Scholen ontevreden over capaciteit Kennisnet

27 mei 2002 00:00 – Door Louis Hoeks

Een groot aantal scholen is ontevreden over de capaciteit van Kennisnet en vreest grote problemen in de nabije toekomst als dit niet verbetert. Een aantal van hen gaat al in zee met andere partijen dan Kennisnet-beheerder nl.tree. De Gebruikersgroep Kennisnet voortgezet onderwijs (GGKvo) wil dat de bandbreedte per gebruiker jaarlijks verdubbelt.
Uit een onderzoek van het NIPO onder ruim vijfhonderd scholen in opdracht van GGKvo blijkt dat 38 procent van de voortgezet onderwijs-instellingen de huidige capaciteit onvoldoende vindt. Aad van der Drift van de GGKvo : “Op de school waar ik werk, een school met duizend leerlingen, hebben de werkstations een capaciteit van 1 MB. Dat is vaak al nauwelijks voldoende om je mail te openen.”

Van der Drift voorziet vooral ook problemen voor de toekomst. “Kennisnet moet met zijn tijd meegaan, de bandbreedte per gebruiker moet jaarlijks verdubbelen. Die capaciteit is er, maar wordt door beheerder nl.tree afgeknepen.” Voor scholen die niet in een gebied met glasvezel of kabel liggen is de internetsnelheid helemaal een drama, benadrukt Van der Drift.

Sommige scholen stappen daarom volgens de GGKvo over naar andere aanbieders dan nl.tree, dat een initiatief is van een aantal grote kabelexploitanten. Een groeiend aantal onderwijsinstellingen overweegt deze stap. Van der Drift: “Ik begrijp de onvrede, want bandbreedte wordt steeds goedkoper.” De GGKvo schat de kosten voor een school met 2500 leerlingen van een 4 MB-verbinding op circa 40.000 euro per jaar.

Toch waarschuwt de GGKvo voor een overhaaste overstap naar concurrenten van nl.tree. Dan valt namelijk ook de dienstverlening van nl.tree weg, die zeer vertrouwd is met Kennisnet . Kennisnet is niet alleen een beveiligd en beheerd netwerk met een koppeling naar internet, maar ook content vol educatieve internettoepassingen. In de loop van dit jaar zullen alle 12.000 scholen voor primair en voortgezet onderwijs plus bibliotheken, musea en contentleveranciers op Kennisnet zijn aangesloten.

De GGKvo wil dat er ook een helder service-level agreement met nl.tree komt. “Onderwijsinstellingen moeten duidelijk weten wat ze krijgen en wat er gebeurt als iets niets functioneert. Als een systeem drie keer kort achter elkaar uitvalt, gaat een docent de klas niet meer in. Scholen hebben recht op restitutie van een deel van de kosten als het systeem down gaat, maar weten dat vaak niet”, meent Van der Drift.

Ton Behre, hoofd netwerkbeheer van Kennisnet, sluit in een reactie niet uit dat er na 2003, wanneer het contract met nl.tree afloopt, ook met andere leveranciers wordt samengewerkt. Hij zegt constant in de gaten te houden of nl.tree “marktconforme” prijzen berekent. Behre wijst er op dat de bandbreedte van veel scholen onlangs met 128 kilobits per seconde is uitgebreid. Maar de eis van de GGKvo – jaarlijkse verdubbeling – deelt hij niet.

Nl.tree benadrukt in een reactie dat het NIPO-rapport op veel punten positief is over zijn services. De gemiddelde beoordeling van alle ondervraagde scholen over de dienstverlening is voldoende, aldus nl.tree. Directeur Evert Romeyn wijst er bovendien op dat nl.tree “pas relatief kort zijn diensten aanbiedt in de markt”. De waardering uit het NIPO-rapport geeft aan dat er “ruimte is voor verbetering van onze dienstverlening”, stelt Romeyn.

Bron: Emerce

This entry was posted in NL-tree and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.