e-tool 07 – Office Live workspace

Het is nog maar een beta, maar de nieuwe manier van werken met online office tools is hoopgevend voor de toekomst. Office Live Workspace (OLW) is meer dan een soort harde schijf op internet. Het is een online werkplek waar je altijd en overal bij je bestanden kunt komen. Een pc met een internetaansluiting is het enige nodige. Opgeslagen Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-documenten zijn allereerst in de browser te openen om ze daar te bekijken. Als de bijbehorende Office-programma’s op de pc zijn geïnstalleerd, zijn de documenten vanuit OLW direct te laden en te bewerken. OLW heeft de toekomst van online werken binnen handbereik.

INLOGGEN
Wie een MSN of Live adres heeft, heeft het makkelijk. Als geregistreerde LIVE gebruiker (al is het maar met een Hotmail of MSN account) is het aanmelden voor een account niet nodig. Wie dat niet heeft en toch gebruik wil maken van Office Live Workspace zal zich moeten aanmelden. Het is niet nodig een mailadres van live daarbij te gebruiken, je oude vertrouwde adres is ook in te zetten. Er zijn geen kosten aan de aanmelding verbonden, OLW is voor iedereen gratis.

WERKRUIMTE
Met een eenvoudige klik op Nieuwe werkruimte maak je een werkruimte aan. Daarvan zijn er diverse gedefinieerd, zoals een werkruimte voor college, essay, gebeurtenis of huishouden. Iedere gedefinieerde werkruimte bevat een stel handige lege documenten zodat je niet iets vergeet als een werkruimte als portfolio wordt ingezet. Groot voordeel van Office Live Workspace is dat deze in staat is bijna alle gangbare formaten te gebruiken. Wel is er een beperking in de omvang van bestanden (maximaal 25 mb per document). Er is een totale ruimte van 5 gb voor documenten in OLW. Met Skydrive en Outlook live is dat samen 40 GB gratis opslag.

DELEN

Wie eenmaal gebruik maakt van OLW kan meer met deze opslag doen. Het is mogelijk om bestanden te delen met andere personen die de functie van editor of viewer heeft. Het is mogelijk om met maar liefst 100 uitgekozen personen de bestanden te delen, maar helaas is het (nog) niet mogelijk samen online te werken.
WERKEN
Documenten zijn via de webbrowser of Office op te starten. Om via Office te werken is een speciale plugin te downloaden. Deze plugin is gratis. Wie een bestand openbaar wil maken kan een directe link creëren naar het bestand. Handig, want zo kun je makkelijk een groot bestand aan anderen beschikbaar stellen.

CONCLUSIE
Microsoft Office Live Workspace is redelijk gebruiksvriendelijk en heeft veel mogelijkheden, die in de toekomst verder zullen toenemen. Office-documenten delen kan haast niet eenvoudiger. Ook kun je je virtuele werkplek gebruiken als additionele back-up voor belangrijke documenten. Voor het onderwijs is de optie Delen en Publieke Beschikbaar Stellen erg aantrekkelijk. OLW is nog in Beta, dus wie vertrouwelijke documenten wil plaatsen kan nog beter even wachten; voor alle anderen beveel ik een kijkje bij OLW graag aan.

LINKS

per 1-1-2011 is deze tool opgegaan in Skydrive

logoictnieuws[4][3][2][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.