een digibordvriendelijke, vakgerelateerde website kinderspel. De eerstgenoemde toolbar is geschikt voor zowel vo als po, de laatste enkel voor po. Beide tooibarmakers hebben een uitstekende website voor eerdergenoemde doelgroepen.

Schoolportaal verwijst op zijn site naar Symbaloo. Symbaloo stelt je in staat een eigen opstartpagina te maken. Steeds als de internetbrowser opstart, zie je een geblokt veld met zelf ingestelde links. Hiervoor heb je wel een account nodig. Interactief werken verhoogt de spanning en houdt zo leerlingen bij de les. Een aardige manier om dat te doen, is Mindmapping: Een heel bruikbare gratis online Mindmapper is ‘ Bubbl. Us.” Direct nadat je op de website van • Bubble.Us komt, kun je beginnen met het maken van een Mindmap. Mindmaps zijn in wezen niets anders dan ballonnen met tekst die onderling een verband hebben [zie ook Vives #102]. Leerstof kan zo heel overzichtelijk worden. Nadat je een eerste Mindmap hebt gemaakt, kun je deze ook opslaan. Om dat te doen, is een gratis account nodig. Samenwerken is mogelijk, maar’ ook kan de docent na afloop een Bubble als plaatje naar leerlingen sturen. Een andere online mindmapping tooi is Mind 42.

PowerPoint is én blijft waarschijnlijk een veel gebruikt ‘medium voor de digiborden. Het zoekraken van stick of verwijderen van harddisks komt helaas ook veel voor. Wie op Slideshare een presentatie publiceert, kan deze altijd eenvoudig terugvinden. Slideshare accepteert PowerPoint[ ppt, pps, pot en pptx] en OpenOffice- [odp, pdf; doe, rtf, xls; odt, ods] bestanden. Kortom: genoeg mogelijkheden om een presentatie op te slaan. Aanmelden is gratis.

Je kunt ook readers digitaal verspreiden. Met ISSUU is dat mogelijk. Onbeperkte opslag zorgt ervoor dat je alles kunt plaatsen. De enige restrictie is het maximale aantal pagina’s [500] of de 100 Mb opslag per document. De pagina’s zijn op het digibord als een boek om te slaan.

De ouderwetse wereldbol heeft natuurlijk al lang plaatsgemaakt voor een digitale. De vroegere bollen leden nogal eens een kwijnend bestaan achterin de klas, de huidige virtuele zijn draaibaar, leesbaar en inzoombaar en worden regelmatig bijgehouden. Er zijn twee grote spelers op dit vlak, Microsoft met Bing maps en Google met Google maps. Hoewel Google de grootste speler lijkt met meer mogelijkheden, geeft Bing een scherper beeld. Door beide bedrijven is een gratis applicatie uitgegeven, Google heeft Google Earth, Microsoft heeft Bing maps 3D. Vrijwel iedere plek op de wereld is te vinden met behulp van satelliet- en luchtfoto’s.

Met foto’s is heel wat leuks te doen op een digibord, gelukkig zijn er diverse fotoverzamelsites. Te denken valt aan FlickR en Picasa. Een heel bijzondere, aan Bing maps gekoppelde site, is Photosynth. Hiermee is het zowel mogelijk om een complete 3D omgeving te creëren als om er een te bekijken. Wie bij Bing maps kijkt, ziet soms een foto staan op de site. Klik hierop en je komt direct in een 3D fotoanimatie. Photosynth is in staat verbanden tussen foto’s te analyseren en in beeld te brengen. Veel foto’s, genomen in dezelfde omgeving en aan elkaar geplakt, creëren een 3D omgeving. Zo is het mogelijk om door straten te lopen of vanaf gebouwen te kijken . Een vak als geschiedenis kan op deze wijze makkelijker een relatie met vroeger leggen. Leerlingen kunnen ook eigen werk tonen met Photosynth. Het enige dat daarvoor nodig is, is een goedkope digitale camera en een inlogaccount bij Photosynth.

Interactief werken kan bijvoorbeeld met de tijdlijnmaker TimeRime. Hiermee kun je in groepen een tijdlijn op een bord zetten . Voor ‘Ieerlingen kan dat in elk geval een reden zijn de leerstof goed door te nemen, zodat ze zelf een plek op de tijdbalk kunnen plaatsen. Met een account blijft de tijdlijn bewaard. Leerlingen kunnen die lijn aanvullen met foto’s, teksten en zelfs geluid. Op de website van de maker van TimeRime zijn een aantal voorbeelden te zien . Digiborden lenen zich uiteraard goed voor animaties. Animaties die altijd te stoppen zijn maar waar ook in getekend moet kunnen worden. Het bedrijf eduMedia verzorgt zulke animaties: Ze zijn deels online te bekijken, maar wie een abonnement neemt, kan ze ook downloaden en zonder internet inzetten. De animaties zijn geschikt voor PowerPoint. Momenteel staan er zo’n vijfhonderd animaties klaar, voor ieder schoolvak.

Tot slot: een spelletje op het digibord. Een quiz aan het begin of einde van de les verhoogt de vreugde en de aandacht. Classtools stelt docenten in staat om op een wel heel simpele manier zelf een spel te maken, al dan niet met educatieve vragen. Bekijk er eerst de korte instructievideo. Je eerste spel maak je door aan de rechterkant op Arcade Game Generator te klikken. Vul vervolgens tien of meer vragen in, met .het antwoord achter een sterretje [*]. Klik daarna een speltype aan onder Free Choice. Vergeet niet een wachtwoord in te vullen, leerlingen kunnen anders ongevraagd de tekst aanpassen. Wil je de link naar het spel bewaren, klik dan op de diskette. Classtools is gratis en je hoeft je niet aan te melden .

TIPS

  • Onderzoek diverse websites voor de goede software, kijk in elk geval eerst of dat wat u wilt niet toevallig al in de standaard software is meegenomen
  • Bereid een les gedegen voor, zorg voor voldoende vaardigheden met de software. Experimenteer eerst thuis met het programma
  • Online software is mooi, maar hou altijd iets op schijf of Usb-stick in reserve
  • Gebruik portal programma’s bij online werken
  • Laat ook leerlingen het digibord interactief gebruiken met hun eigen ideeën

Links

www.digibordopschool.nl
www.schoolbordportaal.nl
www.symbaloo.com
www.bubbl.us
www.mind42.com
www.slideshare.com
www.issuu.com
www.bing.com/maps/HelpNE3Dlnstall/
http://earth.google.nl/download-earth.html
www.flickr.com
http://picasa.google.nl/
www.photosynth.net
www.timerime.com
www.edumedia-sciences.com
www.classtools.net

Tweets over het digibord: twitter.com/interwrite of twitter.com/digibord

vives 104 april 2010

This entry was posted in Vives and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.