e-tool 04 – PowerPoint Online

ICTetool04Wie wel eens een presentatie houdt en daarbij PowerPoint gebruikt, weet maar al te goed hoe zenuwslopend het kan zijn als de USB stick met deze presentatie niet goed wordt gelezen. De presentatie is in een verkeerd format opgeslagen of de presentatie-computer niet doet wat hij behoort te doen. Een hands-out voor de luisteraars na afloop blijkt te groot te zijn om te kunnen verzenden….

Kortom, presenteren is leuk maar soms zenuwslopend.

Je kan ook beslissen om je presentatie in zijn originele vorm downloadbaar te maken of om deze (embedded) in een website op te nemen. Mogelijke bestandsformaten zijn: PowerPoint- ppt, pps, pot; OpenOffice- odp, pdf; doc, rtf, xls; OpenOffice- odt, ods, pdf. Vreemd genoeg nog geen PowerPoint 2007 (wel als je die opslaat als versie 2003) en Apple Keynote als die als zip of pdf wordt aangeboden. Een presentatie mag niet groter zijn dan 100 mb.
Het opslaan van een presentatie op Slideshare kan op diverse manieren plaatsvinden: per stuk, voor meer presentaties (hele klas bijvoorbeeld) of per mail (daarvoor krijg je als gebruiker zelfs een eigen mail-adres). Zelfs is er een plugin in PowerPoint. Het opslaan bij slideshare gaat snel. De gebruiker kan daarna bepalen hoe hij zijn bestand bewaart, zichtbaar voor iedereen, alleen voor zichzelf of voor zijn contactenlijst.
Bijzonder is de upload voor congresgangers, een bijzondere categorie gebruikers. Wie ergens een presentatie heeft gevolgd en deze graag wil hebben kan die rechtstreeks van de site van de presentator afhalen. Daarna kan de presentatie in de eigen slideshare omgeving ondergebracht worden. Noemenswaardig is ook de tool, waarmee presentaties van anderen eenvoudig te downloaden zijn. Dat kan echter alleen als je al lid bent. Met behulp van een zoekvenster is het mogelijk op taal en onderwerp te zoeken.

Werking

  1. Ga naar Slideshare en registreer gratis.
  2. Kik op de UPLOAD knop.
  3. Zoek op je PC je zojuist gemaakte presentatie op. (Hou de Ctrl-knop ingedrukt voor het opslaan van meer bestanden tegelijk (tot 100 mb).
  4. Het opslaan start direct. Als dat klaar is voeg titel, tags (steekwoorden) en een korte inhoudsomschrijving toe.
  5. De presentatie wordt automatisch geconverteerd naar een SWF bestand.
  6. Bijzonder is dat ook filmpjes vanaf Youtube achteraf in de presentatie kan worden meegegeven. Daarvoor staat rechts naast de presentatie een blokje met de titel: Get more views. Daar kan een filmpje of mp3 bestand (gesproken tekst bijvoorbeeld) worden ingevoegd.
  7. Presenteren is zeer eenvoudig. Daarvoor hoef je zelfs niet in te loggen. Ga naar Slideshare en zoek daar de presentatie die je wil geven op.
  8. Klik in het schermpje op de link full (rechts onderaan) en de presentatie staat klaar.
  9. Na afloop kan de presentatielink naar deelnemers worden verzonden door op de rechterknop share te klikken.

Omdat dit een web 2.0 applicatie is, is ook delen en opnemen in blogs, Twitter, WordPress, Facebook etc. mogelijk. Onder de presentatie staan daarvoor diverse links.

Ook leerlingen zijn bekend met Powerpoint-stress. Deze kan echter redelijk eenvoudig worden verholpen met Slideshare. Daar kun je je eigen PowerPoint- of Openoffice-presentaties plaatsen. Deze worden automatisch omgezet naar een filmpje in het webvriendelijke swf-formaat. Een bezoeker van de site kan de presentatie dan bekijken in zijn/haar webbrowser.

logoictnieuws[4][3][2]Voorheen gepubliceerd op de website van onderwijs ICT nieuws: www.ictnieuws.nl

This entry was posted in Tools and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.