e-tool 06 – SYMBALOO … (start)pagina simpel

Heel veel computers thuis hebben de website startpagina.nl als opstartpagina. De reden daarvoor is simpel, je wil snel iets vinden. Wat zou het handig zijn als je heel eenvoudig een eigen webpagina kan maken. Welnu, Symbaloo geeft de gebruiker zo’n mogelijkheid. (Symbaloo komt van een oud Grieks werkwoord dat verzamelen, ‘bij elkaar brengen’ betekent.) Symbaloo wil internet zo simpel en overzichtelijk mogelijk maken. Via de Symbaloo.com kan iedereen alle voor hem of haar relevante sites en diensten overzichtelijk, beeldend en intuïtief verzamelen op één toegankelijke desktop.

Wie naar Symbaloo gaat ziet een op een iPhone gelijkende pagina, met middenin een Google zoekoptie. Het puur Nederlandse bedrijf probeert uiteraard via advertenties de site te bekostigen, maar in tegenstelling tot andere commerciële sites is het hier mogelijk de adverteerders naar de prullenbak te verwijzen en een andere link op te nemen. Je moet je eerst registreren en daarna inloggen. Registreren is voltooid na het aanklikken van een link die je per mail ontvangt. Voor scholen kan Symbaloo heel handig zijn omdat je deze Web 2.0 applicatie kunt delen – nadeel is wel dat alle beoogde gebruikers eerst lid van Symbaloo moeten worden.


DESKTOPS

Je start bij Symbaloo met 4 desktops. De desktop die standaard wordt geopend is desk. Om een andere desk te openen, klik je in de bovenste balk op de desk die je wilt zien. Op desk staan zoekmodules, nieuwsblokjes, widgets, links en een radiostation. Deze bronnen zijn door Symbaloo geselecteerd om je op weg te helpen. Je kunt alle blokjes verslepen of weggooien. Als je op een leeg vlak klikt, dan kun je ook nog een blokje toevoegen.

De tweede desktop is gevuld met voorgeselecteerde links, nieuws-feeds en radioblokjes. Met de nieuwspagina kun je op een visuele manier het nieuws volgen. Klik met je muis op het plaatje dat je aandacht trekt en je gaat direct naar het artikel. RSS feeds zijn de nieuwskoppen van andere websites. Je kunt zo met de feeds pagina instellen welke nieuwssites je wilt volgen (bijvoorbeeld nu.nl of detelegraaf.nl). Klik op een nieuwskop, en je kunt het artikel direct op die nieuwssite lezen. Wil je een extra desktop toevoegen, of zoek je een gepubliceerde desktop? Klik dan op het plusje links bovenin. Je komt in het menu om een extra desktop toe te voegen. Heb je een desktop gemaakt die ook voor iemand anders handig is? Dan gebruik je de deelfunctie. Open de desktop die je wilt delen, ga met je muis op de desktop (die blauw is) staan en klik op delen. Je krijgt dan een link die je vanuit Symbaloo kunt mailen.

Heb je een desktop hebt gemaakt met een bepaald thema, die ook voor andere Symbaloo’ers handig is? Publiceer de desktop dan. Open de desktop die je wilt publiceren, ga met je muis op de desktop (die blauw is) staan en klik op publiceren. Doorloop de stappen en je Desktop is voor iedereen beschikbaar! Alle desktops zijn ook te hernoemen en te verwijderen via de link instellingen.

BLOKJES

Niet alleen de desktops, maar ook de blokjes op de site kun je veranderen, verwijderen en aanpassen. Eventueel kun je meer rijen en kolommen toevoegen. Rechts bovenin staat een link naar instellingen die dermate eenvoudig zijn dat hiervoor geen verdere uitleg nodig is..
Uiteraard wil je de startpagina direct aanpassen aan je eigen behoeften. Om je pagina te veranderen kun je blokjes slepen. Pak een blok beet door erop te klikken, houdt de muisknop ingedrukt en sleep hem naar een andere plek. Je kunt een blokje verwijderen, door hem naar de prullenbak te slepen. De prullenbak verschijnt in het midden op het moment dat je begint met slepen. Als je niet tevreden bent over je zelf gemaakte blokje, dan kun je die achteraf aanpassen. Sleep hem naar het linkervlak in het middenblok. Wil je je blokje verplaatsen of kopiëren naar een andere desktop? Dan sleep je hem naar het rechterdeel.

Hieronder een paar stappen om een zoekmodule, link blokje of RSS feed toe te voegen. Alles gaat zo eenvoudig dat het in 1x moet kunnen lukken.


Zoekmodule toevoegen

Om een zoekmodule blokje toe te voegen klik je eerst op een leeg vlak. Voer de volgende stappen uit:

 1. Klik op het tabblad zoekmodules
 2. Zoek in de categorieën, of zoek op een trefwoord
 3. Klik op een blokje om deze toe te voegen

Het is bij zoekmodules ook mogelijk om de bron te veranderen, klik je op het pijltje naar beneden, naast het logo. Er komt een scherm met de logo’s van de alternatieve websites.

Een link blokje toevoegen

Als je een link blokje wilt toevoegen, klik je op een leeg vlak op je Symbaloo desktop. Klik in het menu op links. Je kunt kiezen of je een voorgeselecteerd blokje, of zelf een site wilt toevoegen. Om zelf een site toe te voegen voer je de volgende stappen uit:

 1. Klik op voeg een link toe
 2. Voer de link in (bijv. www.ictnieuws.nl) en klik op volgende
 3. Kies, maak of upload een logo voor in het blokje
 4. Als je op opslaan klikt is je blokje toegevoegd aan je desktop

Een RSS feed toevoegen

Als je een nieuwsblokje wilt toevoegen, klik je op een leeg blokje op je Symbaloo desktop. Klik in het menu op nieuwsbronnen. Je kunt kiezen of je een voorgeselecteerd blokje of een nieuwsbron naar eigen voorkeur wilt toevoegen. Om zelf een nieuwsbron toe te voegen voer je de volgende stappen uit:

 1. Klik op voeg een nieuwsbron toe
 2. Voer de feed link in en klik op volgende
 3. (bijv. http://www.ictnieuws.nl/banner/nieuws.php)
 4. Kies, maak of upload een logo voor in het blokje

Als je op opslaan klikt is de nieuwsbron toegevoegd aan je desktop.

logoictnieuws[4][3][2][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.