e-tool 05 – DIK … video vinden, verzamelen en verspreiden

Wie DIK bezoekt komt op een eenvoudige, overzichtelijke website. Met DIK kan rondom elk denkbaar onderwerp wel een internetvideo worden gevonden. Alleen al op YouTube wordt elke minuut ca. 13 uur aan videomateriaal geplaatst. Dus is daar ook voor onderwijs veel informatie te vinden. DIK is de 1e internetvideo community in Nederland. De nieuwe internationale naam wordt overigens YUBBY.

Via Dik kun je video’s, afkomstig van ruim 40 websites verzamelen in één of meer kanalen. Een kanaal is niet veel anders dan een verhaallijn, dat naar eigen smaak kan worden ingericht. Je kunt bij Dik bijvoorbeeld een video van Uitzending Gemist heel gemakkelijk combineren met filmpjes van YouTube en Hyves.tv, vimeo enz. Het is mogelijk om titels en beschrijvingen van video’s aan te passen. Ook kun je een eigen banner boven je kanaal plaatsen. Verder zijn er widgets die je kunt gebruiken voor het embedden van de video’s.

Oprichter en internetgoeroe Vincent Everts zegt over zijn geesteskind: dik.nl is wereldwijd de allereerste dienst waarmee gebruikers zelf verhalen kunnen vertellen met internetvideo die ze halen uit alle hoeken en gaten. Het is een unieke site die het eindelijk mogelijk maakt om het enorme aanbod van verschillende video websites te verenigen. De kracht is dat we ingewikkelde technische processen eenvoudig genoeg hebben gemaakt voor iedereen om te gebruiken. Daarmee kan je mooie dingen maken voor jezelf of om te delen met de rest van het internet.

Bovengenoemde beschrijving is reden genoeg om deze internet Tool ook in het onderwijs toe te passen. De docent aardrijkskunde kan zo een verhaal maken over Platentektoniek, de biologiedocente over Darwin en voor CKV kan een nadere analyse over het Zwanenmeer worden gemaakt. DIK kan ook heel makkelijk opgenomen worden in een ELO, de embedded mogelijkheden staan daar garant voor. Kortom, wie wil doceren met een filmpje zou eens naar de mogelijkheden van DIK moeten kijken. DIK gaat binnenkort ook internationaal en zal dan yubby.com heten..

Registreren

Wie zich bij DIK wil registreren kan dat eenvoudig en gratis doen. Klik op registreren en vul de vijf vragen in. De aanmelding moet je via een klik op een ontvangen mail in je mailbox activeren. Je kunt na activering een profiel maken; voor wie dat leuk vindt is een profiel eenvoudig aan te maken, maar zeker geen noodzaak.

Kanaal of verhaallijn aanmaken

  • Klik na te zijn ingelogd op de grote blauwe +.
  • Geef een korte en heldere omschrijving, let op wie mee mogen kijken.

Klik op de tab Internet Video om video’s in bijvoorbeeld YouTube, MyVideo en Google te zoeken. In dit voorbeeld zoek ik op BETT ICT en krijg dan bijna 400 films. De filmpjes die ik wil gebruiken voeg ik toe aan de lijst door op een plusje op de video te klikken. Uiteindelijk kies ik voor 9 filmpjes. Het is mogelijk later meer filmpjes toe te voegen.
Klik daarvoor, als je in het betreffende kanaal bent, op de blauwe +.


Volgorde aanpassen
Aanvankelijk staan de video’s in een willekeurige volgorde. Door in de Kanaalpagina op Video’s te klikken, kunnen de filmpjes op volgorde gezet worden. Dat gaat heel eenvoudig door de video’s te verschuiven.

Samenwerken
Het lijkt wel alsof DIK gemaakt is om voor een lesopdracht te gebruiken. Klik op Channels

  • Zoek het aangemaakte kanaal op
  • Klik op Samenwerken
  • Zoek medewerkers en of vrienden op

Op basis van een thema kan gezocht, gekeken en toegevoegd worden. In elk geval een lesopdracht om van te leren. Ook is het mogelijk om over een Channel een discussie op te zetten. Voor vakken als maatschappijleer en geschiedenis een uitgelezen methode voor het opzetten van een inhoudelijke discussie.


Opnemen in de ELO of website

De widget is een mooie tool. Daar kun je de samenstelling van filmpjes in een bepaalde vorm laten opmaken en de code weghalen om de widget op bijvoorbeeld de schoolwebsite of in een ELO op te nemen.

  • Klik op de tab widget
  • Klik op het type
  • Kies een formaat en thema
  • Kopieer en plak de HTML code op de site.

Relevante URL’s

logoictnieuws[4][3][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.