Scholen ontevreden over capaciteit Kennisnet

Bron:Het politieke webzine van Stichting Digitaal Almere http://digitaal.almere.cc/internet/kennisnet.html

Een groot aantal scholen is ontevreden over de capaciteit van Kennisnet en vreest grote problemen in de nabije toekomst als dit niet verbetert. Een aantal van hen gaat al in zee met andere partijen dan Kennisnet-beheerder nl.tree. De Gebruikersgroep Kennisnet voortgezet onderwijs (GGKvo) wil dat de bandbreedte per gebruiker jaarlijks verdubbelt.

Uit een onderzoek van het NIPO onder ruim vijfhonderd scholen in opdracht van GGKvo blijkt dat 38 procent van de voortgezet onderwijs-instellingen de huidige capaciteit onvoldoende vindt. Aad van der Drift van de GGKvo: “Op de school waar ik werk, een school met duizend leerlingen, hebben de werkstations een capaciteit van 1 MB. Dat is vaak al nauwelijks voldoende om je mail te openen.”
Van der Drift voorziet vooral ook problemen voor de toekomst. “Kennisnet moet met zijn tijd meegaan, de bandbreedte per gebruiker moet jaarlijks verdubbelen. Die capaciteit is er, maar wordt door beheerder nl.tree afgeknepen.” Voor scholen die niet in een gebied met glasvezel of kabel liggen is de internetsnelheid helemaal een drama, benadrukt Van der Drift.

Sommige scholen stappen daarom volgens de GGKvo over naar andere aanbieders dan nl.tree, dat een initiatief is van een aantal grote kabelexploitanten. Een groeiend aantal onderwijsinstellingen overweegt deze stap. Van der Drift: “Ik begrijp de onvrede, want bandbreedte wordt steeds goedkoper.” De GGKvo schat de kosten voor een school met 2500 leerlingen van een 4 MB-verbinding op circa 40.000 euro per jaar.

Toch waarschuwt de GGKvo voor een overhaaste overstap naar concurrenten van nl.tree. Dan valt namelijk ook de dienstverlening van nl.tree weg, die zeer vertrouwd is met Kennisnet. Kennisnet is niet alleen een beveiligd en beheerd netwerk met een koppeling naar internet, maar ook content vol educatieve internettoepassingen. In de loop van dit jaar zullen alle 12.000 scholen voor primair en voortgezet onderwijs plus bibliotheken, musea en contentleveranciers op Kennisnet zijn aangesloten.

De GGKvo wil dat er ook een helder service-level agreement met nl.tree komt. “Onderwijsinstellingen moeten duidelijk weten wat ze krijgen en wat er gebeurt als iets niets functioneert. Als een systeem drie keer kort achter elkaar uitvalt, gaat een docent de klas niet meer in. Scholen hebben recht op restitutie van een deel van de kosten als het systeem down gaat, maar weten dat vaak niet”, meent Van der Drift.

Ton Behre, hoofd netwerkbeheer van Kennisnet, sluit in een reactie niet uit dat er na 2003, wanneer het contract met nl.tree afloopt, ook met andere leveranciers wordt samengewerkt. Hij zegt constant in de gaten te houden of nl.tree “marktconforme” prijzen berekent. Behre wijst er op dat de bandbreedte van veel scholen onlangs met 128 kilobits per seconde is uitgebreid. Maar de eis van de GGKvo – jaarlijkse verdubbeling – deelt hij niet.

Nl.tree benadrukt in een reactie dat het NIPO-rapport op veel punten positief is over zijn services. De gemiddelde beoordeling van alle ondervraagde scholen over de dienstverlening is voldoende, aldus nl.tree. Directeur Evert Romeyn wijst er bovendien op dat nl.tree “pas relatief kort zijn diensten aanbiedt in de markt”. De waardering uit het NIPO-rapport geeft aan dat er “ruimte is voor verbetering van onze dienstverlening”, stelt Romeyn.
KennisNet in opspraak
Bron: Adam Curry
Wat is KennisNet?
Uit de officiële stukken die beschikbaar zijn on-line staat dat het met Kennisnet allereerst gaat om een fysieke netwerk die alle scholen in Nederland van een ‘breedbandige’ internet verbinding voorziet. Belangrijk om te weten is dat de scholen niet verplicht zijn een aansluiting te nemen, en ook een commercieel alternatief mogen gebruiken. In het Nederlands onderwijs stelsel kan de overheid overigens geen enkele school ergens toe dwingen.

De originele missie is uitgebreid met een aantal ‘diensten’ die de scholen kunnen nemen zoals e-mail, nieuwsgroepen, chat en webhosting. Elke school kan kiezen uit een ‘basispakket’ en ‘plus’ diensten. Lijkt wel erg veel op de taal van een Kabel maatschappij! Dat klopt. Kennisnet is in zijn basis gewoon een Internet Service Provider die connectiviteit via een kabelmodem aanlevert. Sterker zelfs, Kennisnet infrastructuur is dezelfde als de commerciële infrastructuur van de Kabel Maatschappijen, ook wel de VECAI genoemd. Hun verenigde positie is samengebracht in het bedrijf nlTree, waar op hun site staat: “nl.tree is een initiatief van de grootste kabelbedrijven van Nederland” Helder.

Naast de infrastructuur bouwt Bureau Kennisnet in Zoetermeer met ondersteunende diensten van nl.tree het Kennisnet ‘Portal’ (www.kennisnet.nl )

De Spelers

Minister Louk Hermans
Het hele spel wordt gedirigeerd vanuit het Ministerie van OC&W, onder leiding van Minister Louk Hermans.
Louk is een aardige man, heeft Kennisnet geërfd van zijn voorganger en is gewoon een ‘down to earth’ Groninger die geen verstand heeeft van computers en dus een positie over zaken als Kennisnet niet kan verdedigen in de kamer. Hij is volledig afhankelijk van het advies van Directie ICT.

NLTree ( http://www.nltree.com ) of ( http://linq.kennisnet.nl )
Van hun eigen website: Het aansluiten van 12.000 onderwijsinstellingen en twee miljoen gebruikers op kennisnet is een ongekend grote operatie. De rol van nl.tree daarbij is die van de spin in het web.
Volgens de KN site zijn er tot op heden 350 scholen aangesloten, het merendeel heeft een gegarandeerde ‘downstream’ snelheid van 512Kb/sec. De helft van de bandbreedte die een kabelmodem levert.
NLTree heeft een overeenkomst om voor 3 jaar de infrastructuur en diensten te leveren. Hiervoor is een groot gedeelte door OC&W vooraf betaald. Nogmaals, de scholen mogen een alternatief kiezen. Kennisnet moet dus concurreren met alle commerciële ISP’s voor het leveren van internet toegang, e-mail chat en nieuws diensten. Verder staat er: “Heel officieel gezegd: het leveren van breedband-multimediadiensten met een educatieve doelstelling, inclusief video-, data- en andere telecommunicatiediensten”….hmmm dat is volgens mij nog niemand gelukt.

Bureau Kennisnet
BKN is voornamelijk verantwoordelijk voor de redactie van de www.kennisnet.nl ‘portal’. Hiervoor zijn meer dan 40 consultants fulltime aan het werk in verschillende lokaties in Zoetermeer. Dit team bepaald in feite wat en wanneer er iets op Kennisnet te zien is.

Onder het taken pakket van Bureau Kennisnet Redactie valt;
* Zoeken, vinden, filteren;
* Content;
* Kringen;
* Marktplaats;
* Projectmanagement;
* Systeemintegratie;
* Secretariaat en
* PR en Organisatie.

De Uitgeverijen
Educatieve uitgevers zijn bedrijven die informatie van docenten en ander geleerden verpakken en distribueren.
De grote uitgeverijen in Nederland kennen ongeveer 40% van hun omzet toe aan educatieve publicaties. Wat de uitgevers nog niet bedacht hebben is hoe ze een Kennisnet omgeving kunnen gebruiken om nog efficiënter hun materiaal te verkopen. Omdat de uitgeverijen hier onvoldoende voor ontwikkeld hebben is Kennisnet nu bezig zichzelf aan te passen om e-commerce voor de uitgeverijen aantrekkelijk te maken.

De Site
Bij het bezoeken van de Kennisnet site valt al meteen op dat het niet bereikbaar is op kennisnet.nl, dat www moet er echt voor staan. Niet zo hinderlijk, maar meestal een voorteken van meer onheil op een site.
Inderdaad, ik schrijf dit op Zondag 7 januari, en op elke kennisnet pagina staat keurig de datum Maandag 6 januari 2040 vermeld. Ziet niemand dit? Natuurlijk niet! Ambtenaren zijn t/m 15 januari met vakantie. De vraag is welk jaar 🙂
Verder zien we bovenaan de ‘home page’ de ‘afdelingen’: Kids-Scholieren-Managers-Docenten-Ouders. Als je 10 jaar bent, en je staat voor de bioscoop en je kan kiezen tussen een film voor ‘alle leeftijden’ of ‘boven de 12 jaar’, welke kies je? Een grote denkfout dus van Bureau KennisNet.
Wat het meeste opvalt al wandelend door de site is dat het geen diepte heeft. Het zijn namelijk vrijwel alleen maar pagina’s vol met links naar andere sites. Commerciële bedrijven noemen dit een ‘Portal’ vol met waarde en nut. Ik noem het gewoon een ‘Weblog’. Zeker niet het werk dat je verwacht van 40 professionals die weten wat ze doen.

Management Problemen
Ik ben geen pedagoog, maar heb me wel bijna een jaar lang verdiept in Kennisnet, ik heb verschillende persoonlijke gesprekken gehad met de Minister, directie ICT en Bureau Kennisnet, maar voornamelijk met docenten, ouders en scholieren. Ik ben zakelijk getraind om marktvraag te herkennen, omschrijven en vervullen.
Kennisnet is in mijn opinie absoluut niet zakelijk bezig met het voorzien van een belangrijk behoefte in onze maatschappij. Namelijk, het bieden van een open communicatie platform ten behoeve van het uitwisselen van kennis in de educatieve sector.
Internet is ingewikkeld. Geld maken met internet nog moeilijker. Alle bedrijven die na de DotCom Bom nog leven hebben allen hun strategie aan moeten passen. Natuurlijk moet dus ook het Kennisnet plan, dat jaren geleden werd gemaakt, onder de loep moet worden genomen. Hiervoor is een sterke visie en overtuigend management nodig. Wie is eigenlijk de ‘baas’ van Kennisnet? Wie is die ‘fearless leader’? die KennisNet DotCom eens lekker doorblaast?
Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) voldoet kennisnet aan de verwachtingen. Het ministerie meldt dit in de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer. Kennisnet wordt steeds meer een ontmoetingsplaats voor leraren, leerlingen, ouders en betrokkenen bij het onderwijs. Sorry! Waar vindt ik op Kennisnet dan die actie? – Scholen en instellingen schaffen in toenemende mate computerprogramma’s aan. De programma’s worden ook benut, zowel voor traditionele als voor nieuwe vormen van leren, zo stelt de voortgangsrapportage ‘Onderwijs On Line’. Wat moet deze tekst bewijzen dan? Omdat kinderen met Office werken is dus Kennisnet succesvol?
Echte managers eisen een professionele opsomming van de feiten. In mijn bedrijf zou een dergelijk rapportage onvoldoende zijn.

Financiële Problemen
Telt de DotCom Bom niet voor Kennisnet? Nee, want hun risico kapitaal komt van de stomste investeerder zelf: De Nederlands Overheid.
Uw geld, en ook het mijne. Ik wil weten dat het goed besteed wordt. Van tol poorten en spoorwegen heb ik geen verstand, van Internet wel. Voor mij dit jaar geen gedoogdheid voor onze regering en de Digitale spoorwegen en tolpoorten.
Op de nl.Tree site staat:Met de uitvoering van het Kennisnet project is een bedrag van ruim 400 miljoen gulden gemoeid. Voor dit bedrag krijgen alle scholen en onderwijsinstellingen vóór 1 januari 2003 gefaseerd een beveiligde en beheerde aansluiting op kennisnet via de kabel.
Let wel dat het hier gaat op de aansluit kosten en niet voor alle diensten en zelfs niet voor meer dan 3 jaar. Ervan uitgaand dat het merendeel een volle kabel modem zou nemen, met 1 Mb/sec inkomend verkeer en 128kb/sec uitgaand:
400 miljoen gulden gedeeld door 12000 scholen over 3 jaar genomen is 926 gulden per maand, voor een kabel modem!!!!! Daar betaal ik in Amsterdam 129 gulden per maand voor, van dezelfde UPC die aandeelhouder is van nlTree.

nl.Tree is dus gewoon een hele dure ISP die kabelmodems aansluit en gebruikers email, chat, nieuws en een portal geeft. Sterker zelfs, ik vermoed dat die 400 miljoen gebruikt is om de commerciële infrastructuur van de kabelaars uit te bouwen. Niets mis mee, maar waarom moet ik daar zoveel voor betalen met mijn landgenoten? En als de scholen die diensten nou eens niet nemen? (Nogmaals de scholen zijn niet verplicht Kennisnet te gebruiken) Maar voor een fractie van de prijs bij een commerciële aanbieder terecht kunnen? Is onze “investering” dan weg?

Filosofische problemen

Commercie
Uit zijn rapport aan de kamer zegt Hermans: Overigens gaat het bij de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven zeker niet alleen om goedgeefsheid. Inmiddels is het onderwijs, door de aanzienlijke koopkrachtstijging, uitgegroeid tot een interessante markt voor bijvoorbeeld educatieve programmatuur en voor nascholing. Mooi gezegd Louk, wat je eigenlijk bedoelt is dat de hele wereld aan je deur staat met te gekke ideeën voor Kennisnet. Kinderen zijn DE markt waar MTV, TMF, RTL, Veronica enz honderden miljoenen per jaar van omzetten!
De deal met de uitgeverijen is al gemaakt, wie volgt? Microsoft, Cisco, Apple? Ik zeg niet dat ik perse problemen heb als mijn dochter d’r les wordt gesponsord door Windoow2000 of Siemens, ik wil het WEL weten en er over kunnen mee stemmen.

Content
Onder wiens beheer wordt de inhoud van Kennisnet bepaald? Waarom worden sommige links wel gemakt en andere niet? Waar kan ik een beleidsdocument hierover vinden? Moeten zulke beslissingen niet gemaakt worden door lokaal school beleid, zoals dat grondwettelijk is vastgesteld?
Waar kan ik als docent gemakkelijk content aanmaken en distribueren?
Waarom zou ik deze site als leerling beter vinden dan StartPagina of Ilse?
Waar is de Kennis in Kennisnet? De site verwijst alleen naar buiten toe!

Filteren
Een van nlTree’s verantwoordelijkheden is het ‘Filteren’ van ‘Illegaal’ content.
Natuurlijk kan iedereen zich hier veel van voorstellen. Maar dit is gedoogd censuur, zonder duidelijk gepubliceerde richtlijnen mag geen enkele instantie bepalen wat uw en mijn kinderen wel en niet mogen lezen. Als iemand bepaald wat mijn dochter wel of niet mag zien op het Internet dan ben ik dat, wellicht in nauwe samenwerking met haar docent en school. Niet de koepelorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven, noch een paar consultants in zoetermeer.

Conclusies
Kennisnet als infrastructuur is weinig meer dan een dure Internet Service Provider.
Kennisnet als dienst is niets meer dan een veredelde weblog, bestuurd door een DotCom cultuur van commerciële instellingen en een slecht geïnformeerd beleidsteam.
We hebben het hier over de toekomst van ons land en cultuur. Door het leraren tekort sturen we nu al kinderen na een 4 daagse school week naar huis. Dankzij verkeerd beleid functioneren de wegen en openbaar vervoer niet meer, dus moeten we intelligent omgaan met onze digitale infrastructuur.

Het aansluiten van alle 12.000 scholen via de kabel op KennisNet kost gedurende 3 jaar liefst 400 miljoen. Dat is 926 gulden per maand voor één kabelmodem. Veel geld, want voor zo een aansluiting betaal ik in Amsterdam 129 gulden per maand.
nl.Tree is als exploitant van KennisNet een dure ISP die kabelmodems aansluit en gebruikers e-mail, chat, nieuws en een ‘portal’ geeft.

Tot slot: Er kan en mag een alternatief gekozen worden door elke school in Nederland.

ADAM CURRY

This entry was posted in NL-tree and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.