LEERLINGEN AAN HET LOPEN KRIJGEN MET NIKE+IPOD

Recensie door Aad van der Drift

nike2Lopen is een pracht ervaring, althans als je boven de 35 bent. Lopers beginnen pas plezier te krijgen in het lopen als ze een rustiger en beschouwende kijk op het leven hebben. Niet voor niets zit er in de meeste lopers geen grote snelheid. Wie 10-14 km per uur loopt is al snel een gevorderde loper die zich in menig wedstrijd kan vertonen.

Hardlopen is een relatief eenvoudige en gezonde sport, zouden onze leerlingen tussen de 14-18 jaar wekelijks een 5-10 km hardlopen dan was er al heel wat minder overgewicht te betreuren. Overgewicht ontstaat in het algemeen door een disbalans van de energie-inname via voeding en het energieverbruik door lichamelijke activiteit. De Homo Zappiens heeft zoals de media aan geeft al snel last van overgewicht of erger nog obesitas. De Homo Zappiens, iemand die spelend leert omdat hij opgroeit met afstandsbedieningen, beeldschermen, i-pods, mp3-spelers en gameboys lijkt maar moeilijk tot beweging aan te zetten zijn.

Wellicht heeft sportschoenenfabriek Nike in combinatie met Apple een goede balans tussen overgewicht en bewegen gevonden.

Workout
De Nike+ iPod, de persoonlijke workout assistent. Er vsan uit gaand dat ruim de helft van de scholieren reeds een iPod heeft is er voor die helft nog hoop. Wellicht kunnen gymnastiekdocenten de andere helft aanvullen, want dit eenvoudige apparaatje kan de knoppendrukkende jeugd geheel op haar wenken bedienen en zelfs helpen gezonder te maken. De set van Nike+iPod bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender (of sensor) maak je aan de veters van één van je sportschoenen vast of je stopt hem in de holte van de zool van je speciale (dure) Nike-schoen. De ontvanger klik je vast aan de onderkant van een iPod nano. Met andere uitvoeringen van de iPod werkt de set niet, dus ook geen (wellicht te zware) iPhone.

Het geheel lijkt op een stappenteller, maar dat is het niet. De Nike+iPod Sport Kit is gebaseerd op een acceleratiemeter, deze meet de tijd die je voet op de grond doorbrengt en de stand van je voet tijdens de vooruitgaande beweging. De som van alle metingen tijdens rondjes in de gymzaal of daarbuiten, levert een betrouwbare snelheids- en afstandsmeting op. Mijn rondje Schaphalsterzijl in het Groningse (afstand 9,6 km) bleek ook na enige afstellingen te kloppen.

nike1De Nike+iPod Sport Kit registreert en/of berekent vier waarden:

  • afstand
  • calorieën
  • tempo
  • tijd

Zodra de training gestart is, hoef je in principe niet meer op het venster te kijken. De iPod zal regelmatig en volautomatisch informatie in je oren fluisteren: four kilometers, twenty minutes, fifty calories… Alles in het Engels, ook als je de iPod op het Nederlandse hebt afgesteld. Het is jammer dat het apparaat zich bij zijn automatische berichtgeving tot één gegeven beperkt, het wordt is dan de tijd, afstand of calorieën. Meer kan wel, dan moet je al rennend de selectieknop van je iPod indrukken. Het is echter niet zo makkelijk om de speler tijdens het lopen te bedienen. Vanwege de schokken die met elke looppas gepaard gaan, maar wellicht zal de multitasking jongere er minder moeite mee hebben.

Niet het aantal calorieën of de tijd die je loopt zijn spannend, wel de snelheid en de gelopen afstand. Alles i na afloop af te lezen, hoewel ik geen docent zal aanraden de afstanden middels de Nike+iPod te controleren, dat kost nogal wat lees en handelsvaardigheid.

Het lopen met een Nike+iPod is nogal lastig, je kunt het apparaat in de handhouden of in een speciale armband steken die vreemd genoeg het venster afdekt, maar wel het veiligste is.

Steek je de Nano in je zak dan loop je al gauw het risico de Menu-knop beet te pakken en dan is het risico weer groot dat je de metingen van je digitale trainer per ongeluk voortijdig beëindigt of pauzeert.

Tijdens het trainen speelt de iPod Nano je muziek af zoals je wenst en uiteraard kun je ook voor een playlist kiezen.

De docent aan het werk?
Na afloop van een loopoefening kunnen Afstand, Tijd, Tempo en Calorieën afgelezen worden in de rubriek Vorige workout. Dezelfde gegevens, maar dan van oudere races, zijn terug te halen via het menu Recente workouts. Tijdrovend en lastig.

Het aantal gegevens op de iPod is beperkt, maar zodra je hem op je computer aansluit, start iTunes. Dat programma seint de looptraining naar de website. Op een lijngrafiek is de loop terug te zien, weer moeten we het doen met afstand, tijd, tempo en calorieën. Die gegevens kun je ook gewoon op je iPod bekijken. Het enige extraatje zijn de tussenresultaten. Als je met je muis op de stippen in de grafiek klikt, krijg je de snelheid op de tussenliggende kilometers te zien.

Of dit alles zo vele nut oplevert valt te bezien, ik denk het niet. Wel zal de experimenterende moelijk aan het lopen krijgende Knoppoloog veel plezier hebben aan deze gadget. De prijs van bijna € 200,- per setje zal menig docent lichamelijke opvoeding echter de wenkbrauwen doen fronsen. (Prijs Nano 8 gb € 139,-, prijs Nike+iPod € 25,- , armbandhouder € 25,-)

Conclusie
Prijs en gebruikersgemak verhinderen m.i. het grootschalig inzetten van de Nike+iPod. Het bedieningsgemak is maar beperkt. De knoppen zijn lastig te bedienen tijden het lopen. Echter muziek en trainingssteun door een robot zullen menig leerling aan het bewegen krijgen.

Aad van der Drift

Aad is naast gedreven ICTcoördinator op het Zernike College, ook nog gepassioneerd hardloper.

This entry was posted in Recentie and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.