Route 1 Pieterburen-Winsum 11 km

Google Earth bestand
Deze eerste route vertrok ik vroeg. Broer Felix kwam al om 8.30 met Anja en Maartje en hun turbostijl hond Saluki aangehobbeld. Zij wandelen de route, ik wil hem rennend doen. In eerste instantie was ik van plan twee routes (tot Groningen) te lopen, maar heb dat gewijzigd in één. Mijn knieën hadden duidelijk andere plannen. Route 2 loop ik later deze week nog wel.
01-start_thmOndanks de weersvoorspellingen was het toch zonnig en liep ik heerlijk van Pieterburen (voor de zeehondencrèche gestart) naar Eenrum.
Dit naar de kerkpatroon Sint Pieter oftewel de apostel Petrus dorp (het woord “bur” betekent buurt of nederzetting) geniet sinds de jaren 60 grote bekendheid vanwege de Zeehondencrèche van Lenie ’t Hart, als wadlopencentrum en als start van het Pieterpad.
Onderweg besloot ik onmiddellijk van ieder naamplaatbordje en molen een foto te maken. De stand is na deze rit één molen in Pieterburen, één molen in Eenrum, één in Mensingeweer en twee in Winsum, kortom 5 molens voor vier dorpjes, lang niet gek. Het stukje van Pieterburen naar Eenrum herkende ik duidelijk van enige andere loopjes, waaronder de lus van Eenrum die in november wordt gelopen. De boeren waren vandaag druk op het land doende de aardappels en wat dies meer zij te poten. De droge dagen hebben de landbouwgronden daarvoor geschikt gemaakt. Onderweg stond links en rechts van mij het fluitekruid reeds hoog langs de weg.
In Eenrum ben bewust wat van de route afgeweken, ik had geen behoefte om door het dorp te lopen, maar nam de weg buitenom.In Mensingeweer dook ik het dorp in en ben ik langs het water over het brugje gegaan. De “weer” (wierde) van boer Menze wordt lelijk doorsneden door de weg van Winsum naar Ulrum. Het laatste stuk is mij heel erg bekend. Je komt dan langs deze drukke provincieweg en een al oude Mare, een watertje waar het ’s winters heerlijk schaatsen is.
09-onderweg_thmHet Marengebied waar je hier bent is vernoemd naar de maren, het netwerk van waterloopjes, prielen en kreken van vroeger, toen de zee er nog heerste. Later, toen er dijken waren aangelegd, fungeerden de maren voor de afvoer van landbouwproducten.
Geen dorpje zo klein, of er ligt wel een maar in de nabijheid.
Na ruim een uur lopen arriveerde ik in Winsum, met nog 26 etappes te gaan schiet het lekker op.

Na ruim een uur lopen kwam ik aan in Winsum.

START PIETERPAD
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626292913531″]

LOPEN MET GERARD
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626292963809″]

4 mei 2004       1 uur 13 min     8,9 km/u
Vertrek voor cafe Hunsingo Pieterburen
Oosterweg
door dorp Mensingeweer
langs Mensingerweersterloopdiep Maarhuizen
Winsum

Locatie beschrijving
Tijdens deze eerste etappe van Pieterburen via Eenrum naar Winsum loop je de eerste kilometers door een typisch Gronings vlak en open landschap met op regelmatige afstand statige boerderijen.
In Eenrum, een dorp met een serene rust, vind je mooie oude panden. Als je even je wandeling wilt onderbreken kun je de kerk bezoeken. Binnen vind je de oudste doopfont van Groningen.
Ook kun je de de oude mosterd- en azijnmakerij Abraham en de kaarsenmakerij bezoeken.
Door de weilanden ga je naar Mensingeweer, en loop je langs het Mensingeweersterloopdiep en het Winsummerdiep. De laatste kilometers brengen je in Winsum en dan zit je eerste etappe van het Pieterpad erop.

This entry was posted in Pieterpad and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.